Cea mai grea zi a mea in spital (pana acum)

Handover “usurel”, s-a terminat “doar” la 8:30. Primesc 10 pacienti. 2 nu vorbesc o boaba engleza (1 turc, 1 indianca), 1 va avea 1 transfuzie azi, 1 e pe feed prin NGT, alta are hiperglicemie (deci va trebui sa-i iau glicemia des si sa-i dau Actrapid PRN), altul are C. difficile si nu e in side-room.
Ca ajutor, o studenta in anul 1, care stie 2 lucruri (si nici alea bine): sa faca obs si sa scrie o parte din documentatie.
2 colege care au cativa ani vechime (una era chiar bank azi) primesc cate 5 pacienti si cate o nurse awaiting pin (care sa le ajute). C-asa-i la mine.
La 8:40 ieseam cu carutul sa dau medicamentele (studenta mea dadea mancare). Cu primul termin repede. Pacienta 2: trebuia sa primeasca fluide i.v. si un antibiotic i.v, nu au fost date de tura de noapte. Nu mi-a fost spus la handover. Nu avea branula. Da-i si canuleaz-o, chit ca e o babuta grasuta, cu 0 vene vizibile. Pun una intr-o vena in diagonala de pe mana. Termin pe la 9 si un pic.
Pacientul 3 avea 3 drug charts. 28 pastile + Levemir.
Pacientul 4 avea NGT. Totul trebuia pisat. Nu ar trebui sa dai tratament pana nu scoti aspirat si ii verifici pH-ul. Chit ca tubul a fost in situ mai multe zile, chit ca nu exista dovezi vizibile ca a fost dislocat, chit ca toti colegii de pana atunci au dat medicamentele fara sa verifice pH-ul, politica trustului este sa iei aspirat intai, inainte de orice administrare. Teoretic, poti da tratamentul pana la pH de 4.
Sau, ca sa citez nutritionista care ne-a facut training (si care l-a vizitat mai tarziu si care si-a adus aminte de mine din induction si m-a intrebat daca e mai buna viata la mine pe sectie fata de ce descriam acum 2 luni) “if you can live with yourself, you can give anything and say you checked his aspirate. But that would not make you a nurse, or a human being anymore“. 15 minute m-am chinuit sa-i scot ceva aspirat, ba cu niste apa (2-3 ml), ba cu niste aer. Pana la urma am scos ceva, dar avea pH 4,5. Asteptam, reincercam.
Dau medicamentele lui 5 si 6 (cu greu, fiecare inghitea cate o capsula la 1 minut – erau capsule, deci nici nu puteam sa le pisez). Reincerc sa iau ceva aspirat de la 4. Tot 4,5. Astept.
Trecem la 7,8,9,10, termin pe la 10 cu toate. Intre timp, a trebuit sa discut cu farmacista, cu doctorii, cu sister, cu alte asistente, sa semnez pentru niste medicamente etc.
Reincerc sa scot aspirat. De data asta isi tot clatise gura si, desi stie ca nu trebuie sa inghita nimic, sigur a inghitit, pentru ca am scos destu de mult lichid si avea pH 5,5-6. Wait.
Intre
Verificam glicemii. O pacienta are hiperglicemie. Actrapid PRN.
Diebetes nurse referral pentru asta.
Pentru pacientul cu NGT fac referral la Nutritionist, pt ca e MFFD si asteptam doar r/v de la Nutritionist si District Nurse referral (pe care sister refuza sa-l fac si insista sa-l fac eu, dar eu n-am timp).
Pacienta care ar trebui sa aiba transfuzie azi nu are branula (si doctorii imi aduc aminte de transfuzie). Hai s-o canulez. Am reusit sa sparg o vena superba (inainta plasticul prin piele de parca incercam sa il bag in metal, nu sa-l inaintez in lumenul unei vene). Reincerc, reusesc de data asta. Dupa asta pun o canula si pe babuta unei colege.
Pana la finalul zilei am terminat toate infuzomatele sectiei si pe cele ale sectiei vecine. Adica la 20:40, cand am plecat, aveam nu mai putin de 14 pacienti pe fluide i.v. prin infuzomate. Intr-o sectie de medicina generala, e destul de mult. Si toata sectia a avut o zi naspa.

Acum trebuie sa rezolv o problema cu un Tramadol, care a fost gresit administrat ieri (nu mai avem Tramadol normal, colega de ieri a dat un Tramadol MR unei paciente de-a mea, am observat, i-am intrebat pe farmacisti, care au zis ca trebuie sa faca IR1). Explicatii, porcarii. Fa comanda de Tramadol (nimeni nu s-a obosit ieri). Ia Tramadol normal de la sectia-sora. Acolo du-te dupa fiecare asistenta “do you have the CD key?”.
Inainte de asta, a trebuit sa fac acelasi lucru prin sectia mea. La mine am avut cam 15 minute pierdute plimbandu-ma de colo-colo pentru a intreba unde e cheia pentru controlled drugs. Nici una dintre asistente sau sister nu stiau. Cere-ti scuze de la pacienti. Pana la urma cheia era la unit manager.
Un pacient poate pleca acasa. Scot branula, mazgalesc ceva note si ii aduc un scaun cu rotile (porteri nu avem, noroc ca aveam un scaun ratacit pe acolo).
Gasesc 10 minute sa ma duc sa mananc ceva.
Apoi incerc sa fac district nurse referral, dar trebuie sa iau niste date din computer si merge infect. Ma suna cineva, trebuie sa ma duc la telefonul din mijlocul sectiei. Aparent, CDU (unde se fac endoscopiile) vor sa ii faca o sigmoidoscopie pacientului cu C. diff. Care tocmai manca fericit ceva. Vor sa ii fac clisma de urgenta si sa-l pregatesc pentru a-l trimite jos. Nu avem phosphate enema in sectie sau in main storeroom. Mai incolo.

Dupa, incep sa fac district nurse referral. O italianca, nurse awaiting pin, se ofera sa ma ajute, ma vede ca alerg de colo colo si ea statea. O intreb daca stie sa ia aspirat din tubul NGT ca sa fii sigur ca poti da medicamentele. “Yes, yes, of course“. Dupa 5 minute vine la mine fericita si zice ca a tras aspirat, totul e ok. Mai sa fie. Ma duc la pacient, acolo vad ca eu am stat ca nebunul si nu i-am administrat medicamentele toata dimineata pentru ca nu am avut aspirat acid, deci exista riscul potential de a-i baga aluia tratamentul in plamani, iar asta i-a bagat 60 ml de apa pe NGT. Asta credea ea ca trebuie sa faca. Partea buna e ca acum reusesc in sfarsit sa aspir si acid (pH 2,5) dupa ce scot cei 60 ml de apa ai italiencei din pacient.
Noroc ca nu s-a mutat din loc NGT-ul (pacientul oricum nu parea sa traga de el, toate “ancorele” erau intacte).
Incep medicamentele de la 1. O pacienta se plangea de SOB, du-te la doctor. Muta pacientul cu C. diff in side room. Multe alte porcarii de rezolvat, multe drumuri inutile (nu aveam ace pentru injectii cu insulina, nu aveam lantete pentru glucometru, nu aveam seringi pentru NGT – si toate se nimereau sa se termine doar la mine).
Parca tot timpul cand rezolvam ceva, altceva trebuia reparat sau rezolvat. La foc continuu.
pat.gif
Apoi verifica daca branula pacientei cu transfuzie mai functioneaza, fa-i baseline obs si du-te sa iei sangele. Dar dupa ce fac baseline obs, ia de unde nu-s imprimanta si PDA-ul care tiparesc etichetele fara de care nu poti lua unitatea de sange de la Laborator si nu poti nota OBS.
Plimba-te ca boul prin toata sectia, du-te la sectia vecina, ia PDA-ul de la ei, cu imprimanta noastra. Merg la pacient, ma chinui sa-mi scaneze porcaria de PDA badge-ul (pierd o gramada de timp cu scanarile astea), cand sa tiparesc eticheta, ciu-ciu etichete in mini-printer. Dupa aia am intrebat toata lumea din sectie unde gasesc etichete din alea. Nimeni nu stia. Ward clerk-ul nostru merge la ward clerk-ul vecin, care ii zice sa caute la noi, “I thought you had them“.

In momentul asta imi fac 5 minute sa iau un template de pe net de scrisoare de demisie, o redactez si printez, o semnez si i-o dau Unit Managerului, care a aparut pe acolo din intamplare. “Why?“. “If I have another day like today, I’ll die”. “What’s the problem?“. Ii explic cam cum mi-a fost ziua, apoi iau miniprinterul nostru, pe care cineva l-a gasit pe undeva, tiparesc eticheta1, o pun pe formularul de blood pick-up si ma duc sa iau sangele de la laborator. Apoi ma intorc, refac baseline obs, incep transfuzia. Era 15:30.
Pe la 4 vine un porter sa-mi duca pacientul la CDU. Nu i-am facut clisma, sorry, no time. Anuleaza sigmoidoscopia. Vine doctorul si-mi face observatie. Ii zic ca n-am avut timp si ca n-am stat pana acum.
Nu gasesc feed-ul pentru pacientul cu NGT. Nu avem niciodata feed-urile care imi trebuie mie (fie ala de urgenta – Nutrison normal), fie cate unul mai exotic (acum era Nutrison Energy Multi Fiber). Great, trebuie sa cobor la main kitchen sa-l iau, pentru ca nu se duce nici dracul sa il ia (toti HCA sunt prin pauze, italienii abia se descurca sa ajunga la sectia noastra dimineata, iar nemtoaica chiar nu stie nimic). Ca sa fie totul perfect, nu mai avem in sectie sau in main stores giving set pentru infuzomatul de feed.
Il pornesc pe restul ramas in punga de ieri, cu ideea de a cobori cu hartia de regim la main kitchen (altfel nu-mi dau aia Nutrison-ul), apoi ma voi duce sa mananc ceva.
Apoi incepe cea mai de rahat ora din ziua asta.

Primesc 1 pacient nou, trebuie sa ma cert cu HCA-ul care il aduce ca sa-i verificam pielea, care NU, nu era intacta (cum zicea ea ca e), apoi, cand pleaca, vad ca am primit un alt pacient, trantit in mijlocul bay-ului, in timp ce pacientul meu “vechi” a fost mutat pe un scaun (urma sa plece candva in urmatoarele ore). Habar-n-aveam ca urmeaza sa primesc vreun pacient, nu tu handover, nimic. Si primesc 2. Repet, unul a fost pur si simplu adus acolo si lasat ca un rahat in drum.
Primul pacient primit are EWS 7. L-au trimis la noi cu EWS 6. Asta FARA oxigen. “CCOT are aware“, dr. de pe MRU n-a avut nici o problema sa-l transfere asa. Asta scria in notes, pe care a trebuit sa-mi fac timp sa le citesc.
Escaleaza la doctori, care habar-n-au ce sa-i faca. In timpul asta, o pacienta tocmai isi termina transfuzia, o alta pacienta tocmai pleca acasa iar ala cu NGT si feed incepea sa horcaie prin baie (a fost alarma falsa, n-avea nimic, isi clatea gura).

In acelasi timp, porterul se intoarce si zice ca CDU a hotarat sa ii faca aluia cu C diff. sigmoidoscopia si asa, doar ca insista sa-i fac eu clisma. Ii zic ca n-am timp si ca e liber sa le zica alora de la CDU asta. L-a luat asa, cumva.
Termin transfuzia. Intre timp, nici n-a plecat bine pacienta aia ca am primit una noua din bay 6. Fara nici o informatie, nimic. O primesc si vin doctorii apoi sa ii puna chest drain.

La 17:25 am coborat la Main Kitchen, unde un nesimtit a refuzat sa-mi dea 2 pungi de feed, desi tot el sambata mi-a dat. “That’s the procedure, sorry“. Cand i-am zis ca tot el mi-a dat 2 pungi sambata din alt feed si l-am intrebat daca s-a schimbat procedura in 3 zile, a repetat “that’s procedure“. L-am intrebat cum se numeste, i-am notat vizibil numele, i-am promis ca o sa-i fac o plangere, am plecat injurand. Victor, iti promit ca o sa scriu ceva despre tine, curand.
Apoi am mancat ceva. M-am relaxat 10 minute. I-am scris 3 cuvinte sotiei. Inapoi in sectie.
Am inceput medicamentatia de ora 18:00.
Nu mai avem Clexane in spital. Trebuiau sa ne aduca noul stoc azi, dar n-a venit nimeni. Ciuciu Clexane de 40 mg, ciuciu Clexane exotic (100 sau 150 mg). Du-te la sectia vecina. Timp pierdut.
Trebuie sa pornesc niste fluide unei paciente. Nu mai avem infuzomate. Du-te la sectia vecina. Timp pierdut. Infuzomatul tot bazaie ca “air bubble in giving set”, desi nu e nici o bula de aer, in durerea mea. Timp pierdut (opreste alarma, verifica tubul, inchide infuzomatul, porneste infuzia, alarma, opreste alarma, verifica tubul etc.).

How many beeps can an IV pump beep if an IV pump could beep? Beep?
How many beeps can an IV pump beep if an IV pump could beep? Beep?

Mi se intoarce pacientul de la sigmoidoscopie. Da-i medicamentele si mancare.
Se intoarce si pacienta careia i-au pus chest drain mai devreme. A fost la CXR. Vomita. Da-i medicamentele normale + ceva antiemetic (Cyclizine PRN).
Pune un pacient imens pe commode.
Discuta cu o pacienta care e din aia care crede ca moare desi respira normal (“moare” din ianuarie, cand am vazut-o prima data, si n-are nimic, de fapt). Asa-s unii pacientu cu COPD. Ia-i vital signs, explica-i ca e bine. Ea refuza explicatia ta. Du-te si zi-i doctorului on-call sa vina. E prea tarziu, refuza sa vina, va trece asta turei de noapte.
Apoi, in sfarsit, faci handover.
La final de tura, mai pierzi 25 minute cu mazgalitul unor porcarii prin booklet-uri (o parte din lucruri le-a scris deja studenta, altfel mai stateam inca 30 minute).

Am plecat la 20:41.

Nici macar n-am simtit oboseala zilei a 4-a la rand in spital. Pur si simplu nu am avut timp de asta.

La final, una dintre colegele care a avut 5 pacienti azi imi zicea:

“I heard you put in your resignation today. I think you should reconsider this. I know it was an off day and it seems you had a lot of off days, but rethink this.”

Give me one single reason I should stay in this ward.

A tacut.
aplauze

Advertisements

12 Comments

 1. Oare cum ai avut timp sa le tii minte pe toate, ca au fost asa multe ca am ametit doar citindu-le? Ca o comparatie cu Romania…se pare ca si aici, din ce citesc printre randuri, nu e chiar organizare perfecta sau interes la maxim?!

  Like

  1. Pai daca scriu lucrurile astea, mi le iau de pe suflet. Scrisul e un mod de-a ma descarca. Si de-a ramane sanatos 🙂
   Oricum, n-am scris tot, imi trebuiau 5000 de cuvinte si tot nu terminam 🙂

   Nu, organizarea nu e ok si exista si multa nesimtire din partea unora.
   Problema incepe de la faptul ca ne forteaza sa facem externari pe banda rulanta si apoi ne trimit imediat noi pacienti, de multe ori care nu au nici o legatura cu specificul sectiei. Alte sectii refuza sa primeasca “outlieri” (care nu au legatura cu specificul sectiei), adica n-o sa vezi pe chirurgie unul cu infectie urinara si-atat sau altul cu Parkinson’s sau altul cu LRTI.

   Liked by 1 person

 2. salut, cristi. ai un dar al naratiunii foarte bun. interesante toate aspectele pe care le povestesti. din cate vad, “prostitutie” medicala este si in UK. dar, nu uita, acolo, “prostitutia” este pe bani multi, comparativ cu romania. bafta multa in continuare!

  P.S.
  1. nu inteleg de ce masori ph-ul aspiratului gastric. care e scopul?
  2. daca e mai usor in alta parte si vad ca ai avut oferte, ai facut bine ca ti-ai dat demisia de acolo. sunt oferte infinite in anglia, depinde doar de puterea ta de munca. daca poti castiga bani mai usor in alta parte, si mai multi, de ce sa n-o faci?!

  Like

  1. De ce o numesti “prostitutie”? Nu e ok sa numesti asa ingrijirea bolnavilor, oricat de grea sau nesatisfacatoare ar fi.

   Procedura la mine in trust este sa se verifice pozitionarea NGT prin aspirat gastric acid (minim 3) sau radiografie (daca nu ai aspirat sau aspiratul e slab acid sau bazic). Aceeasi procedura spune ca ar trebui sa verifici aspiratul DIN NOU inainte de fiecare administrare noua a unui tratament prin NGT sau la conectarea unui feed. Se accepta sa ii dai tratamentul cand feed-ul merge (tuburile au porturi de acces pt. asta). Se accepta sa ii dai tratamentul imediat dupa ce s-a terminat feed-ul.
   Nu se misca lucrurile f. repede. Am inceput sa imi depun candidatura din martie. Primul interviu a fost pe 17 aprilie (picat), al doilea a fost pe 25 (luat, dar oferta scrisa nu a venit inca), al treilea a fost azi (luat, am oferta, pe 1 iunie incep). Iar ofertele primite (pe chirurgie generala, respectiv ortopedie) atunci cand am facut bank shifts erau tentante, dar erau doar in caz ca eram respins de mai multe ori de unde vroiam de fapt sa ajung.
   Bani “mai multi” nu exista in spitalele NHS. Doar daca treci la band 6 ai o crestere spectaculoasa de bani, in rest nu exista decat cresterile salariale anuale (la fiec. 12 luni vechime).

   Like

 3. Azi am avut o zi binecuvantata de-a dreptul: 5 pacienti , 2 au avut de recoltat sange pt analize , alti 2 au avut cate 1 injectie subcutanata + montare branule si ultimul a facut o febra mica.Ahh si am mai avut de luat cam 6 frotiuri pe diferite sectii ale spitalului ,dar astea nici nu le iau in seama :)) Take that !
  Ps: Eu imi notez ziua asta in calendar !!! O.o

  Like

  1. Te cheama tot pe tine pentru frotiuri? Nu au lamele sau nu vor s-o faca? Sau nu are incredere laboratorul decat in voi, care le faceti des? 🙂

   Bucura-te de zilele usoare, alea te incarca pozitiv pe termen lung 🙂

   Like

 4. Se pare ca ati avut o zi epuizanta dar imi pare bine ca am mai invatat ceva din pataniile dumneavoastra. Totusi ma gandesc ca responsabilitatea pe care o aveti e pe masura aptitudinilor, altfel ati avut mai putine de facut. Si apropo, stiti cam care ar fi diferentele de munca in spital, NH fata de Irlanda?

  Like

 5. salut. nu ingrijirea bolnavilor este “prostitutie”, ci atitudinea unor medici romani fata de unii pacienti, pacienti mai pricopsiti care cotizeaza din greu NUMAI la medici, acestia, efectiv, PROSTITUANDU-SE fata de asistenti, infirmiere, si chiar fata de ceilalti pacienti. se observa atitudinea asta imediat.

  cum e sa prescrii analize de milioane de lei (peste 150 ron) zilnic, timp de peste doua luni pentru o pacienta? si daca ar fi numai una, ar fi bine !

  in spitalele din romania sunt mai bine ingrijiti mumiile de 90 ani (au copii de 50-60 de ani care au ceva bani, si vai, sa nu moara mamica sau taticu!), pe cand tinerii, de 20-30 de ani, victime ale unor diverse intamplari, doar pentru ca nu au potenta finaciara, sunt tratati…doar asa, ca sa fie !

  eheeee…daca iti povestesc eu prin cate am trecut si cate am vazut, iti fur toti abonatii !

  bafta pe mai departe !

  p.s.

  era asa-zisa criza in romania cand s-au taiat salariile cu 25%. spitalele nu aveau nimic, pacientii trebuind sa isi cumpere tot. un medic, n-o sa il uit toata viata, certa un apartinator al unui pacient care se plangea ca nu mai are bani de medicamente: “vindeti casa, vindeti pamantul, cum adica, nu vrei sa se faca bine”?

  Like

 6. Eu încă rezist, sunt intr-o secție gen PAA dar ne numim SSU (Short Stay Unit). Cam așa decurg turele mele dar și ale colegelor de tura. Bafta mea este că facem echipa, ne ajutăm reciproc atunci când una nimerește un bay mai aglomerat sau cu multe probleme. Admisiile, discharges și transferurile sunt pe bandă rulantă și nu îmi e străin nimic din ce ai descris din cea mai grea zi a ta în spital 🙂 Te asigur că probabil așa cum ai anticipat, vor mai fi si altele. Succes pe mai departe!

  Like

  1. Au mai fost si altele.
   Si stiu foarte bine ca nu sunt eu mai cu mot, asistente de aici si din Romania si probabil din orice tara a lumii au trecut prin zile asemanatoare sau mult mai rele.

   Singurul lucru e ca nu mai e nevoie sa mai am unele la fel in aceeasi sectie. Am schimbat sectia, am trecut pe salile de operatii, aici e cu totul alta viata. Pana acum, cel putin 🙂

   O seara frumoasa.

   Like

 7. Noroc ca exista si oameni toleranti pe lumea asta!
  Eu nu as fi tolerat asa ceva in ruptul capului! Ce e debandada asta? Asta e mediu de lucru cu omul bolnav? In nebuneala asta? Pai daca gresesti ceva din cauza nebunelii de alergatura colo-colo tot tu esti de vina! Mi-as fi dat demisia din prima zi pe o sectie ca asta! :)))))
  Mare toleranta au unii…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s