Situs inversus

ImageDe ani buni citesc tot felul de informatii despre diverse boli, probleme congenitale sau pur si simplu proceduri medicale rare. Daca doar citesc, e posibil sa uit o gramada de lucruri care poate vreodata imi vor fi utile. Asa ca m-am hotarat sa pastrez macar partial o parte din informatiile pe care le gasesc. So here goes:

Situs inversus (sau situs oppositus/transversus) este o problema congenitala foarte rara (mai putin de 1 din 10.000 de oameni o au) in care organele interne principale sunt invers pozitionate in interiorul corpului uman (in oglinda). Ficatul si colecistul sunt pe partea stanga, stomacul si splina pe partea dreapta (mai mult sau mai putin), plamanul stang are 3 lobi si cel drept are 2 lobi si vasele de sange, ganglionii limfatici, nervii si intestinele sunt transpuse dreapta-stanga.

Daca si inima este transpusa pe partea dreapta, se numeste situs inversus cu dextrocardie, daca nu, se numeste situs inversus cu levocardie. In cel de-al doilea caz exista posibilitatea mult crescuta de a aparea probleme de sanatate cauzate de aparitia altor defecte congenitale.

Majoritatea oamenilor cu situs inversus au si dextrocardie – si traiesc majoritatea vietii lor la fel ca un om normal. Doar in eventualitatea in care le-ar trebui un transplant de inima ar avea probleme, deoarece un transplant viabil ar putea veni doar de la un donator cu aceeasi problema genetica. Exista o sansa de 5-10% pentru ei sa dezvolte probleme congenitale la inima mai tarziu in cursul vietii. La cei cu levocardie, procentajul creste la 95%!

Cam 25% dintre cei cu situs inversus au o problema congenitala de baza – PCD (primary cilliary diskinesia – dischinezie primara ciliara), care se manifesta in faza embrionara, cand pozitia organelor este determinata de cili (care in mod normal functioneaza ‘corect’). Cilii cu PCD pot determina in dezvoltarea embriologica (la aprox. 50% din persoanele cu PCD) asezarea ‘in oglinda’ a organelor interne. Persoanele cu PCD si situs inversus sufera de Sindromul Kartagener, adica au situs inversus, sinuzita cronica si bronsiectazie (dilatare patologica ale unor segmente din sistemul bronsic, in care se depune in mod abundent secretie bronsica)

L.E.: Un articol din nytimes care detaliaza un pic conditia asta: www.nytimes.com/2013/06/04/science/growing-left-growing-right-how-a-body-breaks-symmetry.html

O radiografie (enhanced) a unui pacient cu situs inversus totalis:

Reversed organs, X-rayCum arata asta pe EKG?

P, QRS si T negative in derivatia I

P negativ in derivatia II

progresia undei R e inversata in derivatiile V1-V6

QRS pozitiv in aVR

RAD (deviatie de axa spre dreapta)

O reprezentare grafica a diferitulor tipuri de situs inversus:

heterotaxia

drepturi foto: wikimedia commons, sciencephotolibrary, uni-muenster

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.