(o parte din) Medicamentele care afecteaza sistemul cardiovascular

Am tot dat Doxazosin unor pacienti saptamanile astea si m-am enervat de faptul ca nu stiam foarte multe despre medicament (sau macar despre clasa de medicamente din care face parte). Mi-a picat in mana un articol scurt recapitulativ (in engleza) despre medicamentele pentru sistemul cardiovascular, il rezum/rescriu/extind mai departe:

medicamente cardiace 2

Incep cu un pic de fiziologie. MULT simplificata.
In formarea batailor inimii avem 2 etape majore: depolarizare si repolarizare plus perioada de repaos.
Perioada de repaos este cea in care se ajunge intr-o stare de echilibru intracelular/extracelular, care precede o noua depolarizare.

Depolarizarea apare atunci cand celula miocardului isi schimba incarcatura electrica de la negativ in interior la pozitiv in interior. Proces urmat de contractia musculara.

Repolarizarea este revenirea spre normal, cand incarcatura electrica interna a celulei redevine negativa. Adica celula revine la stare de “odihna” (perioada de repaos).

Tot acest proces dureaza fractiuni de secunda (200 milisecunde, in mod normal). Si este reglat de o serie de procese de transport transmembranar (intra/extracelular): ioni de sodiu sunt transportati extracelular si se introduc ioni de potasiu, apoi ioni de potasiu ies din celula si intra ioni de calciu, apoi urmeaza contractia (stimulata de cantitatea crescuta de Ca), apoi ioni de sodiu reintra in celula si sunt scosi ioni de calciu.

SI de asta orice dezechilibru electrolitic poate afecta functiile inimii.

ciclul cardiac
DEpolarizare/REpolarizare

 

Medicamentele pe care le administram afecteaza intr-un fel sau altul procesele de re/depolarizare.

  1. Glicozide cardiace (digitalicele) – Digoxinul: are efect negativ cronotrop (scade ritmul), negativ dromotrop (scade viteza cu care sunt conduse impulsurile electrice prin miocard = util in fibrilatie atriala) pozitiv inotrop (creste puterea unei contractii); Atentie la toxicitate (semne/simptome de raceala: greata, varsaturi, anorexie, tulburari vizuale + BRADICARDIE!). Ca mentiune personala, la noi in spital trebuie sa notezi pulsul langa fiecare semnatura pentru Digoxin-ul administrat. La valori sub 60 (mai ales dupa mai multe zile de administrare) intrebi doctorul daca poti administra sau nu. Un scurt articol despre Digoxin, modificari pe EKG si altele am scris de curand.
  2. Antiaritmice care influenteaza RITMUL batailor inimii:

blocantele canalelor de sodiu, foarte utile in tahicardii. Regleaza cantitatea de sodiu care intra in inima, modificand potentialul de actiune cardiac (lungimea lui).
Clasa 1a: efectul trece mai lent; Chinidina, Procainamida
Clasa 1b: efectul trece rapid; Lidocaina si Fenitoina
Clasa 1c: efectul trece FOARTE lent; Flecainida
blocantele canalelor de potasiu. Cresc capacitatea inimii de-a se contracta si ajuta la oprirea impulsurilor care sunt de tip “reintrare” (exemple: fibrilatie atriala, fibrilatie ventriculara sau tahicardii SUPRAventriculare).
Impuls de tip reintrare = cand impulsul electric NU pleaca din nodul SA, trece prin nodul AV si apoi prin fasciculului His si reteaua Purkinje si se “disipa”, ci la un punct intermediar se intoarce intr-unul din nodululele precedente (“reintra”), creand o bucla care suprasolicita inima.
Exemple de K-blocante: Amiodarone (Cordarone), Ibutilide, Sotalol.

  1. Antiaritmice care influenteaza NUMARUL de batai ale inimii:

beta blocante: blocheaza efectele beta-adrenergice ale adrenalinei asupra tesutului inimii, in esenta scazand nr. de batai pe minut si tensiunea arteriala (adica volumul de munca depusa de inima). Utile in hipertensiune, IMA si in anumite tipuri de aritmii (FiA, FiV). Exemple: propanolol, metoprolol, bisoprolol, sotalol, atenolol
calciu blocante: “relaxeaza” oarecum muschiul inimii si vasele de sange (pe care le si “largesc”). Unele si incetinesc numarul de batai ale inimii si controleaza un ritm neregulat. Exemple: Verapamil, Nifedipine, Diltiazem.

Trebuie sa mentionez si alte 3 medicamente importante:

Adrenalina (Epinephrine in tarile vorbitoare de engleza): Hormon prezent in mod normal in circulatie (in cantitati mici, cu exceptia tumorilor medulosuprarenale, cum ar fi Feocromocitomul), influenteaza aproape toate celulele corpului (cele care au receptori adrenergici de care sa se lege). Creste pulsul, creste numarul de respiratii pe minut, dilata vasele de sange mari si le contracta pe cele mici, stimuleaza glicogenoliza si lipoliza (surse de energie celulara) si contracta musculatura.

Atropina: creste declansarea impulsurilor prin nodulul SinoAtrial si conductia prin nodulul AtrioVentricular, blocheaza actiunea nervului Vag si receptorii de acetilcolina. In esenta, iti forteaza inima sa bata din nou, de asta e folosita la bradicardie sau in anumite tipuri de blocuri atrioventriculare.

Adenozina: (Printre alte roluri in corp) Regleaza fluxul sanguin (prin vasodilatare). Folosita pentru a diagnostica tahiaritmii supraventriculare sau pentru a le “termina”. Este un antiaritmic de clasa a Va. Dupa ce e folosita pentru a converti un ritm anormal, inima intra intr-o perioada scurta de asistola, asociata cu durere vie pentru pacienti non-sedati.

 

Apoi avem medicamente care afecteaza tensiunea arteriala:

Diuretice: in esenta, elimina apa din corp (cresc cantitatea de urina secretata de rinichi), scazand astfel T.A. Avem 3 clase principale:

Diuretice de bucla (Furosemid);

Diuretice tiazide (toate care se termina in -tiazid, ex: Hidroclortiazid);

Diuretice care salveaza potasiul (Spironolactona).

Blocanti Adrenergici – scad T.A. prin modularea sau blocarea actiunii sistemului nervos simpatetic. Exemple: Clonidina, Metildopa, Prazosin, Doxazosin

Vasodilatatoare (venoase/arteriale): scad rezistenta vasculara periferica, scazand brutal T.A. Cel mai bun exemplu: nitratii (nitroglicerina si variantele sale de pastile, spray-uri, patch-uri sau formule i.v.)

Inhibitoare ale Enzimei de Conversie a Angiotensinei: influenteaza sistemul Renina-Angiotensina, unul dintre principalele controale fiziologice ale T.A. Exemple: orice se termina in -pril (Captopril, Enalapril, Lisinopril).

Antagonisti ai receptorilor Angiotensinei 2. Mai evoluati ca IECA, influenteaza acelasi sistem Renina-Angiotensina, mai eficient ca medicamentele din clasa veche. Exemple: toate medicamentele cu -sartan (Candesartan, Valsartan)

Inhibitori ai Reninei. Evident, pasul urmator in evolutia medicamentelor care afecteaza sistemul Renina-Angiotensina. Exemplu: Aliskiren.

medicamente cardiace 1

Advertisements

3 Replies to “(o parte din) Medicamentele care afecteaza sistemul cardiovascular”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.