Matematica unui venit de 63.000 lire (brut) pe an in NHS

Am obiceiul de-a intreba orice nu inteleg sau nu cunosc. Am avut de clarificat mai multe lucruri legate de numarul de zile de concediu, taxe, salariu lunar, numarul de zile lucrate/luna si altele. Mi-a mers buhul inclusiv la teatre despre faptul ca stiu cat de cat sa explic cum sta treaba cu taxele, pensiile si national insurance aici.
Azi, o colega mi-a aratat veniturile ei pe anul fiscal 2015-2016 si m-a intrebat cate ceva despre niste chestii. Singura chestie e ca asa am aflat cati bani castiga ea intr-un an. Si m-am crucit cand am vazut suma din titlu (plus ceva maruntis).
Trustul ne ofera un raport fiscal detaliat al anilor precedenti de munca la ei, defalcat pe venit de baza, venit overtime, high cost area bonus, taxe platite, national insurance, nhs pension samd. Pe asta mi l-a aratat.
Am mai scris despre salarii de mai multe ori, toata lumea stie salariul de incadrare si cam cati bani castigi, daca stie de cati ani lucrezi in NHS. Daca vrei sa castigi mai mult trebuie sa muncesti overtime.
Colega respectiva nu face agency work, nu lucreaza ture standard in week-end sau noptile si nu lucreaza bank in alta parte decat la noi in spital, in teatre.

63.000 lire (brut) pe an inseamna aproximativ 3650 lire net pe luna (dar thesalarycalculator e cam tampit, nu e in stare sa calculeze si NHS pension doar pe valoarea salariului de baza, deci suma lunara neta poate fi putin mai mica).

Cu 3650 lire pe luna traiesti destul de bine in suburbiile Londrei (atata timp cat nu esti intr-o zona scumpa si daca nu platesti chirie, ci rate la casa). Asta ca singura persoana care castiga bani intr-o familie de 2, maxim 2+1 persoane. Daca exista un al doilea venit in casa, situatia e ceva mai buna.

Aniuei, inainte sa te arati entuziasmat de venituri de genul asta, trebuie sa iei in calcul ceva. Nu orice straluceste se obtine usor.

Free your mind - Imgur.gif

Salariul de baza pentru un band 6 e de 26.302 lire/an. Colega mea are 15 ani in NHS, e band 6 de peste 10 ani, cel mai probabil venitul ei lunar e in ultima categorie din band 6, 35.225 lire/an. La asta adaugam high cost area bonus, care la mine in spital e de 3510 lire/an. Ajungem la un salariu brut anual de 38.735 lire. Diferenta pana la 63.000 lire inseamna ture bank. Ture bank de aprox. 24.250 lire.

Am lucrat destul de des cu ea in week-enduri, in ultimele luni as putea aproxima ca a lucrat minim 8 zile extra/luna (zile de week-end). Spitalul nostru are urmatoarele rate orare pentru ture bank (noi suntem “specialist” la teatre, primim ratele mai mari).

band6-rates

Daca presupunem ca lucreaza doar in week-enduri si lucreaza cam 9,5 ore pe tura (e o medie corecta, destul de des terminam la ora 16:30, dar cateodata terminam si la 19:30), folosim o rata orara medie de 26,85 lire (media dintre rata orara pentru sambata si cea pentru duminica), ne ies 95 ture bank pe an.

95 ture inseamna 8 ture in plus in fiecare luna, luna de luna. Cum teatrele nu au ture extra chiar in fiecare saptamana, asta inseamna ca a lucrat si in timpul saptamanii si, probabil, a lucrat si ture mai scurte cu cazuri de private practice (care sunt platite ceva mai bine, cu aproximativ 29 lire/ora). Adica e posibil sa fi lucrat chiar mai mult de 95 de ture in total (turele din timpul saptamanii sunt platite mai prost)

Noi lucram 17 ture/luna (ture de 10 ore). Daca adaugi inca 8 ture suplimentare, asta inseamna 25 de zile din 30-31 petrecute in spital.

Asta e posibil doar pentru ca NHS-ul e foarte generos cu zilele de concediu, dupa 10 ani de munca in sistem ai dreptul la nu mai putin de 8 saptamani de concediu anual. Adica nu a lucrat chiar in fiecare week-end al anului, dar si-a petrecut o parte insemnata din saptamanile de concediu muncind in spital.

Dar degeaba ai atata concediu daca il petreci muncind.

Si degeaba castigi bani multi daca nu prea ai cand sa ii mai si cheltuiesti.

Iar oboseala si nervii stransi dupa atata munca in spital isi spun cuvantul. Aici nu vorbeste invidia din mine, cu ziua de maine, voi fi strans 24 zile muncite in noiembrie si pe bune de nu abia imi astept concediile (incepand de poimaine, apoi in ianuarie si inca un pic in februarie).

Oricum, se poate castiga mult in NHS, dar si munca e multa si stresul destul de mult.
Sincer, e mult mai usor sa lucrezi doar agency sau doar bank.

Advertisements

6 Replies to “Matematica unui venit de 63.000 lire (brut) pe an in NHS”

 1. multumim pentru analiza!
  Cu siguranta ca asistenta respectiva a ales in cunostinta de cauza sa isi dubleze salariul prin dublarea numarului de ore lucrate.

  Intrebare: in anglia grija de impozitare salariu e progresiva? intra in prag mai mare?

  Like

  1. Fiecare face alegerea asta liber, nu te forteaza nimeni si nimic sa faci overtime. Nu-si dubleaza numarul de ore (nici macar de zile), dar vine la spital cam cu 50% in plus fata de numarul de zile standard intr-un an.

   Impozitarea e progresiva, intr-adevar. Si foarte simpla.
   Pentru angajat nu exista decat NI (national insurance) si income tax (platit lunar PAYE = pay as you earn si regularizat in aprilie al anului viitor).
   Regularizarea functioneaza pe principiul “in timpul anului platesti impozite in fiecare luna ca si cum urmeaza sa castigi in urmatoarele 12 luni fix aceeasi suma, la finalul anului angajatorul trimite un formular la HMRC (directia lor taxe si impozite) si apoi vei plati o diferenta de taxe sau ti se va returna orice suma platita in plus”.

   Primele 8.081 lire (brut pe an) sunt neimpozabile total (0 PAYE, 0 NI).
   Intre 8.081 lire si 11.000 nu se plateste impozit pe venit (0 PAYE), dar se plateste NI (12%).

   Intre 11.000 si 43.000 lire (brut/an) se plateste impozit pe venit de 20% (20% PAYE) si NI de 12%.

   De la 43.000 lire (brut/an) se plateste impozit pe venit de 40% pentru orice lira castigata in plus (pana la 150.000 lire brut/an, de unde creste impozitul la 45%).

   De la 43.120 lire (brut/an) se plateste NI de doar 2% pentru orice lira castigata in plus.

   Un exemplu simplu:
   O persoana care castiga 60.000 lire/an va plati:
   impozit 0 pentru primele 11.000 lire
   impozit 20% pentru 32.000 lire (43.000 – 11.000)
   impozit 40% pentru 17.000 lire (60.000 – 43.000)
   si
   NI 0 pentru primele 8081 lire
   NI 12% pentru 35.039 lire (43.120 – 8081)
   NI 2% pentru 16.880 lire (60.000 – 43.120).

   Daca nu are alte contributii (pensie privata, salary sacrifice schemes, imprumuturi pentru studii, bonusuri etc.) ramane in mana cu 42.267 lire (net/an).

   Like

   1. merci pentru explicatii! ma uit la cifre si imi dau seama ca merita doar pana in punctul de salt de impozit (adica pana la brut de 43 mii) . Adica daca efortul e mare, peste prag devine prea mare cand ne uitam la cat net ramane. Dar mi-e ca unele persoane nu si-au analizat asta.
    Mai compar cu impozitarea in Belgia (peste canal 😀 ) unde totul e impozitabil iar pragul maxim este de 50% peste 36 mii euroi brut.

    Inca o intrebare: pensia privata si imprumuturile de studii sunt deductibile din impozit? Mai sunt alte deduceri? Pt ca din jonglarea deducerilor cred ca se poate castiga bine, si asta DOAR diin cheltuirea a 1-2 ore de analizat inteligent 😉 .

    Like

 2. Salutari din Danemarca.

  Doar o comparatie, poate inegala, pentru ca sistemul de impozitare este diferit.
  Eu sunt in ultima grila salariala, insa nu am specializare(daca as fi avut-o, salariul ar fi fost mai ridicat, insa nu cu mult).
  Obisnuiesc sa iau ture extra pentru o agentie.In jur 4-5, hai 6 nopti pe luna.Lucrez full-time la spitalul meu.

  Cred, daca nu ma inseala matematica si daca se va mentine trendul in ceea ce priveste turele oferite de agentie, anul acesta voi ajunge in jurul unui salariu brut de aproximativ 650.000 DKK, care inseamna 77.500 GBP.

  Evident, este greu de explicat, cat este venitul net din jobul fulltime, si cat revine net de la agentie.

  Insa, pentru cine este interesat. : platesti 8% din venitul impozabil, apoi se scad deducerile de impozit.Din ce ramane, se impoziteaza, in functie de primarie, 37-39%, cu mentiunea ca, cei care trec de 527000/an(parca), platesc inca 15 % din acesti bani, un fel de impozit suplimentar pentru cei cu venituri mari.
  Eu acum fac parte din cei care vor plati ”topskat”, insa doar prin prisma faptului ca am avut multe ore suplimentare la locul meu de munca si am muncit ca agency nurse.In mod ”normal”, salariul meu brut anual(lucrez full time, fiecare al doilea weekend si in jur de 6-7 nopti pe luna) este aproximativ de 52000 – 54000 lire/an.

  Daca ai job suplimentar, nu poti sa te ”folosesti” de personal allowances, asa ca vei plati 8%, apoi 37-39%, in functie de primarie.
  Ca sa-ti dau un exemplu, o noapte(8 ore) in weekend, agency nurse, vine cam 430 GBP.Dupa taxe, raman cu vreo 215.

  La un calcul ”brutal”, din acest venit brut de 77500 lire, net inseamna cam 3800.

  Like

  1. Interesant. Multumesc.

   In NHS e diferenta mare la salariul de baza.
   Ca sa ajungi la ultimul nivel al band 6 ar trebui sa muncesti minim 10-11 ani. Brutul ar fi 35.577, la care, daca s-ar adauga niste weekenduri sau nopti (sa zicem 3-4 pe luna) am mai adauga cam 3500 lire anual.
   Dar nu toata lumea devine band 6 (multi se feresc de responsabilitatile in plus).

   Desigur, multa lume prefera sa lucreze in nursong homes, unde venitul de baza e cam cu 50% mai mare anual (cel putin la inceput).

   Oricum, as putea afirma ca se poate trai acceptabil (dar nu extraordinar) cu salariul asta oriunde in UK, cu exceptia Londrei si zonei din jurul ei pana la aproximativ 150 km. Majoritatea lucrurilor sunt cam la preturile din Romania, cu exceptia transportului si cazarii.
   Daca nu ar fi chiria atat cat e in Londra (inclusiv suburbii), eu as fi chiar multumit cu cat castig. Costurile locative sunt unicul lucru extrem de scump aici.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.