O lista cu medicamente des folosite la mine in spital

Spitalul ne-a oferit si asa ceva in Inductie. E departe de a fi o lista exhaustiva, utilitatea ei e oarecum limitata. Dar iti ofera un mic inceput – macar o sa stii in mare ce ii dai pacientului.

medicamente

Asta nu schimba cu nimic recomandarea standard: intrebi pe altcineva,  verifici prospectul medicamentului si/sau verifici BNF-ul daca NU STII UN MEDICAMENT. Chit ca prescriptia e facuta de doctor si verificata de farmacist, chit ca a fost dat de colegii tai de 10 ori pana acum, daca e ceva in neregula, vina va fi si a ta.

British National Formulary este varianta britanica a MemoMed-ului romanesc.

La noi in trust, farmacia teoretic ofera BNF-uri fiecarei sectii. Ar trebui sa avem minim 3 in fiecare sectie (1 pe trolley cu medicamente). Practic, avem doar 1, si sta la medici. Mi s-a zis ca ar exista o varianta in apple store, in Google store nu am gasit. L-am gasit pdf (free=furat) pe lib.gen (varianta din 2015). Orice om care a incercat sa caute intr-un pdf pe smartphone poate sa-ti spuna ca e ca si inutil – functionalitatea unui pdf pentru a cauta rapid un medicament pe o anumita pagina e limitata. Deci degeaba. Tot cartea e baza. :))

Pentru medicamente injectabile, poti sa-ti bati la cap unit managerul sa cumpere spitalul un UCLH Injectable Medicine Administration Guide (ca la noi) sau il cumperi (cel mai ieftin l-am gasit pe amazon.it – 28,5 euro). Pentru android exista o varianta in Google Store, dar e 136 lei, n-am testat-o, nu stiu daca e ok sau nu.

La noi in spital exista si o varianta locala de Injectable Medicine Admin. Guide, accesibila de pe orice calculator. E un pic complicat sa faci asta inainte de-a mixa un antibiotic necunoscut intr-o incapere fara calculator, dar se poate.

Destul preambul. Pozele:

a-cc-ef-ll-rr-z

 

La final, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca explicatiile din lista sunt voit simpliste. Keep it simple este regula de baza atunci cand ii explici unui pacient ce medicamente ia si de ce.

Dar nu strica sa stii (de exemplu) diferenta intre inhibitoare H2 si inhibitori ai pompei de protoni, sau intre beta blocante si antagonisti ai receptorilor pentru angiotensina 2. Pacientii (si familia lor) te vor intreba cate-n luna si-n stele.

 

A, ca fapt divers, codeina (si cocodamolul) sunt controlled drugs schedule 5. Adica nu trebuie sa fie inchise in dulapul cu Controlled Drugs. Adica sunt in fiecare drug trolley, “la indemana”. Nu zic ca te droghezi cu 30 mg de codeina, dar daca esti morfinoman si iei tot blisterul, cu siguranta o sa ai ceva placere. Bine, daca iei 8 cocodamol 30/500 o data (sau mai mult), o sa fii foarte aproape de a da in insuficienta hepatica din cauza supradozei cu paracetamol.

Pentru cei care vor sa stie mai mult – chart de conversie a opioidelor.

11 Replies to “O lista cu medicamente des folosite la mine in spital”

  1. Foarte util tabelul! simplu și la obiect!
    Buna inițiațiva de a scrie atâtea detalii despre experiența de a fi asistent în UK!
    De as găsi așa ceva scris și de către un farmacist ar fi o comoara 😀

    Liked by 1 person

    1. Acum 1 luna am schimbat 2 e-mailuri cu un farmacist roman din UK care parea foarte ok. Farmacist, nu asistent de farmacie (asa ceva n-am intalnit inca aici).
      Daca ai niste intrebari despre viata de farmacist in UK, pot incerca sa-l contactez, sa-l intreb daca imi permite sa-ti dau adresa lui de e-mail. Nu garantez ca va raspunde.

      Liked by 1 person

  2. Foarte folositoare lista plus celelalte informatii de pe pagina ta. Eu am trecut interviul pt in job in spital ( pt moment lucrez intr.un nursing home in NI ) pentru chirurgie/ sala de operatii . Am sa primesc o gramada de training uri dar parca tot am ceva emotii ( ceva insemnand o tona ) . Ai ceva sfaturi , idei pt mine ? Acasa am lucrat in urgente dar stiu ca asta Nu o sa ma ajute prea mult avand in vedere diferenta dintre sisteme ! Tnx si tine.o tot asa !

    Liked by 1 person

    1. Nu te baza pe ideea ca o sa primesti toate trainingurile care iti vor fi necesare. Daca vezi ca e ceva ce nu stii si ai trainingul stabilit pentru “la vara, vinerea”, intreaba daca se poate face mai devreme.
      Nu zic ca e asa peste tot, doamne fereste, dar la mine in trust se poate intampla sa te trimita pe sectie intai si sa iti faca training… mai incolo (dupa 1-2-6-8 saptamani sau mai mult).

      Cat o sa fii supernumerary (daca iti ofera asa ceva), incearca sa pui cat mai multe intrebari si vezi ce hartii sunt de completat (sau ce e de completat pe calculator).
      In esenta, afla cat mai repede ce nu ai voie sa faci – in caz ca se intampla ceva si tu nu ai voie sa faci in UK ceea ce faceai in tara (pentru ca nu ai traininguri sau pentru ca nu permite regulamentul intern sau constitutia NHS), poti avea probleme inutile.
      Altfel… nursingul e nursing, si la noi si la englezi si la elvetieni si la francezi.
      Succes.

      Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.