Cum arata o zi de lucru in sala de operatie (Operating Theatre)

Am schimbat sectia in spital.

Fix cand eram si eu mandru de faptul ca ma descurcam onorabil la mine in sectie si in alte parti (cand fac bank shifts), acum am schimbat totul. Sigur, cateva lucruri sunt asemanatoare si anumite lucruri le-am inteles sau invatat in sectia de medicina generala dinainte. Dar stilul de lucru, echipamentele, provocarile si problemele din sala de operatie sunt in proportie de 90% diferite fata de ce intalnesti intr-o sectie normala.

Dupa 8 zile in noua mea sectie, pot face o mica descriere a unei zile standard in sala de operatie.

Tin sa mentionez ca spitalul meu are 16 sali de operatie, impartite in Trauma, Neurology,  General Surgery, Orthopaedics, Ophtalmology si Specialist Surgery. Plus Radiotherapy (care au 2 sali). Eu sunt angajat in Specialist Surgery, ceea ce inseamna ca voi fi scrub nurse pentru ORL, Maxilo-Faciala, Dermatologie, Stomatologie/Ortodontie (ei ii zic Dentistry), Ginecologie (doar in cazuri de urgenta) si Chirurgie Vasculara.
Sunt alocat majoritar unei sali de operatie (pe care o voi numi teatru de acum incolo, pentru comoditate, scuze pentru calchiere) care face cate ceva din toate. Majoritatea salilor fac in 90% din timp doar operatii dintr-o oarecare specializare (Neuro, ENT, Gynae, Ophtalmo, Orthopaedics etc.). Eu am nimerit intr-una in care se fac din toate. 🙂

Majoritatea salilor de operatie au 1 sala de anestezie (unde se induce anestezia si unde sunt tinute medicamentele controlate si alte medicamente i.v.), cu aparat de anestezie propriu.
Sala de operatie are masa de operatie (modulara, poti s-o schimbi din masa pentru Gynae intr-una pentru Vascular in mai putin de 1 minut), majoritatea au si aparat de anestezie propriu (al doilea), 2 lumini/lampi mobile, cel putin 1 calculator si cel putin un carut pe care sta registrul cu operatii (un catastif foarte gros). Plus masina de aspiratie si Geratherm warming blanket sau Bair Hugger. Mai exista si un Flowtron.  Toate teatrele unde se fac operatii sub anestezie generala au cele 3 componente dinainte.
Se adauga scaune, caruturi pentru diferite consumabile necesare specialitatii salii de operatie, aparat pentru cauterizare (diatermie) si multe alte echipamente care sunt folosite de mai multe sali cu schimbul (sau nu), cum ar fi microscoape, endoscoape, ecografe si cate si mai cate.
Pe peretele fiecarei sali de operatie trebuie sa existe o tabla pe care sa se se poata scrie numele operatiei, numele personalului din sala din ziua respectiva + numaratoarea consumabilelor care e musai sa nu ramana in pacient: gauze, needles, swabs, fine ends, cotton balls etc.
In afara de sala de operatie si de camera de anestezie, avem un Prep Room – unde avem anumite consumabile (fase, ata chirurgicala, dezinfectante, sonda Yankauer, catetere etc.), un heater pentru incalzirea serului, dezinfectantilor sau a altor lucruri care nu trebuie sa fie reci, niste dulapuri, posibil un calculator, plus caruturi cu seturile de instrumente pentru ziua in curs. In unele Prep Rooms poate exista si o masuta + 2 scaune unde chirurgul poate vorbi un pic cu pacientul inainte de procedura (daca e pacient care vine pe picioarele proprii, nu pe pat).
Ultima incapere este cea in care se face spalarea pe maini (Scrub Room), unde avem

me
Asta sunt eu “scrubbed in”. M-am bronzat cam mult de cand sunt in Anglia, am fata cam neagra.

perii/bureti de unica folosinta, minim 2 (pana la 4) tipuri de sapunuri lichide, manusile si halatele sterile, plus masti de unica folosinta si manusi nesterile plus servetele de hartie.

O sala de operatie trebuie sa aiba minim 1 scrub nurse + 1 runner (fie HCA, fie alt scrub nurse – care poate fi band 5, 6 sau 7). Scrub nurse se schimba intre ei, adica eu ma “scrub in” (ma spal, apoi pun masca + halat + manusi sterile) pentru o operatie, celalalt scrub nurse va face asta la operatia urmatoare. Sau eu iau 1-2-3 operatii mai usoare, dar band 6 sau 7 vor lua operatiile majore.
Scrub nurse pot fi si eu (care am doar studii de RN), poate fi un ODP care are diploma de theatre practitioner sau poate fi un RN care a lucrat mai multa vreme intr-un teatru si apoi a facut cursul de ODP (4-6 module la facultate, platite de trust, de regula).
Daca se fac operatii sub anestezie generala (sau epidurala, sau bloc sau orice alt tip de anestezie care NU e doar locala), e nevoie de un anestezist (asistent medical sau scrub nurse cu curs de anesthetist sau ODP = Operating Department Practitioner cu diploma de anestezist) + un medic anestezist.

Fiecare sala are un numar de chirurgi (“consultants” = medici specialisti) alocati, care fac operatiile fie singuri, fie cu un registrar sau SHO – sau isi supervizeaza registrarul facand operatiile.
Fiecare consultant are un KARDEX propriu, practic o lista cu majoritatea operatiilor pe

20160608_082319
KARDEX pentru prima mea operatie

care le face el, lista care are trusa de instrumente folosita, tipul de cearceafuri chirurgicale (drapes) folosite, consumabile (gen fase, ace, cauciucuri pentru manerele lampilor, catetere, seringi etc.) si alte lucruri (anestezie locala, lame de bisturiu etc.).

Cand ajungi la spital, zona cu sali de operatie e separata de restul cladirii. Te duci intr-un vestiar unde te schimbi de hainele de strada in scrubs (sunt spalate zilnic de spital) si iti pui incaltarile de sala. Spitalul iti ofera gratuit o pereche de incaltari cand incepi lucrul in theatres. Esti obligat sa ai si boneta in cap (exista si variante extralargi, pentru colegele mele cu coafura tip “rasta”).

Fiecare zi incepe la ora 08:00, cand ar trebui sa printezi dintr-un soft lista cu operatii ale zilei. Lista e simpla, imparte de regula operatiile in AM si PM, adica inainte de 13:30 si dupa 14:00 (unii doctori o fac mai clara, cu ore fixe), mentioneaza daca e vorba de anestezie locala sau generala si eventuale observatii speciale.

Pana la 09:00 trebuie sa faci Operating Theatre check, care verifica functionarea luminii, lampilor, temperatura si umiditatea, functionarea masei de operatii si a butonului de alarma (cel folosit in caz de stop cardiac pe masa de operatie). Orice problema trebuie raportata rapid, ca sa poata fi remediata pana la 09:00.

Daca urmeaza sa ai anestezist, e posibil sa fii chemat/rugat sa faci CD check impreuna cu el la inceput de tura.

Daca stii ca urmeaza niste proceduri anume, pentru care vor avea nevoie de un microscop, endoscop, pompa, sonda etc., te asiguri ca sunt ori langa teatru, ori in teatru (daca stii ca urmeaza doar operatii care necesita microscop, il iei si-l bagi in teatru acum, daca nu sunt doar din astea, il tii aproape).

In mod normal (daca nu dai peste vreun chirurg mai ciufut), pe la 8 si ceva vine si chirurgul si se face o mini-sedinta cu tot personalul (HCA, RN, ODP, anestezist, chirurg, rezident) in care se descriu cazurile zilei si orice probleme ar putea aparea – sau se mentioneaza orice cerinte speciale.

Pana la 09:00 se cheama primul pacient. Fie din sectie la noi, fie din sectia de chirurgie de zi (Day Surgery Unit) – unde se sta maxim 24 ore -, fie este anuntat din sala de asteptare ca trebuie sa se schimbe pentru procedura. Depinde mult de tipul de operatie si de ce fel de pacient este (independent sau nu).

Prima operatie ar trebui sa inceapa la 09:00.

Se ridica pacientul din sala de asteptare/Holding Bay (unde e trimis de pe sectie) sau din DSU, se face un mic checklist (identitate, alergii, se intreaba pacientul daca stie ce procedura i se face, se verifica formularul de consimtamant, se intreaba pacientul daca a mancat/baut ceva in ultimele ore – daca e vorba de anestezie generala), se vine cu el in teatru.

who checklist
WHO Surgery Checklist pentru GA. Pentru LA e un pic diferit formularul.

Daca e operatie sub anestezie generala (GA), se duce de regula in sala de anestezie, unde se face sign in check din WHO Surgery Checklist. Acum se scrie in registrul cel mare al operatiilor numele pacientului (plus Hospital number) ora la care a venit pacientul. Se noteaza si pe calculator in softul nostru ora cand pacientul a fost chemat, ridicat, cand a intrat in sala de anestezie (si cand incepe operatia si cand se termina, ulterior).

In sala de anstezie se face inductia anesteziei si intubarea, de catre anestezist + medic anestezist.

Intre timp, scrub nurse trebuie sa fie scrubbed in si cu setul chirurgical deja pe carut si, pe cat posibil, cu numaratoarea instrumentarului (si a consumabilelor) facuta. Pentru asta ai nevoie de ajutorul colegilor. De asta trebuie sa fie tot timpul minim 1 scrub nurse + 1 HCA sau alt scrub nurse (sau student). Evident, toate echipamentele suplimentare trebuie sa fie bagate in sala, bagate in priza si pornite.

Daca inductia anesteziei a fost ok, se aduce pacientul in camera. Daca era vorba de anestezie locala, se aducea pacientul direct in sala de operatie.

Se muta pacientul pe masa de operatie, se face partea de Time out din WHO. Se pun cearceafurile chirurgicale pe pacient, “manusa” de cauciuc pe lampa/lampi.

In functie de procedura si chirurg, va trebui sa faci si sterilizare locala (cu unisept/tisept sau betadina).

Daca totul e in regula, se face prima incizie (sau se administreaza anestezie locala).

Tot ce tine de functii vitale e monitorizat si inregistrat de anestezist.

Restul depinde de chirurg.

Daca e vorba de orice biopsie, se eticheteaza mostra, se pune formaldehida peste ea (dintr-o incapere speciala din exterior) si se asteapta completarea formularului de comanda a investigatiei de catre doctor. Mostra se duce dupa operatie (cu formular, in punga) la receptie, de unde sunt ridicate periodic de brancardieri si duse la laborator (sau la cei care le iau si le duc la laboratoarele altor spitale mai mari). Exista si tub cu vid pentru analize de sange de urgenta, dar este foarte rar folosit.

Cand se incepe ultima inchidere a unei incizii, iti faci ultimele numaratori ale consumabilelor (gauzes, needles, blades). In functie de procedura si chirurg, va trebui sa faci si curatarea finala a ranii si/sau bandajare. Sau se administreaza picaturi, unguente, creme (si multa parafina pe buze, pentru ca multi pacienti au stat cu gura deschisa din cauza procedurii/tubului endotraheal).

Apoi se dau la o parte toate cearceafurile chirurgicale, se renumara seturile de instrumente si consumabilele, se baga seturile in cutii/pungi, se strang sacii cu gunoi, se inchid cu un tag din plastic, se duc in sala de gunoi (ori e una pentru mai multe sali de operatie, ori e una dedicata doar salii respective).

Se introduc in soft ultimele detalii despre operatie, se semneaza si completeaza in registru numarul de consumabile folosite (gauzes, needles, blades).

Se asteapta ca pacientul sa fie gata de a fi scos din sala. De multe ori dureaza destul de mult asta, o data am vazut si un pacient (copil) care a inceput sa se desatureze pe motiv de obstructie cu secretii – am dat si alarma, au venit 3 anestezisti in sala in 1-2 minute, dar pana la urma l-a stabilizat anestezistul nostru, fara ajutor.

Se pleaca cu pacientul catre recovery (daca a fost sub GA) sau catre DSU (daca a fost sub LA). Intotdeauna pleaca asistentul care a fost scrubbed in – si preda dosarul pacientului plus orice informatii necesare catre asistentii medicali care il primesc. Daca a fost GA, de regula pleaca si anestezistul cu tine, si de multe ori face el handover.

In sala de operatii se sterge cu o solutie cu hipoclorit masa, caruturile si orice echipament care a intrat in contact cu pacientul. Si pe jos, cu un mop cu o solutie de hipoclorit mai concentrata

Si asa se tot repeta totul pe parcursul zilei.

In momentele mai libere, se merge dupa seturile chirurgicale pentru ziua urmatoare. Se verifica lista de proceduri, se verifica cu Kardex, unde ai scris tot ce e necesar pentru ele, te duci si le iei din sala cu echipamente, faci seturi de consumabile si le pui pe caruturi.

Orice consumabile se iau dintr-o incapere mare, unde exista niste dulapuri inchise electronic. Fiecare consumabil e pe un sertar dotat cu un butonel. Cand iei 20 de seringi, trebuie sa apesi pe buton de 20 de ori (sau sa scrii manual “20” intr-un terminal unde te si loghezi), ca sa stie cei care fac aprovizionarea ca s-au consumat seringi si ca sa aduca altele noi. Anumite lucruri sunt in afara acestui sistem (tuburile de oxigen, fluidele i.v., medicamentele i.v.). De regula faci cam 1 tura de aprovizionare pe zi.

Eu lucrez 08:00-18:00, exista si ture lungi (pana la 21:00) si unele mai scurte. Eu am 30 minute pauza neplatita + 2 x 15 minute de pauze platite. Pana acum nu a fost zi sa nu mi le iau. Si cam toti asistentii am vazut ca si le iau. Deci nu e ca la fosta mea sectie. 😀

Cand lista de operatii pentru ziua respectiva s-a terminat, se scot din sala orice echipamente mai mari, caruturi cu consumabile speciale si orice altceva nu e necesar pentru a doua zi, se curata echipamentele si eventualele urme de sange sau secretii, se aranjeaza totul cat mai frumos si se lasa pentru o echipa de curatenie, care vine la 18:30, de regula, si curata “profesionist” pe jos, masa si caruturile.

Daca termini lista mai devreme, nu te pune nimeni sa stai pana la 18:00. Daca termini prea devreme (gen 16:00), trebuie sa mergi sa vorbesti cu un band 7 si sa afli daca e ceva de facut in alta parte. Daca nu e nimic, poti pleca acasa. Dar e rar sa se termine o lista cu 2 ore inainte de 18:00.

Cam asta am observat eu in 8 zile aici. O sa mai modific acest post in viitor, daca vad ca lucrurile sunt un pic diferite.

Advertisements

8 Comments

 1. Dragul meu Cristian, iti sta foarte bine “scrubbed in”! Desi sunt la serviciu mi-am rapit putin timp sa citesc pentru ca esti savuros imbracat in albastru (revin cu un comentariu mai lung). Succes!

  Like

 2. Dupa atata stres si alergatura pe sectia in care ai lucrat inainte, cred ca acest job ca asistent scrub in, il consideri concediu platit si relaxare 😉

  Like

  1. Exact.
   Nu tu commode, nu tu familie agitata, nu tu pacient care sa se deterioreze si sa nu vina nimeni sa te ajute, nu tu 30 de pastile… nimic.
   Azi m-am bucurat pentru ca m-au lasat sa pun un cateter urinar. :))

   Like

 3. Buna. N-am inteles sau poate n-am citit cand ai reusit sa inveti toate instrumentele si procedurile din teatrul de operatii.
  Asa cum prezinti tu lucrurile, suna captivant, m-as apuca si eu de asta, dar eu stiu sigur ca nu e pt mine! Stiu ca sunt enorm de multe instrumente de invatat si toata “piesa” in sine. Unde se invata astea? Nu cred ca OJT in tot cazul…Dar sunt curioasa cum e acolo, fiindca la noi …

  Like

  1. Ba fix on the job training a fost.
   See one, do one. Double scrubbed la inceput (o alta scrub nurse se spala si se imbraca cu halatul steril si statea langa mine pe parcursul operatiei), apoi singur.

   Like

 4. Esti super daca ai reusit asta. La noi intr-un astfel de post se fac mult mai multe.
  Eu sunt si as. sef si scrub pt profesor si trebuie sa rezolv si probl din postop care imi apartine. Vb acum de singurul sp de stat din Cta. Este o epuizare. Trebuie sa stiu impreuna cu echipa mea, de toate.

  Like

  1. Exista variatii si aici, depinde de training si de situatie.
   Pentru a asista un chirurg ar trebui ca scrub nirse sa aiba un curs de facultate de “firat assistant”, care costa cam 2000 lire si e de 2 sau 3 module (1 an, in general). Unii asista fara asa ceva, dar daca se intampla ceva isi pot pierde dreptul de a profesa (pin-ul).
   Problemele postop sunt “ale scrub nurse-ului” pana la momentul predarii pacientului la recuperare postop, apoi devin mai mult (dar nu neaparat exclusiv) ale asistentei medicale de la recuperare.
   Apoi, in momentul in care se progreseaza in cariera, responsabilitatile se schimba. Anumite consumabile si seturi de instrumente trebuie sa existe tot timpul in stoc – altfel apar probleme.
   Ulterior, ca line manager (un fel de as. Sef) porti responsabilitatea tuturor problemelor din sala de operatie – chit ca sunt facute de un subaltern. Mai departe, ca “matron” exista probleme de management de bugete, personal si multe altele.

   Ce vreau sa zic e ca nu e viata banala nici aici, chit ca la prima privire asa pare.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s