Picatura care a umplut paharul…

si m-a convins sa merg la sala dupa o pauza prea lunga NU a fost:

  • faptul ca sotia mea a trecut de la aluzii subtile la exclamatii dezaprobatoare cu privire la inceputul de burta care a aparut “pe mine” de cateva luni deja. Nu ca nu imi pasa de ce zice sotia, din contra, dar tot timpul imi gaseam scuze pentru a-i raspunde.
  • faptul ca a venit (mai mult sau mai putin) primavara si acum nu ma mai pot scuza cu “e prea frig afara ca sa merg la sala

  • faptul ca de azi am in sfarsit o perioada mai libera la munca si am doar practica dimineata, ceea ce imi permite sa ajung acasa pe la 17:00-18:00 dupa minim 8 luni de la ultima data cand s-a intamplat asta

  • constientizarea faptului ca am facut mult mai putina miscare in ultimele luni, dar am mancat cam la fel de multa mancare ca inainte + ceva mai multe dulciuri

  • faptul ca, desi fac 200 si ceva de flotari zilnic pentru a ma mentine intr-o minima forma, forma incepe sa se rotunjeasca pe la colturi

  • faptul ca stiu mult mai bine ca acum cativa ani ce inseamna pentru sanatate combinatia sedentarism + obezitate

  • faptul ca am iesit din zona mea de variatie a greutatii cu minim 2 kilograme (de la 20 de ani, variez, in functie de sezonul anului si de cat de mult sport fac si tipul sportului, intre 80 si 88 kg)

Nu, nu, nu.pantaloni care nu incap

Azi-dimineata am pus pe mine pantalonii de practica dupa mai putin de 2 luni de pauza si mi-au venit ficși.

Oroarea! 🙂

Acum 3 veri, cand eram eu la limita minima a intervalului meu de variatie™, am facut o tendinita (aparent poti face si de la prea mult alergat neincalzit dupa autobuze). Am avut 3 saptamani de tratament la institutul de recuperare fizica. Cum tocmai urma sa dau admiterea si procedurile presupuneau 20-30 de minute de lipsa de miscare, am descusut asistentii medicali de acolo pe toate partile.

Tin minte o poveste, in care mi se spunea ca niste asistente de acolo plecasera la o retea privata de sanatate si s-au intors nemultumite dupa cateva luni, pe motiv ca la noul loc de munca li se tot spunea ca talia lor “strica imaginea de profesionalism pe care vrea s-o prezinte lantul de clinici”. Stateam eu si ma gandeam “aaaa, asta n-o sa mi se intample mie niciodata”. N-am ajuns acolo, dar drumul catre acea situatie e usor si presarat cu dulciuri.

Plus, ma intreb de multa vreme cum ajung anumiti oameni pe la 30-35 de ani sa se ingrase necontrolat, desi in adolescenta/tinerete erau la greutatea ideala.

As formula un mic raspuns (fara valoare de lege, desigur): nu le mai pasa ca nu mai intra in pantalonii lor. 🙂

10 Replies to “Picatura care a umplut paharul…”

  1. Ca tot urmeaza sa se indrepte vremea, In prima faza recomand sedintele de cardio in aer liber ( in parc ) , 20/30 min de 2/3 ori pe saptamana ( va fi mai greu la inceput pana iti intri in ritm ), insa un factor esential este si alimentatia , mese regulate , cat mai ” curate ” posibil, cat mai putine dulciuri , etc . In modul asta vei avea rezultate mult mai eficiente decat ai alege mergi la sala , insa daca reuseti sa le faci pe amandoua , rezultatele nu vor intarzia sa apara in conditiile unei alimentatii corecte. Succes .

    Like

    1. Bune sfaturi, mersi.
      Alimentatia e relativ ok (fructe, legume, putine grasimi, mese deloc mari, 3 mese pe zi). Ani buni de luptat cu refluxul acid m-au invatat sa am grija la cat si cand mananc. Problema e cu dulciurile, dar o rezolv eu 🙂

      Imbatranesc, dar ma gandesc la corpul meu ca la cel de acum 5-10 ani, cand aveam energie sa merg la sala de 3 ori pe saptamana, la baschet 1-2 ori si mai si stateam noptile pana la 1-2 treaz. Imi era mult mai usor sa dau jos primavara 2-3 kg castigate iarna.

      Cred ca era si mult mai simplu sa ma motivez sa merg la sala sau la baschet dupa 8 ore petrecute la munca. Era ceva natural. Acum mi se pare mult mai “natural” sa fac un dus, sa mananc si sa citesc ceva.
      Sau mai facil. 🙂

      Like

  2. Daca doar mergi pe jos afara( fara sala sau gimnastica in casa sau biciclete și genuflexiuni ) este de ajuns pentru a te menține sănătos?
    Adică obții aceleași rezultate sau trebuie neapărat exerciții ” gândite”?
    Nu este banal ce întreb pentru că toată lumea mi-a spus că doar mersul nu ajuta , că îți distrugi picioarele până obții același lucru ce l-ai obține în 3 zile la sala dar mie nu mi se pare logic. Înainte în România nu erau săli și nici lume așa grasa .
    Mulțumesc

    Like

    1. 10.000 pasi pe zi inseamna cam 8 kilometri, pentru o persoana cu o lungime “normala” a pasului. Pentru aceeasi persoana “normala”, asta ar insemna cam 500 calorii “arse”. Asta inseamna cam 2 Big Mac, sau o masa ceva mai mica (un adult normal consuma cam 2000-2500 calorii/zi).
      Ce inseamna toate cifrele astea? NU mare lucru.

      Depinde cum definim termenul “sanatos”. Orice miscare facuta zilnic este utila pentru a mentine o persoana oarecum “sanatoasa”. Miscarea consuma calorii, dar si ajuta la mentinerea tonusului muscular, pastreaza sistemul circulator si digestiv active la parametri mai aproape de “ideal” si multe alte lucruri. Nu se rezuma totul la calorii arse.
      Ideea e ca mersul la sala in sine este aproape inutil daca nu este alaturat unui stil de viata cat de cat sanatos si unei alimentatii fara excese si fara prea multe sare, zahar si grasimi.

      Like

  3. Am mers 9 km o dată și am cam obosit , as putea însă face asta de doua ori pe săptămână. Înseamnă că este ca și cum aș merge la sala de doua ori pe săptămână? Are același efect benefic asupra organismului,? Asta nu înțeleg.
    Da, un stil de viață sănătos presupun in ambele cazuri. Totul la fel, mâncare, somn, nervi etc. Diferența doar ca eu merg afara 8 Km sau ( un alt eu )merg la sala .
    Mulțumesc.
    ( sincer mă interesează nu as vrea sa fie inutil efortul )

    Like

    1. Inutil nu este.
      Nici “acelasi efect” nu va avea.
      In primul rand, orice fel de efort trebuie facut in functie de posibilitatile organismului si de tipul de organism.
      De asemenea, activitatile de la sala intaresc un pic tintit anumite grupe de muschi (de regula mai multe), mersul lucreaza de regula mai mult picioarele.
      Repet, depinde foarte mult de ce se vrea sa se obtina de la mersul la sala sau de la orice fel de activitate fizica.
      Si mai important e sa nu se faca greseala “a, am mers 8 km azi sau am mers la sala 2 ore azi, deci pot sa mananc 2 prajituri in plus zilele astea”.
      Moderatia e importanta.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.