Iarna in Alpi s2.02: Livigno (It) si Zermatt/Cervinia (Ch/It)

Livigno

Nu prea mai am nimic nou de spus despre Livigno, am tot fost aici si inca nu m-am plictisit. E o statiune excelenta pentru inceputul sezonului, deoarece e la altitudine mare si intr-o zona bogata in precipitatii, ceea ce inseamna temperaturi scazute si zapada multa, chiar si in decembrie.

Sezonul asta a fost un pic atipic. A nins mult in noiembrie (peste 1 m de zapada), apoi n-a mai nins deloc cateva saptamani si a fost chiar cald (pana la 10 grade in timpul zilei), apoi a fost din nou frig. Si chiar cand am ajuns eu s-a stricat vremea – in statiune (la 1820 m) a plouat si au fost inclusiv noptile temperaturi pozitive, de pe la 2100 m in sus ningea (usor).
Drept urmare, am avut o saptamana departe de ideal, cu vizibilitate proasta zilnic, destul de multa lume pe partii si conditii de schi de primavara tarzie (zapada moale).

Pe de alta parte, hotelul unde am stat a fost excelent, mancarea si atmosfera din Livigno au fost excelente (ca intotdeauna), skipass-ul a venit gratuit odata cu cazarea, nu regret vacanta asta.

Am stat mai mult pe partea cu Carosello/Sitas
Undeva sub Carosello 3000
finalul unicei zi cu soare la 2800 m
geometrie matinala
dimineata pe racoare
soarele lupta cu norii (si pierde)
partia mea preferata – Muro di Zuelli

Zermatt/Cervinia

Cea mai scumpa statiune din Elvetia (in lupta stransa cu St. Moritz), un skipass cu Cervinia de 1 zi costa fix 100 franci (cu 8 franci mai mult ca anul trecut). La asta adaugi 5 franci garantia pentru cartela si eventual inca 5 franci pentru o asigurare (daca nu ai deja), 2 franci daca vrei sa faci pipi pe Klein Matterhorn (la 3888 m). Iar un pranz banal pe partii e in jur de 36 franci (28 franci un pui cu cartofi + 8 franci o bautura).

Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca experienta in sine este speciala: schiatul la peste 3000 m, domeniul schiabil de pe Gornergrat, trecerea granitei, domeniul schiabil din Cervinia si revenitul seara in Zermatt, toate sunt clar un pic iesite din comun.

Anul asta am fost la doi pasi sa raman blocat in Cervinia, pentru ca instalatiile de pe partea italiana refuza sa te mai lase sa treci (daca ai skipass cumparat din Elvetia) de turnicheti gradual de jos in sus, incepand cu ora 15:15. Eu am ajuns la un telescaun dintr-un sir de 3 care urcau pana la granita la 15:33 si era prea tarziu (ultima validare permisa era la 15:30). Noroc ca mai exista o legatura cu Plateau Rosa, ultima telecabina (pe care am prins-o) urcand de la Cime Bianche spre granita la 16:00.

Din nou, in ciuda acestui posibil stres, toata ziua a fost una reusita.

igloo dorf (Gornergrat)
Monte Cervino, vazut de la Cime Bianche
Monte Cervino la final de zi de pe Plateau Rosa
partiile pe partea elvetiana sunt excelent batute
Schwarzsee
Hirli
vaca de muls pentru elvetieni, trenul ala costa 80 franci dus-intors (aproape cat un skipass de-o zi doar in Zermatt)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.