Cum sa evoluezi si sa castigi mai bine ca Asistent Medical in UK

Scurt ghid (ideal) de castigat bani lucrand in spital ca Asistent Medical in UK

 1. Gaseste-ti un job intr-o sectie de medicina generala. Nu Scrub nurse, nu Community Health, nimic care iti ofera experienta limitata. De regula, cu cat gasesti mai usor un job, cu atat e mai probabil sa fie o sectie mai grea (de unde angajatii pleaca pentru ca munca e prea multa/grea). Greu poate sa insemne des si foarte multa experienta, foarte repede. De ce Medicina Generala? Cu experianta de theatre nu faci nimic intr-o sectie de medicina – si pe theatres o sa primesti un numar oarecum limitat de bank shifts.
 2. Invata cat mai mult posibil, cat de repede posibil. Orice curs care iti ofera o hartie la mana ca ai invatat nursing specializat este buna. Insista sa le primesti – mai repede decat ar vrea ei, poate. Daca se poate, desigur. Incepi cu IV D.A., venepuncture and cannulation, blood transfusion, BLS, ALS (e bun), orice training pentru Point of Care machines (ABG, BM si orice alta masinarie). Apoi fiecare departament iti ofera niste cursuri suplimentare, dar pe unele le obtii mai greu (anumite lucruri le obtii doar la A&E, altele doar la Urologie, altele doar la Respiratorii – gen tracheostomy care, NIV nursing etc.). NU le poti face pe toate odata, dar poti sa te interesezi in spital, la departamentul de skills&training. Pe scurt, trebuie sa treci repede de la a nu sti prea multe la a sti multe lucruri.do not know.gif
 3. NU te folosi de modul usor in care poti sa-ti iei aici zile liber “pe sestache” – adica DO NOT CALL IN SICK decat daca chiar esti bolnav rau. Cel putin primul an. Atarna destul de greu la angajare.
 4. Nu pupa pe nimeni in fund, dar incearca sa-ti impresionezi colegii band 6 si pe unit manager (sau, mai greu, pe matroana). In esenta, “good work ethic” ar trebui sa fie suficient. Asta daca nu nimeresti sa ai niste nemernici ca superiori. Incearca sa fii prietenos cu Site Managerii sau orice Matroane apar pe sectia ta in verificarile care ii plimba prin tot spitalul. Multi se feresc de ele ca de ciuma – ceea ce poate duce chiar la plangeri (de genul “nimeni nu era pe sectie cand am venit, pacientii buzz-uiau, telefonul suna, eu nu am gasit pe nimeni“). Daca te arati interesat si le ceri ajutorul in situatii clare, de regula te ajuta si chiar te tin minte. Surprinzator – pentru ca spitalul are mii de angajati (al meu are 6800 – cam 4000 doar pe Nursing&Midwifery). Si la traininguri vei cunoaste fel de fel de oameni – de regula unii cu experienta. La mine in spital par destul de fericiti sa dea peste cineva care le cere ceva clarificari in plus.
 5. In completare la 4, daca trustul are vreo politica ce spune ca n-ai voie sa faci ture suplimentare (“In-house bank”) minim 6 luni, vorbeste cu unit managerul sau matroana ta si vezi daca ii poti convinge sa iti ofere suport catre departamentul care se ocupa de IHB, ca sa incepi sa lucrezi in plus mai repede. Odata intrat in IHB, daca esti sigur pe tine, incepe sa strangi experienta si pe alte sectii. Nu trebuie sa faci 30 de ture pe luna. 13 ale tale de baza plus 3-4 in plus iti ofera minim 12 zile in care sa te relaxezi intr-o luna.

  Atat castigi la noi pe ora pentru un bank shift. Si e un spital care plateste prost bank shift-urile.
  Atat castigi la noi pe ora pentru un bank shift. Si e un spital care plateste prost bank shift-urile.
 6. Deschide ochii, nu te duce intr-o sectie noua ca bank ca sa-ti faci munca in bataie de joc si cel mai probabil o sa fie multumiti de tine si pe acolo. Eu am primit o oferta de munca pe alta sectie azi (am facut un bank shift) doar pentru ca am raspuns corect la niste intrebari despre completarea nursing assesment booklet si pentru ca nu am raspuns la nici o intrebare cu “nu e treaba mea, nu sunt de aici, nu sunt nurse in charge, e treaba colegilor permanenti de pe sectie” la o vizita inopinata a unui unit manager.
 7. In principiu, daca reusesti sa rezisti pe un ward greu cam 10-14 luni si ti-ai facut treaba bine si stii ca unit managerul te considera ok, poti insista sa fii promovat pe un job de band 6 pe sectia ta. Mai multe responsabilitati, dar si mai multi bani. Si arata bine in CV. Daca nu ai succes la tine pe sectie, poti oricand incerca si in alte parti. Multe joburi de band 6 vazute de mine nu cer decat 12 luni vechime (unele si mai putin). Aici sunt de folos cunostintele pe care ti le faci daca esti cat de cat prietenos atunci cand vin pe sectia ta cei de la punctul 4.
 8. In momentul in care esti suficient de sigur pe tine ca te poti descurca in cam orice sectie la tine in spital, poti merge la o agentie care plaseaza RN in diverse spitale din zona. Vei primi bani mai multi ca in IHB pentru 1 tura. Iti trebuie niste evaluari de la fosti manageri, iar niste certificari (hartii doveditoare) ale unor traininguri (vezi 2.) nu strica. In Londra gasesti usor agentii care ofera 25 lire/ora sau chiar mai mult. Singura chestie e ca nu prea stii unde nimeresti (ofertele de ture sunt oarecum vagi pana le accepti si nimeni nu iti garanteaza ca o sa primesti oferte in aceeasi sectie unde ai mai fost). Un exemplu de agentie (pentru care lucrau 2 agency nurses de au nimerit la mine noaptea).
 9. Din punctul asta sau chiar mai devreme, poti cere sa fi trecut part time, la 25 ore/saptamana sau chiar doar 12,5-15. Asa iti pastrezi siguranta unui job in NHS (si venit sigur) si poti sa iti iei oricand 3-4 ture in plus/saptamana ca bank sau agency nurse.

 

Ideal vorbind, tot ce am descris mai sus poate fi facut de oricine are cat de cat vointa – si care nu nimereste un spital nasol. Cel putin in Londra si imprejurimi, unde sunt zeci de spitale cu deficit de personal, e mai usor de facut asta.

Daca ai ceva experienta lucrand in spital in Romania, totul ar fi mult mai usor. Mie mi-a fost mai greu fix pentru ca n-am avut asta.

Am scris acest mic ghid pentru ca am tot facut ture cu agency nurses si le-am intrebat cum au ajuns unde au ajuns, am 2 sisters pe ward care au promovat la band 6 repede acum ceva timp, am discutat cu cel putin un band 6 care a fost promovat dupa doar 16 luni in spital (si in UK) si pentru ca unit manager-ul meu, la pensionare, mi-a transmis ca as fi foarte usor pe fast-track pentru band 6, atata timp cat nu mi-as da demisia (cred ca a mirosit cumva faptul ca sunt pe cale sa plec).

Desigur, nu garantez ca rezutatele vor aparea in x luni (sau vreodata). Totul depinde si de om, de sectie, de spital si de alti oameni.

Dar e posibil.

P. S. Trebuie sa te tina si corpul si ori sa fii singur, ori sa ai intelegere din partea jumatatii tale. Pana la un punct, ce e descris in ghidul asta e destul de dificil.

Advertisements

One Reply to “Cum sa evoluezi si sa castigi mai bine ca Asistent Medical in UK”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.