Despre mine

Edit: Pentru romanii care vin aici, citesc 1-2-3 articole pe diagonala si apoi incep sa manifeste semnele si simptomele (spumegatul la gura, tremuratul mainilor ca sa comenteze si pregatitul de insulte gratuite) maladiilor nationale “enervatita acuta” si “tras-rapid-de-concluzii supurant”, va recomand sa folositi cu incredere un leac din batrani: butonul x al browserului, il gasiti undeva in susul ferestrei sau tab-ului deschis.
Pentru ca m-am saturat sa fiu acuzat ca sunt “un infumurat cu facultate” (nu dau 2 bani pe ingamfati SAU pe anii mei din facultate) care lauda nu-stiu-ce si face nu-stiu-ce comparatii (nu fac aceste lucruri).

Persoana mai degraba rationala decat creativa. Unii ar numi asta “un om limitat“. Posibil sa nu se insele.

Anii au trecut mai repede decat credeam:

Prostit in scoala generala ca notele mari luate denota o minte sclipitoare, adus cu picioarele pe pamant in timpul liceului (unul bun), unde am devenit mediocru. Capabil sa ma automotivez si sa termin liceul cu o medie mare la bac (am intrat cam al 204-lea, am terminat al 43-lea – din 225). 4 ani irositi intr-o facultate a ASE-ului, unde am invatat (pe langa niste materii care mi-au placut) o meserie in care nu cred, pe care o urasc si pe care n-as putea s-o fac (si n-am practicat-o) niciodata.

Munca, munca, munca. Invatat de mic sa muncesc pentru a-mi castiga orice leu as vrea sa cheltuiesc. Dupa diferite mici joburi ca elev/student, am inceput munca in domeniul grafica/publicitate. Dupa mai multi ani de acumulat cunostinte (si evolutie profesionala) am realizat ca in viitorul meu va exista un moment in care tot ceea ce stiu sa fac va deveni inutil, iar eu voi deveni o relicva, cam ca lucratorii care asamblau manual o masina – inlocuiti de un robot mai rapid, aproape lipsit de erori si total lipsit de nevoia de asigurari medicale/pensie/asigurari sociale. Hurray for technology!

Asadar, am inceput  o noua scoala, pentru o noua meserie (cea de Asistent Medical). Mai bine acum, decat mai tarziu. Dupa 3 ani de zile cu bucurii si greutati si nemultumiri, am terminat-o.
Am inceput o noua cariera. Am vrut sa lucrez (voluntar) o vreme si in Romania, dar spitalul unde am vrut sa fac asta a refuzat.

Am inceput sa lucrez ca Asistent Medical in Anglia, intai intr-o sectie de Boli Respiratorii/Medicina Generala (cu destul de multe ture suplimentare la Chirurgie Generala si Ortopedie), apoi in sala de operatie, ca Scrub Nurse in “Specialist Medicine” (ORL, Maxilo-Faciala, Ginecologie, Chirurgie Vasculara si Stomatologie).

Dupa 29 luni in Anglia am plecat in Elvetia, unde lucrez ca Operationspflegefachmann (tot scrub nurse).

Despre ce scriu eu aici? Ce ma deranjeaza, ce imi place, pe unde m-am mai plimbat, ce am citit, ce filme am mai vazut. Am mai scris si despre scoala pe care am terminat-o si ce am mai vazut prin spitale, in drumul meu (relativ lung) catre reconversie profesionala. Ocazional mai scriu si despre diferite subiecte din medicina pe care le gasesc eu interesante.

Evident, constientizez faptul ca mai fac si greseli.

Daca vreodata scriu vreo tampenie, anuntati-ma, nu-mi place sa persist in prostie. 🙂

P.S. Pentru agentiile de intermediere care lasa comentarii aici (sau in alta parte pe blog): daca doriti publicitate gratuita, veniti cu ceva continut. Nu vreau nici un ban, dar ma intereseaza macar un caz real si ceva testimoniale ale unor romani reali ajutati sa isi gaseasca un job. Pentru ca asta prefer eu sa postez pe blogul meu. Explicatie.

 

Disclaimer: informatiile de pe acest blog au un caracter pur informativ si orientativ si pot, la un moment dat, sa nu mai fie valabile. In general, daca fac vreo afirmatie, incerc s-o argumentez cu surse pe care le consider de incredere – dar asta nu inseamna ca sunt infailibil. Nu ofer sfaturi medicale si nici nu cred ca internetul este locul potrivit pentru asta. Nu imi asum nici o responsabilitate pentru felul in care cititorii folosesc informatiile publicate pe acest blog.

148 Replies to “Despre mine”

  1. Salut! Trebuie sa-ti spun ca experienta ta m-a ajutat cu niste informatii.De putin timp am fost inregistrat in NAREG (in Elvetia) si acum urmeaza sa-mi gasesc un job. Sper sa am succes in cazul in care nu am ani de experienta, ci doar 6 luni de voluntariat intr-un spital romanesc (pe sectia Chirurgie). Sunt deschis, nu am pretentii pentru un spital. As accepta si o slujba intr-un azil, si usor usor sa cresc. Ramane de vazut. Salutari de la Zurich! Cu stima, Tiberius

    Like

  2. in elvetia asistentii medicali sunt ingrijitori ? adica infermieri …. ei au sistemul german , adica asistentii medicali in germania fac 5 ani si se numesc asistentarzt ( fac treaba asistentilor medicali ) asa e ? eu asa am vazut !

    Like

    1. In Elvetia, asistentii medicali sunt asistenti medicali. Administreaza tratamente, recolteaza, (re)pozitioneaza pacientul, ingrijesc rani, cateterizeaza samd… si da, fac si igiena pacientului. Si fac destul de multa documentatie.
      “Assistenzarzt” este un medic rezident, un medic care a terminat facultatea de medicina dar nu are inca o specializare terminata, nu are nici o legatura cu asistentul medical.

      Like

      1. Buna , in Elvetia exista ingrijitori ? (adica , ai pe sectie infermier/ingrijitor care fece INGRIJIRI DE BAZA = toaleta pacientului )? mi se pare ca suntem deprofesionalizati de tot in aceste timpuri in care nu mai exista meritocratie ! Germania recruteaza asistenti medicali pe post de ingrijitori responsabili cu ingrijirea de baza si doar atat ! e o mare bazaconie , e o mare nedreptate sa nu ni se respecte profesia pentru care am invatat si la care am visat de mici ! in germania sistemul e cu totul altfel ! medicii administreaza tratamente si tot ce tine de profesia asistentuuil medical european (ROMAN , englez, francez etc) ! Te rog , fa un pic de lumina , mersi .

        Like

        1. In Elvetia exista cel putin 2 categorii de ajutoare de asistenti medicali, sau membri ai echipei de ingrijire a pacientilor cu responsabilitati restranse (depinde cum privim lucrurile). Pflegeassistent (PA) si Fachperson Gesundheit (FaGe). Primii ori nu au absolvit scoala de asistenti medicali, ori nu au terminat decat 1-2 ani din scoala ori nu au facut decat niste cursuri de scurta durata (undeva in jur de 1 an), ceilalti (FaGe) au facut doar 2 ani de scoala redusa, ani terminati cu diploma. Ambele categorii de colegi nu fac anumite tipuri de proceduri rezervate asistentilor medicali, se ocupa mai des cu igiena, pozitionarea si supravegherea pacientilor – dar asta nu inseamna ca asistentii medicali nu o fac niciodata (sau ca nu ajuta).
          Asistentii medicali administreaza tratamente, monteaza branule sau catetere, recolteaza sange samd – dar anumite lucruri pot fi pasate la medici, daca sunt prea complicate sau nu e timp sau din alte motive.
          Situatia era similara in Anglia, cu diferenta ca acolo anumite lucruri trebuiau evaluate, unele prin cursuri, inainte ca un nou angajat (asistent medical) sa poata sa le faca. Aici ar fi incluse administrarea medicamentelor (iv), recoltarea de sange, transfuziile de sange, cateterizarea vezicala, montarea de branule si altele. Dar un asistent medical putea face in anumite conditii cursuri de specializare – existau asistenti medicali care montau catetere cetrale inserate periferic (picc), asistenti medicali care evaluau si modificau schema de tratament a diabeticilor, asistenti medicali care aveau cursuri de ALS care conduceau o echipa de resuscitare si multe alte exemple. Dar pentru toate astea era vorba de cursuri peste cursuri suplimentare, combinate cu experienta variata in spital si multa rabdare. Desigur, majoritatea romanilor care lucreaza ca asistenti medicali in Anglia merg direct in azile de batrani, unde ingrijirea bolnavului e limitata la igiena, medicamentatie, pozitionare si mobilizare, dar asta vine la pachet cu salarii mai mari.

          Fiecare tara are modul sau propriu de-a stabili competentele asistentilor medicali. E o meserie ca oricare alta, e alegerea fiecaruia sa accepte sa o faca intr-un fel sau nu.

          Like

          1. Cristian, de acord cu tine …. dar totusi vreau sa cred ca evoluam… dar uite ,se vede ca involuam impus !

            Like

    1. Comentariile nu sunt aprobate automat, pentru ca altfel ar fi plin de spam. “Aici pe site-ul asta” nu intru zilnic, pentru ca, surprinzator, am si alte lucruri de facut in viata. De asta nu apare orice comentariu imediat.

      Like

  3. La Mulți Ani, 2020, Un An Nou Bun, tuturor!!!! Salutare, Cristian! Eu am luat o decizie. Cu toate ca sunt inregistrat in NAREG ca Pflegefachmann, de 3 luni tot aplic, trimit si primesc numai “Nu-uri inapoi. Fara ceva experienta, si de dorit in afara Romaniei, nu prea sunt sanse la un job, aici, la Zurich. Astfel m-am hotart sa ies din acest blocaj si sa pun punct Elvetiei pentru acum. M-am decis sa ma indrept spre Germania, Munchen ori Hamburg. Se pare ca acolo sunt mai multe sanse, chiar si fara experinta in domeniu. Nemtii sunt mai tolerantii si deschisi sa investeasca in Asistentii Medicali veniti din Romania. Pentru acest lucru tind sa cred ca Germania (si nu Elvetia, momentan) imi va aduce ceea ce caut si imi va da o sansa in a debuta in aceast domeniu. In decembrie am avut un interviu cu o firma ce pare a fi foarte serioasa din Romania care cauta asistenti pentru Germania, si de 2 saptamani am inceput procesul cu actele. Sper sa am succes!!! Certificatul TELC de B2 il am.. anul acesta imi doresc sa incep C1 (probabil in Germania), dar totul va veni cu un angajarea. Sa auzim de bine! 🙂

    Like

    1. Salutare. E important a ramane optimist in cautarea unui job, mai ales in Elvetia, unde hazardul are cateodata un rol important in succes sau insucces.
      Am scris de mai multe ori faptul ca mi-am depus candidatura de peste 30 ori pana sa primesc 2 invitatii la interviu. Ulterior gasirii jobului, gasirea unei garsoniere si apoi a unui apartament au fost si mai enervante si frustrante.

      Oricum, succes in Germania. Nu se stie niciodata unde duce drumul profesional al fiecaruia.

      Like

    2. Elvetia aduce personal din Filipine la fel ca Germania ( chiar daca sunt atatea diplome europene recunoscute de CRS elvetiana) , profesia de AMG nu mai e ce a fost ! reorientati va profesional , e o lectie pe care trebuie sa o invatam toti , inclusiv medicii si directorii de spitale ! demisiile noastre sa le faca viata mai usoara !

      Like

      1. Elvetia aduce personal de unde poate, pentru ca are nevoie.
        Personal, pe mine nu ma influenteaza cu nimic in rau faptul asta, salariul aici este suficient pentru a trai o viata comoda.
        Ba chiar imi convine faptul ca lucrez intr-un departament cu angajati din 13 tari (la ultima numaratoare), e si o provocare dar si o placere aparte sa lucrez cu oameni din culturi diferite.

        Iar in anii in care am lucrat in Londra am avut nenumarati colegi si colege din Filipine, sunt oameni extrem de muncitori si relativ prietenosi, ma consider norocos sa fi avut asemenea colegi.

        Nu in ultimul rand, ma amuza faptul ca isi gaseste cineva din Belgia (cu IP de Belgia) timp sa comenteze despre… Elvetia.

        Like

  4. Buna ziua!
    Numele meu este Pastrama Elena, am 22 de ani si sunt proaspata absolventa a unei scoli sanitare postliceale,pe sectiunea de asistent medical generalist. Aceasta scoala a durat 3 ani,ani in care am si lucrat ca podolog(specialist in pedichiura medicala) . La momentul actual , din pacate, mi-am pierdut job-ul si astept sa imi iau diploma de asistent medical ca sa ma pot reorienta catre alceva,tot in domeniul medical.
    As dorii sa primesc sfaturi si idei de ce as putea face mai departe pe acesta cale. Multumesc!
    Cu stima,Elena Pastrama.

    Like

    1. Buna seara.
      Cu diploma de asistent medical se poate obtine un venit destul de bun in spitalele de stat din Romania. Joburile din spitalele subordonate ministerului sanatatii se gasesc pe posturi.gov.ro, cautare dupa judet/cuvant cheie “asistent medical”. Azi nu prea sunt joburi, dar nici nu aveti diploma pentru inca o vreme, oricum trebuie sa asteptati.

      Pe site-ul CNAS sunt listate toate unitatile spitalicesti si nu numai care ofera servicii medicale decontate de CNAS. La o cautare google “lista spitale” + judetul dvs. gasiti numele acestora. Apoi cautati pe rand fiecare spital si pe site-ul lor cautati daca au lista de joburi disponibile (“cariere” sau ceva similar). Cu un cv updatat si o scrisoare de intentie apoi va depuneti candidatura pana sunteti chemata la un interviu – si invatati ceva din fiecare interviu pana veti obtine un job.

      Succes.

      Like

  5. Exista un Romania facultate de asistenta medicala generala la distancia?
    Si daca ai care está si unde?
    Multumesc

    Like

    1. Nu, nu exista si nu are cum sa existe, este o meserie care presupune invatarea de teorie dar si efectuarea de practica (in spital) inainte de finalizarea studiilor si obtinerea dreptului de a profesa.

      Like

  6. Bună! Aș vrea să incep scoala postliceala, dar ma intrebam daca exista posibilitatea sa lucrezi ( avand in vedere ca am nevoie de un suport financiar)si sa inveti in acelasi timp. Sau daca practica pe care ar trebui sa o faci se poate echivala cu voluntariatul la smurd?Pe mine asta ma ingrijoreaza, pentru ca stiu ca, pana la urma, practica adevarata o incepi cand lucrezi cu adevarat. Sper ca intrebarea sa nu fie tampita sau ceea ce am scris sa ofenseze pe cineva.

    Like

    1. In Romania nu exista un mod de-a castiga bani lucrand in timpul scolii in domeniul medical. Exista persoane care lucreaza in sistem si fac in acelasi timp scoala (infirmieri, brancardieri etc.), dar asta este alta situatie.
      In multe cazuri, cursurile la postliceala nu dureaza mai mult de jumatate de zi, exista posibilitatea de-a lua (sau pastra) un job part-time, atata timp cat scoala si angajatorul arata un pic de intelegere si flexibilitate.
      Practica nu se echivaleaza cu voluntariatul, nu. Practica e practica, e relevanta pentru diploma finala si pentru acumularea de experienta (NU si bani). Voluntariatul e relevant doar pentru un eventual angajator viitor si pentru acumularea de experienta (din nou, nu si de bani, voluntarii nu sunt platiti).

      Like

  7. salutare. a fost deschisa o facultate de asistent medical cu bacherol in general nursing la regina maria in colaborare cu Coventry University. Am fost acceptat si voiam sa te intreb daca atunci cand iti gasesti un job se plateste mai bine avand in vedere ca cineva are o diploma de bachelor fata de cei cu posliceala.

    Like

    1. Buna seara.
      In Romania, la stat, exista o diferentiere intre salariile pentru pozitiile pentru studii universitare versus cele pentru studii postliceale. La privat nu exista nici o diferenta. Munca e aceeasi, in orice caz.
      In strainatate situatia variaza in functie de tara.

      Like

  8. Bună seara,
    Este puțin off topic întrebarea mea, însă nu am găsit suficiente informații online, iar având în vedere experienta dvs in sistemul medical, as vrea sa va pun câteva întrebări, dacă le găsiti relevante.
    Cat de căutați sunt kinetoterapeutii în afara? Este la fel de mare deficitul de personal ca și în cazul asistenților medicali? Un kinetoterapeut și ar putea asigura un trai de viata decent? In România nu sunt bine apreciati și din acesta cauza as vrea sa știu cum sunt văzuți în străinătate.
    Mulțumesc!

    Like

    1. Buna seara.
      Nu sunt cel mai in masura sa comentez pe tema asta. Exista un blog al unei kinetoteraupete romance plecata in Anglia. Andra.
      Parca se numeste “Andera’s Blog”.

      Din ce am observat eu, sunt parte integrala a tratarii holistice/multidisciplinare a unui pacient in spitale, atat in Anglia cat si in Elvetia. Cat de cautati sunt in comparatie cu localnicii nu prea pot spune. In Anglia nu erau niciodata suficienti (in spital), aici nu stiu deloc care e situatia.

      Like

  9. Buna seara Cristian. Am gasit forumul acesta cu totul intamplator cautand guidance despre cum e viata in Elvetia si ce mi-ar trebui in eventualitatea in care ma hotarasc sa vin. In special sunt interesata de diferenta dintre stilul de viata dintre UK si Elvetia. Locuiesc de 15 ani in UK, sunt British, am terminat Masteratul aici in Social Work, sunt inregistrata la Social Work England, am PIN, am lucrat in NHS multi ani, acum lucrez cu copiii cu disabilitati si familiile lor. Cand am plecat de acasa am lucrat in invatamant ca teacher cu backgound in CBT psihologie. De cand cu Brexitul, lucrurile s-au schimbat foarte mult aici si din pacate nu in bine.Nu intru in detalii ca nu are rost. Nu mai imi plac multe lucruri. Credeam ca voi ramane aici forever dar uite am ajuns la concluzia ca niciodata sa nu spui niciodata! M-am saturat sa traiesc pentru weekend si in rest sa muncesc ca un zombie non-stop. Trebuie sa fac echivalare de studii si care sunt sansele sa imi gasesc un job ca Social Worker? Sau pot sa fac altceva similar? Daca imi poti raspunde iti multumesc foarte mult! Seara buna.

    Like

    1. Buna seara.
      SBFI este entitatea federala care se ocupa de recunoasterea diplomelor din domeniul educatie/social, ei pot oferi mai multe informatii despre necesitatea echivalarii diplomei.
      Pentru emigrare, statul federal elvetian cere o diploma de minim A1 in una dintre cele 3 limbi oficiale ale tarii. Pentru munca in domeniul social cred ca se cere minim B2 in limba majoritara a cantonului unde se doreste a munci.

      Sincer, nu am informatii despre dificultatea gasirii unui job in domeniul pedagogie/social. Ca regula, Primul job si primul apartament se obtin greu in Elvetia ca emigrant, ulterior viata e mult mai usoara.

      Ca diferente majore in viata UK vs CH as nota raportul job/viata personala ceva mai bun aici (jobul se termina la finalul programului, nu se doreste overtime sau „luarea acasa a problemelor de la munca“), costuri mai mari ale vietii, dar si venit ramas „in mana“ ceva mai mare, ca valoare (nu procentual), oameni mai politicosi, dar reci si viata care se petrece la o viteza mai mica fata de UK (sau Ro in orasele mari).

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.