Alta “drama” inutila

De cand am inceput sa muncesc in sala de operatie am avut o problema majora cu turele lungi. Da, sunt un mod usor de-a avea 4 zile libere pe saptamana (lucrezi 3 zile de la 7:30 la 21:00 si apoi ai liber restul saptamanii). Dar esti prea obosit la sfarsitul zilei, nu prea ai chef si nu prea poti sa faci nimic dupa aia.
Bine, sunt sigur ca majoritatea oamenilor care lucreaza luni-vineri se vor gandi “ce prost, poate munci doar 3 zile pe saptamana si se plange”. 🙂

Aniuei, pentru ca pot cere asta, eu nu fac ture lungi decat atunci cand vreau cu tot dinadinsul sa economisesc ore de concediu. Lucrez 2-3 ture lungi (luni-marti sau luni-miercuri) si apoi am liber pana lunea sau martea cealalta, 11-12 zile libere dar folosesc doar 37,5 ore din cele 247,5 ore la care am dreptul intr-un an.

Cand faci ture lungi la mine la teatre, toata lumea se asteapta de la tine sa vii sa ii “schimbi” daca operatiile lor dureaza mai mult decat timpul alocat in mod normal (pana la ora 18:00 la majoritatea teatrelor, cu exceptia celui de urgente, celui de traumatologie si unuia dintre cele de neurologie).
Cum eu sunt la Specialist Surgery, daca vine o urgenta din partea noastra (ORL, MaxFax, Ginecologie sau Vasculara), cei din teatrul de urgente se asteapta ca noi sa fim scrub nurse pentru operatia respectiva. Pe principiul “daca esti specializat in ceva, e normal sa faci tu operatia, nu sa te astepti sa o fac eu, care fac chirurgie generala”.

Asa se face ca intr-una din serile in care faceam eu long day si asteptam concediul, atunci cand a fost adaugata o urgenta de ORL pe lista de operatii “de facut in teatrul de urgente”, am fost anuntat ca ar trebui sa ma pregatesc pentru ea.
Zis si facut. Mi-am luat Kardex-ul, am vazut ce prefera chirurgul respectiv (irakianul libidinos, pentru cine mi-a mai citit povestirile de pe facebook), am pregatit tot, m-am spalat si imbracat si am inceput sa imi aranjez campurile sterile.

Era vorba de un batran cu cancer esofagian, care la cateva zile dupa o sedinta de radioterapie a inceput sa sangereze din nas. Si nu s-a mai oprit pana a ajuns la spital a doua zi dimineata. Pe lista de urgente a fost adaugat la ora 18:30, a ajuns in sala de operatie la 19:25.
Ligaturarea de artera sfeno-palatina este una dintre putinele urgente majore ORL, o operatie fara de care un pacient nenorocos poate muri, uneori destul de repede (daca nu se face nimic).

Pacientul nostru avea 65 de ani, dar arata de 80. Pierduse deja destul de mult sange, in timpul operatiei a primit 2 unitati de sange si 1 de trombocite si a mai primit 2 unitati in urmatoarele 24 ore.

Am mai povestit de cateva ori ca in Anglia folosim variante modificate ale WHO Safe Surgery Checklist ca instrument de a ne proteja de erori sau scapari.
Avem 3 seturi de intrebari puse in 3 momente diferite inainte si dupa operatie, intrebari care ne forteaza sa ne asiguram ca e pacientul corect, cu consimtamantul semnat pentru procedura corecta, ca stim ca e/nu e alergic la ceva, daca e nevoie de ceva in plus pentru a duce operatia la bun sfarsit si sa comunicam intre noi la final in legatura cu finalizarea cu bine a operatiei (fara nimic lasat in pacient) si despre planul de ingrijire imediat postoperatoriu.

In afara de asta, avem un plan de ingrijire (Surgical Care Plan) in care pacientul este verificat inainte de-a fi trimis catre holding bay si apoi din holding bay catre sala de operatie.

Suntem o mare echipa si avem proceduri implementate pentru a ne asigura ca, daca un membru al echipei nu-si face treaba corect, altcineva va fi in stare sa-l corecteze si sa rezolve situatia.

Pacientul nostru (vom afla ulterior) a venit la spital sangerand violent din nas. Orice masuri de oprire a sangerarii incercate de paramedici si apoi la primire urgente nu au functionat. Abia la primiri urgente a fost vazut de un chirurg ORL, care i-a montat in nari 2 catetere Foley si le-a umflat maxim. Abia asa s-a oprit temporar sangerarea.
Problema este ca dupa ce a facut asta, pacientul tot avea mainile si fata pline de sange. Ce s-a gandit medicul rezident care trebuia sa-i ia consimtamantul pacientului:
Nu am timp sa il las aici o vreme ca sa poata sa se curete pe maini (abia apoi ar fi putut semna consimtamantul).
S-a uitat in formularul nostru de consimtamant si a vazut ca acolo scrie negru pe galben ca “A witness can sign for the patient if he has expressed his consent verbally.
Hop-asa. A convins o asistenta medicala de pe sectia noastra de chirurgie (unde am lucrat si eu bank) sa semneze consimtamantul la partea cu “A witness”. Si asa a fost trimis pacientul la operatie, fara semnatura sa pe formularul de consimtamant.

20161230_160017-1
Asa arata formularul de consimtamant simplu la noi in trust.

Cand a fost adus in holding bay de la teatre, colega de acolo nu a observat ca pacientul n-a semnat pe formularul de consimtamant. Nu a pus intrebarile standard.
Colega mea din teatrul de urgente (una dintre italienele care abia au inceput la teatre, a carei engleza oricum nu e stralucita) a preluat pacientul din holding bay, dar nu s-a gandit sa il intrebe numele, data nasterii si sa verifice ca e semnatura lui pe consimtamantul lui. Cine a invatat-o, nu a invatat-o bine…

A adus pacientul in sala de operatie de urgente, a facut Sign In-ul si l-a intrebat abia atunci pe pacient numele, data nasterii, daca e alergic la ceva si daca e semnatura lui pe consimtamant. El a zis ca nu e, ca a semnat asistenta pentru el, pentru ca nu putea s-o faca atunci. Cei 2 anestezisti de garda erau fix langa pacient atunci, dar nu erau atenti. Colega mea a crezut ca totul e in regula asa (doar anestezistii erau acolo si nu au dat vreun semn ca ar avea o problema cu consimtamantul).
Mi-a aratat formularul de consimtamant si mie, eu am vazut ca semnatura era pusa la “witness”, dar stiam ca chirurgul irakian isi ia consimtamintele foarte aiurea, am mai vazut des semantura pacientului pusa la “witness”. Nu m-am gandit sa ma uit ce nume era scrijelit la “semantura”, altfel ar fi sarit in evidenta asta…
Totul ok.

Anestezistii au purces cu anestezia. Chirurgul a inlaturat cele 2 catetere foley din nasul pacientului si asteptam partea a doua a WHO checklist (Time-out) pentru a incepe. La citirea pasilor WHO Checklist am observat ca semnatura pacientului nu era nicaieri pe formularul de consimtamant. Cum nu stiam de ce arata asa consimtamantul (rezidentul nu i-a spus chirurgului, asistenta care a semnat nu a documentat nicaieri un motiv pentru faptul ca semnatura ei apare pe formularul de consimtamamt si a pacientului NU), am avut brusc un moment tensionat.

Pacientul sangera profund, chirurgul striga sa ii “summon my SHO” (telefonic), apoi a zis sa trezim pacientul, apoi a vazut ca sangereaza prea mult si ca nu poate fi trezit si apoi reoperat mai devreme de maine dimineata. Asa ca a decis sa il opereze asa.

Actiunea descrisa in paragraful de mai sus a durat 15 minute. Pana a fost sunata sectia ca sa aflam cine a semnat, pana am dat de SHO, pana a venit SHO-ul, a durat.
In esenta, chirurgul a asteptat 15 minute pana sa faca operatia doar ca sa zbiere un pic la rezidentul lui, apoi a continuat neperturbat.

In tot acest timp, doctorita anestezist ne-a facut pe toti asistentii medicali din sala in toate felurile (fiind atenta sa jigneasca cu limita, ca sa nu ne putem plange de ea) “nepriceputi, nu stiti ce faceti, de ce o lasati pe asta sa aduca pacientul daca nu stie ce face, de ce va mai numiti inregistrati – doar nu sunteti in stare sa puneti o intrebare simpla, o sa fac plangere impotriva voastra” samd.

Saraca italianca era praf. Chestia era ca aveam 2 alti asistenti medicali cu experienta in sala (2 Band 6), nici unul nu i-a luat apararea fetei.

Iar operatia a fost chiar dificila, a durat 1 ora si 45 minute, timp in care i-au tot administrat sange. Italianca a plecat acasa inainte de final (am aflat de la colegul ei de camera) fiind convinsa ca o sa moara pacientul si o sa dea toata lumea vina pe ea si o sa mearga la inchisoare. 🙂

Cam asta se intampla cand tot auzi povesti cu PIN luat si asistente pedepsite, povesti scoase din context si prezentate ca un fenomen generalizat, nu ca exceptiile care sunt cu adevarat.

Aniuei, in raportul incidentului pe care l-am facut dupa operatie am spus ca anestezista a fost foarte “verbally abusive” si ca exista o problema cu formularul de consimtamant. Daca e incorect sa semneze “a witness” pentru un pacient lucid care nu poate semna dar isi manifesta consimtamantul, atunci sa scoata acea fraza de  acolo

Oricum, pana la urma pacientul a semnat pe consimtamantul sau… la cateva ore dupa operatie. “Ca sa fim toti acoperiti”. Iar band 7-le care a citit incident report-ul l-a inchis fara a face nici un fel de investigatie, toata agitatia a fost clasificata drept un exces de zel inutil. Si ne-a recomandat tuturor sa fim siguri pe viitor ca semnatura exista acolo si ca verificam pacientul cum trebuie in Holding bay si la intrarea in sala de operatie.

Am discutat apoi cu alti 2 band 7, amandoi mi-au zis ca pe viitor ar fi bine sa ne asiguram ca pacientul semneaza daca e capabil – chiar si in sala de operatie. Cu mentiunea ca in caz de urgenta regulile sunt mai laxe.

Cat despre italianca, la final de operatie eu i-am dat un mesaj colegului ei de apartament, spunandu-i ca pacientul a supravietuit si ca o sa semneze consimtamantul cand e treaz oricum, sa nu se ingrijoreze. Mi-a zis ca s-a linistit, pentru ca era f. speriata…

Obsesia englezilor pentru hartogaraie e de multe ori mai puternica decat bunul-simt. Mai puternica si decat cunostintele despre dreptul medical in caz de urgenta – cand se pot face (si se fac) operatii pentru binele pacientului de multe ori fara consimtamant.

Drama inutila, iarasi.

SHO = senior house officer, medic rezident nespecializat (spre deosebire de Registrar, care e un medic rezident care va deveni medic specialist intr-o anume specializare).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s