“Dezastrul de la Cernobil. Marturii ale supravietuitorilor” – S. Aleksievici

Cel mai mare dezastru cauzat de om (in timp de pace) in secolul XXVoices of Chernobyl.jpg, catastrofa de la centrala atomoelectrica de la Cernobil a influentat si continua sa influenteze generatii intregi de ucrainieni, bielorusi plus multe mii de soldati trimisi acolo de rusi pentru a limita dezastrul.

In cartea sa, Svetlana Alexievich pune cap la cap nenumarate povestiri ale celor afectati de accident.

De la tarani la oraseni la “lichidatori” din toate colturile URSS, de la potentati din partidul comunist la fizicieni, academicieni, medici, profesori si asa mai departe, toata lumea are o poveste de spus.

Stranse si publicate la ceva timp dupa caderea comunismului, toate aceste istorisiri prezinta o imagine sumbra a unui eveniment extrem de greu de inteles si care a fost “administrat” intr-un mod mult prea pompieristic de sus-pusii vremii. Constrangerile comunismului plus presiunea Razboiului Rece au dus la o serie de bajbaieli, greseli si sacrificii imense de vieti omenesti, toate in numele “stabilitatii statului”.

Dezinformarea si erorile de comunicare au fost raspandite la toate nivelele. La mai multi ani de la dezastru, multa lume era inca preocupata cu a da vina pe altii, dar foarte putini “protagonisti” realizeaza cat de aproape au fost de anihilarea lor si distrugerea unei parti insemnate din Europa de Est.

Deloc intamplator, cartea incepe si se termina cu 2 miscatoare povesti de dragoste, in care 2 femei povestesc cu multe detalii cum au facut totul pentru a ramane aproape de iubitii lor (lichidatori la Cernobil) pana la finalul asteptat, dar plin de durere. Dragostea invinge totul. Mai putin puterea atomului.

Intre cele 2 aflam povestea acelor cateva zile din jurul accidentului sau a lunilor care i-au urmat din perspectiva unor copii, straini, localnici, soldati, oameni de stiinta, personalului medical si nu numai. Reuseste sa nu devina nici repetitiva, nici scarboasa. Poate devine un pic obositoare din cauza tristetii omniprezente.

Un exercitiu istoric extraordinar, cartea prezinta o realitate post-comunista extrem de similara cu Romania anilor ’90, o libertate combinata cu saracie si cu guvernari inapte, totul suprapus peste nenumarate drame intense ale celor care au pierdut tot ce aveau, rude, animale sau chiar viata din cauza accidentului nuclear.

 

O carte destul de greu de digerat, cu multe momente inabusitor de triste, dar foarte interesanta pentru cineva cat de cat interesat de istorie. Exista si varianta in limba romana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s