M-am enervat!

Nu, nu e din cauza ca saptamana trecuta toate planurile mele din ultimii 4 ani au avut un final brutal. Planurile exista pentru a fi modificate.

Nu, nu e din cauza ca am muncit destul de mult in ultima vreme. Imi cunosc limitarile, daca nu voi mai avea energie, o voi lua mai usor.

Nu, nu e nici din cauza altor probleme personale.

Sunt enervat pentru ca am primit un “schimb” nou de studenti (nurse) la noi la teatre, inclusiv la mine in sala de operatie si vad ce li se permite lor sa faca. Nu e prima tura de studenti de cand am venit aici si am avut 3 grupuri si in cele 5 luni petrecute la boli respiratorii.

800_img-5053copy

Sunt enervat pentru ca mi se pare incredibil faptul ca oamenii astia vin aici, li se da un mentor (nurse), sunt evaluati initial, pe parcurs si la final si in timpul asta pot face o gramada de lucruri la care eu nici nu puteam visa in scoala de nursing la noi.

Sunt enervat pentru ca un student (de nursing) din anul 1 de-al lor poate avea in grija pacienti, de la dat medicamente (supravegheat si cu contrasemnatura) pana la igiena, plan de ingrijire, discutii cu doctorul samd. ANUL 1! Si nu trebuie sa fie extraordinar (e adevarat, nici nu-l forteaza nimeni si nimic sa faca ceva ce nu stie).

Sunt enervat pentru ca un student de nursing de anul 1 poate fi lasat sa fie “scrubbed in” pentru operatii mai usoare (fie supravegheat, fie double scrubbed).

Sunt enervat pentru ca un student ODP (Operating Department Practitioner, un fel de asistent medical care nu are DECAT competente de sala de operatie/anestezie/recuperare postop) in anul 1 TREBUIE sa stranga minim cateva zeci de operatii la care sa fie scrub nurse. Cateva double scrubbed, dar multe singur.

Sunt nervos pentru ca, cu toate aceste avantaje, unii dintre studentii de aici sunt pur si simplu lenesi si termina cu cunostinte (teoretice sau practice) chiar mult mai putine decat unii absolventi de scoala de nursing de la noi.

Sunt nervos pentru ca aici poti castiga in timpul facultatii niste bani bunicei lucrand ca bank HCA intr-un spital. Asta ca sa nu mentionam faptul ca (cel putin pana anul asta) existau si burse prin care erai platit sa fii student nurse.
E adevarat, de anul asta au disparut si bursele si subventia pentru facultate, de-acum (aproape) toata lumea va termina facultatea de nursing cu o datorie de pana la 27.000 lire de rambursat (cu dobanda 0) in 20 ani. Deci nu e totul perfect.

Sunt nervos pentru ca aici nu o sa vezi asistente medicale sau doctori zbierand la tine (ca student) sau injurandu-te doar pentru “ca pot”. Daca o fac, poti face plangere si vor fi investigati (cu urmari mai mult sau mai putin importante).

Sunt nervos pentru ca am avut 3 ani de scoala in care a trebuit sa trag cu dintii pentru fiecare mic lucru pe care l-am invatat, si a trebuit sa ma lupt pentru orice chestie.

De ce a trebuit sa fie totul asa de complicat?

Dar de ce mama naibii nu poate fi tratat asa studentul asistent medical si la noi?

 

Oricum, din principiu, atata timp cat am stiut ceva, am incercat tot timpul sa explic, sa ii ajut si sa ii invat pe toti studentii lor care mi-au ajuns in jur sau cu care am lucrat.

Cat timp o sa fiu asistent medical, o sa fac tot posibilul sa nu ma port cu vreun student asa cum s-au purtat cu mine unii compatrioti cu care acum sunt colegi de breasla.

Si sper sa-si aduca aminte si de mine cu placere ei atunci cand vor fi asistenti medicali, asa cum o fac si eu atunci cand ma gandesc la toate asistentele si toti asistentii care si-au gasit timp sa ma invete cate ceva sau sa ma lase sa fac ceva cat am fost in scoala.

9 Replies to “M-am enervat!”

  1. O fi pentru ca așa este sistemul… Și protocolul… Și oameni…. Poate o fi pentru Florence Nightingale… Cine știe… Totul depinde de atitudine… Nu de cea ce ai… În România sunt toate mijloacele din UK.. Dar nu este atitudinea… Și englezi sunt unii puturoși.. Și bețivani… Și rasiști… Da uite bre.. Atunci cînd sunt în deplinătatea facultăților mintale au rezultate mai bune decît alți…. Chiar dacă nu sunt credincios cred ca pot spune : Încurcate sunt căile tale Doamne! Sănătate maximă.

    Like

  2. Te cred pe cuvânt. La ei este altă lume. Eu am terminat în august și de abia în anu 3 pe la final prin vară am reușit să prind o linie venoasă pentru că în tot restul timpului nu mi s-a permis oriunde am fost.

    Like

  3. Tin sa iti spun ca sunt in anul III la FMAM si am 2 ore de practica … restul doar cursuri si alergat in tot Bucurestiul pe la spitale.

    Like

    1. Cel mai enervant e ca nimeni nu face nimic, toata lumea spune ca asa e normal, “asa am invatat si noi”. Pe principiul “sa moara si capra vecinului”.

      Nu o sa uit cand mi-am facut prezentarea dupa schimbul de experienta din Elvetia, in anul 3.
      Nu m-am retinut si am adaugat ca ultime cuvinte “e incredibil faptul ca la ei studentii sunt lasati sa faca munca de asistenti, cu supraveghere minima si lucreaza exact la fel ca asistentele lor, 43 ore pe saptamana”.
      Ce si-a gasit directoarea noastra sa mentioneze cand am zis asta?
      “Dar tu stii cat trebuie sa stai TU la practica?”
      “8 ore?”
      “Da, si stai?”
      “Da, eu stau, dar problema e ca de multe ori nu sunt lasat sa fac nimic”
      “Sigur stai tu 8 ore? Daca toti ati sta 8 ore, tot ati invata cate ceva”.
      Intai ma acuza (fara sa aiba dovezi) ca nu merg la practica, apoi spunea ca e vina mea ca nu sunt lasat sa fac nimic practic… la practica.

      Imi venea atunci sa o intreb “dar dumneavoastra stiti cat ar trebui sa stea profesorii dvs. la scoala si cat stau de fapt si cat ne predau de fapt?”. Noroc ca nu toti profesorii din scoala mea gandeau ca asta, altfel nu invatam nimic 3 ani de zile.

      Like

      1. Ceva, ceva i s-a întâmplat și unei colege care a spus cam același lucru și directoarea sărise în sus. :)) Eu am alergat prin toate spitalele să găsesc undeva să fac practică. În anul 1 nu am făcut nimic, așadar eu și o colegă am reușit să dăm peste cineva care ne-a îndrumat spre chirurgie pediatrică și ortopedică și în timpul nostru liber făceam acolo. 2 ani am făcut acolo. Majoritatea din grupa mea își găsise separat pentru că nimeni nu dădea vreun interes față de noi și am considerat că dacă nu pot să fac pe cineva să mă învețe măcar esențialul, am să fur eu meseria – cum se zice – de pe ici pe colo. Altă soluție nu aveam. Aș fi ieșit din școală neștiind absolut nimic. Învățasem acolo ce vrei și ce nu vrei, dar rămăseseră injecțiile. Astea le-am învățat în anul 3 la final pe ginecologie și pe ortopedie. Am dat peste niște asistente tare drăguțe. Toată stima pentru dânsele. Și am fost zi de zi la practică și stăteam tot programul plimbându-mă de colo până colo după asistente.

        Liked by 2 people

        1. Eu sunt mai optimist si cred ca numarul de asistente dispuse sa ii invete ceva pe elevi/studenti e mult mai mare decat al celorlalte. Din fericire.

          Din pacate, de multe ori trebuie sa te chinui sa obtii ceva ce ar trebui sa fie oferit obligatoriu. Facem scoala ca sa invatam meserie, nu sa ne plimbam prin spital in uniforma.
          Fraza care ma scotea pe mine din minti era “veniti sa sprijiniti peretii”. Pe care de multe ori o foloseau fix asistentele care nu vroiau sa ne arate nimic. Nici macar sa mergem cu ele nu ne lasau.

          Like

  4. Pai in ziua de azi mai ai timp sa “sprijini peretii” in speranta ca in alea 8 ore de sprijinit o sa te lase cineva sa faci ceva ca sa pleci acasa cu ceva? Eu una nu mi-am permis luxul asta. Daca voi nu ma vreti, atunci poate nu ma meritati!
    Sistemul e de vina, pt ca nici asistentele nu sunt motivate sa te invete si unele persoane chiar nu se pricep la pedagogie, sau pur si simplu fac ceva prost si risti sa te invete una ceva prost.
    Eu ti-am zis ca la cursul la care am invatat recoltare de sange, nici unul dintre cursanti nu aveam tangenta cu asistenta medicala, si dupa teorie, a urmat partea practica in care ne recoltam unul altuia!
    Ce ma uimeste pe mine la asistentele romance care nu vor sa te invete nici cand o intrebi cum se face aia sau ailalta este faptul ca ele nu se gandesc ca mai tarziu, ele sau cineva drag lor ar putea sa ajunga fix pe mainile alea nestiutoare pe care ele au refuzat sa le invete! (ceea ce le doresc din tot sufletul, sic!)

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.