3 stiri cu copilasi

E greu sa gasesti un cuvant care sa includa făt, bebeluș ȘI copil mic 🙂

Prima vine din America:

Furt de făt din “burta” mamei

O femeie de 27 de ani, insarcinata in luna a 7-a, din Longmont, Colorado, s-a dus la casa unei necunoscute ca sa cumpere niste hainute pentru viitorul sau bebelus. Vanzatoarea fusese gasita pe craigslist (un fel de okazii.ro, sa zicem).

Ajunsa acolo, a fost injunghiata si i-a fost furat fatul nenascut din uter de catre femeia care daduse anuntul, care apoi a fugit ca nebuna din casa. Politia a fost chemata cumva, mama injunghiata a fost dusa de urgenta la spital si operata, se pare ca va supravietui.

Femeia care a furat fatul a mers apoi la un spital si a zis ca tocmai “a avortat fatul” (mort, acum) furat. Politia a fost anuntata, persoana a fost arestata si acuzata de tentativa de omor, agresiune si abuz impotriva unui copil.

A doua vine din Zărnești, România:

Familia afirma ca nou-nascutul lor a fost lasat sa cada pe jos la nastere (de catre personalul medical) 

Un bebelus ajunge de urgenta la TI la Maternitatea Brasov dupa ce a fost diagnosticat cu “infecţie materno-fetală la bază, respectiv meningită cu enterobacter cu evoluţie complicată”. Are şi leziuni externe, provocate de un posibil incident la naştere.

Nou-născutul are o leziune la buza superioară, însă aceasta nu i-a efectat evoluţia. Incidentul cu naşterea nu-l putem comenta, dar nu ţine de patologia lui. Mai sunt incidente la naştere…“, a spus dr. Badea (purtatorul de cuvant al maternitatii Brasov).

Mama copilului sustine ca nasterea a fost prost gestionata de personalul medical (asistentele medicale): “Una îşi făcea de lucru cu o pensetă sau ceva că era lângă mine, dar cu spatele, şi una era tocmai la geam. Copilul, după ce am născut, l-au adunat de pe jos. S-a lovit foarte tare, pentru că a căzut pe tabla pe care am pus eu picioarele, după care a căzut pe ciment. Deci, două lovituri a avut

Nu zic ca e imposibil sa se fi intamplat asta, dar daca un nou-nascut cade 90 de cm, pare putin probabil sa nu aiba decat “o leziune la buza superioara“.

ProTV-ul a relatat povestea atat de senzationalistic si lipsit de impartialitate incat pana si pe mine m-au enervat. Da-o incolo de treaba, e absurd sa incepi o stire cu “multe dintre spitalele Romaniei sunt un fel de lagare“, dar sa oferi doar opinia si experienta unei singure femei care tocmai a trecut printr-o nastere si atat. Opinia spitalului a fost redusa la “nu cred ca e posibil, nu stiu“. Halal echidistanta jurnalistica.Harvesting umbilical cord stem cells

Oricum, ceva e in neregula la povestea asta. Daca (asa cum se intelege din reportajul inflamat ProTV) bebelusul a fost nascut spontan, fara interventia doctorului sau a AM, cordonul ombilical ar fi trebuit sa-l tina cateva secunde, sa nu-l lase sa cada pana pe podea. In saptamana 40 cordonul ombilical are pana la 86 cm (si copilul oricum pare sa fi fost nascut la termen, deci mai devreme – cand cordonul e putin mai scurt). Deci cum ar fi zburat un bebelus care era inca prins cu placenta de uterul mamei sale pana pe masa (sa zicem minim 40 cm) + 90 cm pana la podea? Ok, placenta se desprinde in perioada imediat de dupa nastere, dar sunt cateva sute de grame de carne, nu ies in cateva secunde, ar fi oferit o minima rezistenta la o greutate de 2-3 kg prinsa de marginea sa.

Orice s-ar fi intamplat, o stire trista.

Ultima stire vine din nou din America si ofera un alt ton la stirile triste de mai devreme:

Copil readus la viata dupa 101 minute continue de resuscitare cardio-pulmonara fara nici o urma de afectare de durata

Un copil de 22 luni din Mifflinburg, Pennsylvania a cazut cumva intr-un raulet rapid de langa casa parintilor sai. Ambulanta a fost chemata, a ajuns repede, au mers la copilul gasit intre timp si apoi l-au resuscitat pentru 101 minute incontinuu – in ambulanta, intr-un spital local, intr-un elicopter si apoi in camera de urgente a unui spital mai mare cu o aripa de pediatrie.

Hipotermia se pare ca i-a marit un pic sansele de supravietuire. Dupa resuscitare, la cateva ore si-a recapatat si cunostinta, iar la 1 saptamana dupa incident se pare ca nu arata aproape nici o urma de afectare neurologica sau de alt fel, mergand si gangurind fericit pe acasa…

5 Replies to “3 stiri cu copilasi”

  1. Ah ma enerveaza maxim “campania” Protv, aia cu sanatate si nu mai stiu ce respect!! Ook, e adevarat ca sunt spitale vai de ele,sectii fara manusi si instrumentar si altele asemenea, personal medical cu probleme dar sunt si pacienti/apartinatori care jignesc,lovesc,tipa, cam ca in codru.si ei vor sa fie tratati cu respect nu?
    Oare reportajele astea inflamate nu vor alimenta aceasta problema?pt ca nu-i asa, doctorii sunt prosti, criminali si spagari!!
    Cred ca protv ar trebui sa isi reconsidere pozitia ca formator de opinie si sa prezinte faptele cu mai putin “soc si groaza”.da ma rog, asta le place telespectatorilor…nu mai bine sa facem ceva sa schimbam aceasta situatie?doar sa ne plangem si sa judecam nu ne vor ajuta sa schimbam nimic,lasa ca merge si asa- pare refrenul favorit al romanilor.
    Incep sa fiu din ce in ce mai sigura ca nu e de stat in tara asta…

    Like

    1. Daca te uiti la relatarea aceluiasi episod de pe mediafax, o sa vezi ca totul e prezentat mult mai corect. Adica impartial si fara sa traga concluzii. Nu am nici o problema cu acest gen de stiri-dezvaluiri.
      Nu cred ca trebuiesc ascunse sub pres porcarii doar pentru ca asa exista posibilitatea ca unii oameni sa isi formeze o opinie gresita. Am mai spus-o: unii oameni oricum au idei preconcepute si nu ai cum sa le schimbi.

      Pe de alta parte, ProTV-ul parca si-a schimbat mult tonul in prezentarea stirilor fata de ce tineam eu minte de la inceputul anilor 2000. Ok, ei au introdus “stirile de la ora 5” la noi. Dar la ora 7 aveau stiri prezentate destul de ok, impartial. Nu ca porcaria catre care dau link in post.
      Da, trebuiesc expuse problemele din sistem. Dar nu o faci injurandu-i pe toti, la gramada (vezi “de multe ori spitalele romanesti sunt niste lagare”).
      Din pacate, vocile care se ridica sa apere actul medical de la noi uneori o fac aparand indiscriminatoriu (adica inclusiv cazurile evident oribile), ori folosind acelasi ton inflamat pe care il folosesc (mai nou) stirile ProTV. Adica nu e corect sa ii acuzam pe toti pacientii si apartinatorii la gramada doar pentru ca unii sunt dificili…
      Plus ca asta prezinta un pretext pentru impartirea in tabere “noi versus ei”, de care beneficiaza fix cei de la care porneste totul.

      Oricum, stau si ma gandesc in ultima vreme, de la adapostul unei munci mult mai lipsita de responsabilitati fata de cea de AM: cat de repede ar incepe sa ma afecteze aceasta schimbare apropiata de meserie? Cat de multe porcarii as suporta pana as incepe sa ma radicalizez in gandire si exprimare?

      Like

  2. Nu aprob atacurile asupra sistemului si nici cele asupra celor din sistem DAR…
    Nu stiu cat de multe spitale ati avut ocazia sa vedeti si mai important cate spitale de provincie…daca luam toate spitalele din tara si le comparam cu notiunea civilizata de “spital”, generalizarea cu apelativul “lagar” nu este tocmai departe de adevar…

    @Ana, oare cand ne-am ales profesiile (ma rog, meseriile vad ca e mult mai corect de multe ori) nu am stiut noi oare ca oamenii sunt dificili? Mai ales cei ce trec prin ce trec oamenii bolnavi ori apartinatorii lor…
    De ce nu i-am respecta?
    Pentru ca injura, pentru ca scuipa, pentru ca nu ne trateaza ca pe niste zei (cum avem pretentia ca suntem – ma poti contrazice caci va suna bine, insa oare nu este asa?)? Ca doar vorba aia avem si noi o denumire pe ecuson si niste ani de scoala in spate… nu vine Gigel betivul cu 4 clase sa ma jigneasca pe mine!
    Excelenta nu vine din faptul ca stiu sa vorbesc cu un pacient medic! Ea va veni cand am sa vorbesc cu betivul fara scoala care ma injura asa cum vorbesc cu medicul din rezerva VIP…
    Este un lait-motiv al meu: NOI am ales sa facem ce facem, ei nu au ales sa fie bolnavi si sa vina la spital…
    Mai mult decat atat, este normal ca oamenii sa fie agresivi fata de noi pentru ca adevarul este ca noi ii tratam de sus, ne punem pe noi pe cate un piedestal…bolnavii nu sunt oameni egali noua ci sunt niste indivizi care ar trebui sa ne asculte fara echivoc, sa raspunda doar cand sunt intrebati… eventual sa plece capul si sa zica “Sarut mana!” cand trecem pe langa ei…
    Profesiile de medic si de asistent inseamna ca te pui pe tine in slujba pacientului tocmai de aceea domeniul acesta este plin de meseriasi…

    Si inainte de a imi sari la carotida intrebati-va: Eu cand merg ca pacient ma simt respectat, simt ca mi se pastreaza demnitatea? Sunt multumit si impacat? Imi place sa fiu serviabil cu medicul caci altfel tipa la mine? Cum ma simt cand vine asistenta/asistentul dimineata sa imi faca o injectie dar fara sa imi spuna ce face si de ce o face?

    OK! Lumea medicala nu este atat de neagra ca la ProTV (poate) dar nici nu este atat de frumoasa pe cat spunem noi ca este…
    Problemele de care vorbesc ei, chiar exista si este pacat ca treceti peste ele atat de usor chiar de la inceputul carierei…cu trecerea timpului nu facem decat sa devenim din ce in ce mai subiectivi…

    Iar o sa imi atrag antipatii…. 😀

    Like

    1. Problemele de care vorbesc televiziunile sunt reale, grave si dureroase pentru o tara care se vrea cat de cat civilizata, in sec. XXI. Si suntem vinovati cu totii (ca natiune si ca lucratori in sitemul medical) mai mult sau mai putin pentru ele.
      Dar e o diferenta majora intre un spital invechit, cu paturi din anii ’50 sau mai vechi, cu saltele jerpelite, cu bai murdare, nerenovat samd si un lagar

      Poate e o chestiune de nuanta, poate e inutila dezbaterea, dar eu cred ca prezentarea realitatii asa cum este e mult mai utila decat folosirea de patetisme si superlative. Pentru ca e usor pentru unii sa se apere (gresit) cu “a, astia infloresc realitatea, deci ignor ce zic ei”.

      Cand citesti un caz prezentat limpede si fara exagerari-generatoare-de-audienta-si-bani cred ca se pot obtine mai multe.
      Un articol de genul astuia facut de niste britanici pentru Al-Jazeera despre ingrijirea persoanelor cu dizabilitati in Romania mi se pare mult mai dureros decat un reportaj plin de epitete ca cel la care faceam referinta mai sus.

      In rest, cu partea a doua a interventiei sunt de acord.

      Like

  3. @Dl Ibrahim, aveti dreptate, argumentele dvs sunt bine punctate(ca de obicei).cred ca va cunoasteti bine colegii si cred ca aveti si ceva experienta cu partea pacientilor.eu sunt de abia la inceput de drum si am de indurat oho multe accese de superioritate,incepand de la portari si liftieri si terminand cu vf piramidei, profesorii, zeii.
    Daar asta nu ma va transforma sa acuz vreodata, sa spun ca doctorii sunt prosti,criminali,spagari sau asistentele sunt nu mai stiu cum.am fost pacient, am fost si apartinator si stiu cum e sa fiu tratata cu superioritate, sa tac din gura ca nu stiu eu nimic , ca el e doctor.samd
    Insa vazand cat de mult muncesti ca sa ajungi acolo(cel putin eu,care am cam pierdut startul si trebuie sa muncesc de 2x mai mult decat colegii mei plus ca mai am si responsabilitati “de om mare”) am respect pt personalul medical si ma inflamez cand aud tot mai des” a, m-am dus degeaba la dr, nu a stiut ce sa imi dea, bine ca am citit eu pe google ce am,niste prosti dr astia).sau “asistentele se uitau la poze si nu m-au bagat in seama ca eu nasc si imi cade copilul pe jos”mi-e greu sa cred asa ceva!
    Nu stiu cum oi fi cand voi ajunge sa tratez eu pacientul dar sigur nu cu atitudine de semizeu, insa daca oferi respect atunci cred ca si astepti acelasi lucru.asta cer, respect de ambele parti.din cate stiu, nu semnam ceva prin care ne obligam sa lasam capul in jos cand suntem jigniti, loviti sau injurati.indiferent pe ce etaj al piramidei esti,de la student , liftier , doctor sau asistent.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.