Cum iti sunt impozitate veniturile in Marea Britanie

daca lucrezi mai mult, platesti impozite mult mai mari, deci castigi (mult) mai putin

O afirmatie des intalnita la mine in spital (si la localnici, dar si la emigrantii veniti de ceva vreme aici) si foarte usor raspandita si la italieni si romani (care au venit de ceva mai putin timp aici) este ca “daca lucrezi mai mult, platesti impozite mult mai mari, deci castigi mai putin“.

Daca ar fi asa, atunci de ce ai mai munci (sa zicem) 50-60 ore pe saptamana, daca vine statul si-ti ia toti banii in plus peste cei primiti pentru orele tale standard?

uk-tax

Explicatia simpla este:

  • nu, nu castigi mai putin daca muncesti mai mult. Dar platesti taxe mai mari pe o parte din banii castigati, pentru tot ce castigi peste 3590 lire brut intr-o luna.
  • statul te impoziteaza in fiecare luna in functie de cat ai castigat luna aia. Daca in aprilie, iunie, iulie si tot asa pana in martie castigi cate 1000 lire si doar in luna mai castigi 4000 lire, in luna mai vei plati taxe mai mari, ca si cum ai castiga 12 x 4000 lire (48.000 lire/an). Desi in restul anului ai castigat putin, mult sub 43.000 lire. Asa se explica simplist PAYE (Pay As You Earn).

  • platesti impozit pe venit (income tax) dar si un fel de asigurari sociale (national insurance). Ambele au praguri diferite de plata (platesti 0 pana la o suma/an, mai mult intre suma x si suma y, si mai mult peste suma y etc.)

  • platesti 0% income tax pentru primele 11.500 lire castigate, platesti 20% income tax pe veniturile intre 11.500 lire/an si 43.000 lire/an. 40% pentru orice castigi peste 43.000 lire/an

  • platesti 0% NI pentru veniturile sub 8187 lire/an, platesti 12% National insurance pentru veniturile intre 8187 lire/an si 45.161 lire/an, respectiv 2% NI pentru veniturile peste 45.161 lire/an

 

  • la final de an fiscal (anul fiscal e aprilie-martie) ti se face o recalculare si vei fi instiintat de HMRC daca trebuie sa platesti sau sa primesti bani (adica “ai platit prea multe sau prea putine taxe”)
  • pentru cei care lucreaza cu un contract de munca (fie cu ore fixe, fie ore variabile = bank), in mod normal tax code-ul ar trebui sa fie 1150L si ar trebui sa plateasca NI A. Orice valoare diferita la tax code sau NI merita investigata cu un telefon la HMRC (trebuie avut NINO la indemana).

  •  

    Explicatia un pic mai complicata:

    Ai 2 tipuri de “taxe” pe care le platesti direct din venituri: impozit pe venit (income tax) si sa le zicem asigurari sociale (national insurance). Ele depind de suma castigata anual, dar diferenta simtita in buzunar nu este imensa, atata timp cat nu castigi mult peste 43.000 lire/an.

    Income tax este 0 pentru veniturile pana la 11.500 lire/an, 20% pentru veniturile intre 11.000 si 43.000/an, 40% pentru veniturile intre 43.000 si 150.000/an (si mai mult peste, dar nu e cazul).
    National Insurance este 0 pentru veniturile sub 8187 lire/an (157 lire/saptamana), 12% pentru veniturile intre 8187 si 45.161 lire/an (866 lire/saptamana) si 2% pentru ce depaseste 45.161 lire/an (>866 lire/saptamana).

    Exemplu1:

    Salariu orar de 16 lire/ora (nursing home sau spital privat), la 37,5 ore/saptamana, castigi aprox. 31.300 lire/an.
    Daca faci overtime platit cu 22 lire/ora (sa zicem) cam 1 tura pe saptamana (sa zicem 12 ore), inseamna 264 lire pe saptamana, adica 13.800 lire in plus pe an.
    In total, castigi aprox. 45.050 lire/an. Brut.
    Daca nu platesti si pensie privata, la 45.050 lire/an vei primi in mana cam 2800 lire net. In functie de numarul de ore suplimentare sau ture de noapte/week-end facute, suma creste, evident.
    Daca NU FACI overtime, la 31.300 lire/an (brut) vei castiga lunar cam 2040 lire net/luna.

    Exemplu2:

    Salariu orar de 11,2 lire/ora (NHS, band 5a). 37,5 ore/saptamana => 21.909 lire brut/an.
    Presupunem 1 tura de overtime/saptamana, platita cu 50% in plus = 16.8 lire/ora. 193 lire in plus pe saptamana, 10.070 lire in plus (brut) pe an. Total anual: 31.982 lire. Brut.
    Asta presupunand ca nu se fac ture de noapte/week-end si ca tot overtime-ul e doar in timpul saptamanii (cel din week-end e platit mai bine).
    In NHS avem si NHS pension (7,1%), care se plateste doar la salariul de baza (NU si la overtime). Salariul net lunar este 1401 lire (fara ture de noapte sau week-end, nu luam in considerare high cost area bonus din zona Londrei).
    Cele 10.070 lire brut in plus pe an se traduc intr-un bonus de aproximativ 650 lire net pe luna – un venit TOTAL de aproximativ 2050 lire net lunar.

    Concluzia: castigi mai mult daca faci overtime (si plata in NHS e foarte mica, fata de cea de la privati).

    Deci nu, nu castigi mai putin daca muncesti mai mult, doar platesti taxe mai mari pe ce castigi peste 43.000 lire/an.
    Explicatie simpla: in loc sa primesti 8 lire (inainte de a deduce si NI) pentru fiecare 10 lire castigate (brut), primesti doar 6 lire (inainte de a deduce si NI). Asta NUMAI pentru fiecare 10 lire castigate in plus peste 43.000. Desigur, puteam sa explic si cu “fiecare lira castigata peste 43.000 lire/an”, dar era mai greu de inteles.

    Surse:
    https://www.gov.uk/income-tax-rates/current-rates-and-allowances
    https://www.gov.uk/national-insurance/how-much-you-pay
    http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

     

    Completari:

    Fraza de la inceputul articolului e o afirmatie doar partial corecta. Pentru ca toata lumea crede ca, daca face “prea mult” overtime, vine statul britanic si ii ia toti banii munciti in plus, ba si mai mult, per total tu ramanand “mai sarac”.

    Plus, e o afirmatie pe care o intalnesti cel mai des la cei care castiga oarecum normal (25-35.000 lire/an cu tot cu niste overtime). Ei isi dau cu parerea, desi nu sunt printre cei care sunt taxati mai mult (cei care castiga peste 43.000 lire/an).

    Problema e complicata de felul in care aplica ratele de impozit pe venit HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Fiscul britanic). Intai ai o suma de bani neimpozabila (personal allowance), apoi o suma de bani impozabila la rata minima de impozit (diferenta in bani intre personal allowance si o limita maxima de 43.000 lire/an), apoi tot ce castigi peste 43.000 lire/an este impozitat cu mai mult, apoi ce castigi peste 150.000 lire/an este impozitat cu si mai mult. Calculele astea se fac la nivel de an, dar tu castigi (de cele mai multe ori) o suma variabila in fiecare luna.
    Aici intervine PAYE (pay as you earn), un sistem in care statul zice “ai castigat 2000 lire brut in aprilie, eu cred c-o sa castigi 2000 lire x 12 luni (24.000) in tot anul, deci te impozitez luna asta ca si cum ai castiga 24.000 lire impartit la 12”. Daca in luna mai castigi 4000 lire, e posibil ca statul sa zica “aoleu, tu o sa castigi 4000 x 12 = 48.000 lire, deci o sa-ti impozitez salariul din luna asta ca si cum tot anul o sa castigi la fel de mult”. Un pic mai complicat decat ar trebui sa fie.

    La fel, National Insurance este calculat pe venitul saptamanal, dar, cu exceptia lunii februarie, nu exista nici o luna care are un numar intreg de saptamani.

    Ca sa fie totul si mai frumos, ca asistent medical lucrezi ture variate, iar in NHS poti lucra de multe ori 3 ture de 12h30m intr-o saptamana, dar 4 ture de 12h30m in alta saptamana. Si fiecare tura din asta are cate 1 h neplatita. Spitalele rezolva asta platindu-te in fiecare luna cu a 12a parte din venitul contractual anual, la care adauga eventualele bonusuri pentru ture de noapte/week-end/bank holidays (lucrate cu 1 luna in urma, ca sa te incurce si mai tare). Deci exista o deconectare intre “cat muncesti” si cati bani castigi efectiv.

    In plus, fara avertizare, HMRC cateodata schimba brusc tax code-ul.
    Te trec de la 1150L la 600L, nu iti dai seama si brusc platesti taxe mult prea mari. In cazul ala, trebuie sunat la ei si cerut revenirea la tax code-ul corect (1150L). Daca suni la ei, trebuie sa ai un payslip la indemana, vei fi intrebat NINO, nume, adresa, data nasterii etc.

    Recomand din toata inima inregistrarea pe www.tax.service.gov.uk face viata mai usoara si permite oricarui angajat aici sa isi urmareasca veniturile si taxele platite.

    Pentru asistente medicale merita mentionat faptul ca se poate face (telefonic, prin posta sau foarte usor prin site-ul HMRC de 4 randuri mai sus) o revendicare pentru scutirea unei sume de bani anual de la plata impozitului pe venit. “Claim tax relief for employment expenses“. Nu e o avere, primesti inapoi intre 40 si 70-80 lire, dar sunt bani primiti, nu dati.

    Putem face claim pentru: taxa anuala la NMC (120 lire), costuri cu spalarea si intretinerea uniformei (pana la 125 lire), costuri cu incaltamintea (pana la 100 lire), costul anual de apartenenta la UNISON sau RCN (120 lire). Plus abonamente la reviste de specialitate pentru meseria noastra sau costuri cu scolarizarea (daca exista si sunt platite din buzunarul nostru). Info suplimentare la RCN sau direct la HMRC.

    19 Replies to “Cum iti sunt impozitate veniturile in Marea Britanie”

    1. Impozit progresiv a fost si in Romania dar a fost greu de aplicat si mai greu de inteles.
      Foarte interesante toate deducerile acestea, se pot salva bani frumosi doar dintr-un gest ce ia cateva ore: citit.
      Practic, cursurile se deduc? 100%? pai super!
      Ar fi fain sa mai scrii despre alte deduceri, pe romanii noi ajunsi ii ajuta!.

      Like

    2. Eu vreau sa fac medicina. Mi-am pregatit materia deja si astept simularea. Vreau sa devin medic ATI. Stau si ma gandesc, crezi ca o se implementeze si in Europa programe de asistenta medicala de anestezie – adica asistentii medicali sa administreze anestezicul – in US li se spune CRNA.

      Cat poti sa castigi in afara ca si AMG cu tot cu ore suplimentare ? Poti sa te gandesti sa deschizi credit pentru casa/apartament, sa iti cumperi o masinuta, sa traiesti o viata decenta ?

      Like

      1. Nu stiu ce rezerva viitorul.
        Pentru moment, inca nu stiu sa existe asistenta care administreaza anestezie independent de un medic anestezist in UK, Germania, Elvetia, Italia, Grecia sau Portugalia. In alte tari… nu stiu situatia.
        Exista specializari pentru asistenti medicali de anestezie – dar atributiile lor sunt limitate la a ajuta anestezistul, nu prescrie si nu administreaza medicamente de capul lor.

        “In afara” unde? Sunt zeci de tari in UE, situatia e diferita in fiecare. In general, nu e o meserie cu care sa te imbogatesti, dar iti permite un trai destul de linistit, ceea ce ar include masina, credit pentru casa, vacante in strainatate etc.

        Liked by 1 person

        1. Londra sau Paris. Sunt fluent in limba engleza si daca dau AMG o sa am timp 4 ani sa invat cel putin alte 2 limbi (ma gandesc la franceza si germana).
          Totusi e posibil sa dau la medicina. Sa vad cum arata simularea si ce au despus ceilalti colegi. Multumesc !

          Like

        2. Am cunoscut o asistenta in Belgia, ce castiga intre salariul minim si mediu pe economie. Reuseste sa traiasca frugal, are ipoteca (pe jumatate platita deja, au 40 de ani), au ceva investitii (aici cred ca e decizia sotului ei) si estimeaza peste 10-15 ani independenta financiara.
          Deci se poate.

          Like

        3. O sa fie la fel de usor sa iti gasestiloc de muna o data cu iesirea UK din Uniunea Europeana?

          Like

          1. Gasitul locului de munca va fi si mai usor in viitor, pentru ca vor avea din ce in ce mai putini asistenti medicali disponibili pentru un necesar mare (posturi libere sunt multe si acum).
            Va fi (probabil) ceva mai greu sa primesti dreptul de sedere. Obtinerea dreptului de libera practica (PIN-ul de la Nursing and Midwifery Council) este deja destul de dificila – trebuie trecut testul IELTS Academic cu minim 7,0 la toate categoriile.

            Like

    3. In Elvetia salariu mediu al unui asistent e 50000 euro. Eu greu sa gasesti loc de munca itr-un oras mai mare, gen Zurich, Geneva ?
      PS Chiar poti sa faci 63000 lire/an ca asistent in UK ?

      Like

      1. E aproximativ 60.000 franci. Ca asistent medical generalist nu cred ca e foarte greu, dupa ce primesti inregistrarea la SRK, atata timp cat esti capabil sa treci un interviu in limba lor.
        Dar acolo fara diploma speciala (care nu exista in Romania) sau vechime nu te angajeaza la Terapie Intensiva, Anestezie, Sala de operatie.

        Am explicat foarte clar cum se poate face asta in NHS: in primul rand trebuie sa evoluezi la band 6 (ceea ce nu e chiar usor si nu se intampla peste noapte), apoi trebuie sa lucrezi minim 7 ture suplimentare in fiecare luna.
        Si sunt 63.000 lire impozabili.

        Singurii care fac f multi bani din meseria asta sunt cei care lucreaza ca agency. Sunt un fel de pfa care sunt subcontractati de agentii (care iau un conisiin gras pentru asta) pentru a lucra in spitale (nhs sau privat) sau in nh.

        Like

        1. Stai in chirie? Daca as stii ca as putea sa imi cumpar casa/apartament, o masinuta si sa am bani sa si mananc, m-as muta in Elvetia sa muncesc ca si asistent medical.
          Citeam ca vrei sa mergi sa provesezi in Elvetia deasemenea, gresesc ?

          Like

          1. Da, stau in chirie.
            In UK, cu exceptia Londrei si poate si in Birmingham, probabil ca ai putea sa iti permiti sa iti cumperi o casa dupa cativa ani de munca, daca esti dispus sa muncesti overtime o vreme. Si probabil ar ramane si bani de mancare si chiar si o casa, vacanta etc. (dupa ce strangi banii de avans in primii ani, rata ar fi mai mica decat o chirie, atata timp cat nu te arunci la o casa cu mai mult de 2 camere).

            In Elvetia situatia probabil ca e ceva mai buna, dar trebuie sa iei in considerare faptul ca nu iti da nici o banca banii de ipoteca (sute multe de mii de franci) pana nu muncesti cativa ani la ei. NU in ultimul rand, Elvetia e printre cele mai scumpe tari din Europa, banii multi de la salariu se duc repede atunci cand un drum la supermarket te usureaza de 100 de franci.

            Nu, nu gresesti.

            Like

    4. Am gasit o casa in Zurich… costa 585000 CHF si e printre cele mai ieftine. Cum poti sa faci rost de diploma aia pentru a putea profesa pe ATI/OR ? Trebuie sa dai examen ?
      Daca esti fluent in engleza, franceza si germana nu primesti nimic in plus la salariu? Cu ore suplimentare cred ca poti sa treci de 75000 CHF pe an.

      Like

      1. Zurich, Geneva, Lugano si Berna sunt printre cele mai scumpe orase europene dpdv al imobiliarelor.
        Nu poti. Nu exista in Romania.
        Ori faci studii in Elvetia (sau Germania sau Austria sau alta tara care are asemenea studii), ori lucrezi minim 3-5 ani in ATI sau OR si speri ca ti se accepta vechimea ca echivalent de diploma…
        Orele suplimentare nu sunt la fel de munte l elvetieni. Asta si din cauza ca saptamana de lucru standard are 43 ore, nu 37,5 sau 40…

        Like

      2. moaaama, ce scumpe sunt casele acolo …. nici nu am curaj sa caut! (o sa caut cand trec de starea de soc).
        M-am mai uitat un pic la salariile elvetiene. Sunt socata la ce raport de cifre este intre pret locuinte si venit. Cartile de educatie financiara americana zic asa: casa care mi-o cumpar sa nu depaseasca venitul meu total pe 3-4 ani (unii zic pe 3 ani si nu mai mult).
        Salariul de 75 mii CHF estimat e brut sau net?

        Apoi m-am uitat pe numbeo.com – Zurich este extraordinar de scump (93 euro o cina in 2?? ) …dar si salariile medii (dupa taxe) sunt mari. Chiar si asa, cei cu salariu mediu nu isi permit o casa decat cu eforturi (pt colectare avans) – noroc ca au dobanzi la ipoteca de 1.5% si Germania alaturi pt cumparaturi mai ieftine :D.

        Like

        1. Eu as zice ca raportul salariu mediu/cost metru patrat este mult mai prost in suburbiile Londrei (si de-a dreptul elucubrant in zonele 1-2).
          Una e sa iti faci un credit ipotecar pentru o casa (2 camere + living + gradina) la minim 350.000 lire, la mine in suburbie (zona 6), cand salariul anual brut de baza e pe la 25.000 lire
          si alta e sa faci un credit ipotecar pentru o casa comparabila intr-o zona mai indepartata de centru (sa zicem la suburbii, dar orasele sunt de un ordin de marime mai mici decat Londra) intr-un oras “mare” elvetian, pentru 500.000 franci, cu salariu anual de 70.000 franci (brut). Doar ca povara impozitarii directe e mai mica in Elvetia.
          Altfel, da, in Elvetia mancatul in oras, supermarketurile, electrocasnicele, vacantele (!), totul e extraordinar de scump comparat cu Ger/Fra/Ita/Bel/Ola etc.

          Acum 3 toamne, cand am fost acolo ca exchange student, tin minte ca am iesit la masa intr-un restaurant dragutel cu un medic roman si sotia lui. 45 franci au cheltuit “pe” mine (la insistentele lor) pentru 1 pizza, 1 suc si niste aperitive. Toamna trecuta mi s-a parut totul si mai scump, desi de data asta ma bazam pe salariul meu britanic, nu pe cel de Romania…

          Like

    5. Buna ziua , am si eu o mare nedumerire … am muncit intr-o săptămâna 62,5 ore din care doar 6 overtime (11.75)iar restul plătite cu minimul pe economie (7,83) . Am luat un total de 512£ dar mi s-au oprit taxe 60£ iar NI 40£ . Mi se pare prea mult! Cui as putea cere explicații pentru aceste opriri ? Mi se pare prea mult !

      Like

      1. Buna seara.
        Explicatia e simpla, daca citesti ce-am scris mai sus.
        Englezii taxeaza munca pay as you earn (PAYE) – in functie de cat castigi intr-o saptamana sau intr-o luna, ei te taxeaza ca si cum vei castiga fix aceeasi suma in toate celelalte saptamani sau luni ale anului.
        Cu alte cuvinte, daca intr-o saptamana ai castigat 512 lire, indiferent de cat ai castigat sau nu in celelalte saptamani, HMRC te va taxa ca si cum vei castiga 512 x 52 = 26.670.
        Din 26670 lire (anual) ai plati saptamanal fix 57 lire PAYE si 42 lire NI.

        Intr-un an sunt 52 saptamani (+ aproape 1 zi), de aici 52 din inmultirea de mai sus.

        Like

    Leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.