Cum obtii dreptul de practica in Anglia (ca Asistent Medical debutant)

Descriere pas cu pas plus lista de acte necesare pentru inregistrarea in NMC (Nursing and Midwifery Council, echivalentul britanic al OAMMR). Daca nu ai bani, e posibil sa te intereseze un proiect european (Your First EURES Job) care te-ar putea ajuta financiar (in anumite conditii).

Lista de acte din formular
Lista de acte din formular

Exista mai multe site-uri care fac treaba asta, dar informatiile sunt relativ incomplete sau aiurea structurate sau se refera la toata lumea (inclusiv la generatiile mai vechi, care au niste pasi in plus, cum ar fi cererea unui certificat de conformitate de la MS, care nu se elibereaza fara diploma, din 2016 se elibereaza de OAMMR, detalii aici si in destul de mult timp – si pentru care trebuie sa mergi la Directia de Sanatate Publica din orasul tau).

Esti proaspat absolvent si visezi la o viata mai buna? Vorbesti limba engleza destul de bine? Din 19 ianuarie 2016 vei avea nevoie si de examen IELTS (academic) luat cu minim 7,0 la toate cele 4 componente. Din 1 noiembrie 2017 se ia in considerare si Occupational English Test, luat cu minim B-level.
Iata ce trebuie sa faci ca sa primesti PIN-ul de la NMC (adica dreptul de libera practica, in esenta), pas cu pas:

In primul rand, tine minte 2 lucruri: NU trimiti documentele tale originale (diploma, certificate etc.) – de asta faci atatea copii legalizate si traduceri; NU uita sa faci o copie xerox dupa toate traducerile (sau sa ceri o copie in plus de la traducator, atunci cand le ridici) inainte de-a trimite plicul la NMC! Daca te vei angaja in spital, pentru background check pentru NHS ti se vor cere multe dintre documentele de mai jos (scanuri dupa original + traducere) DIN NOU. Pentru angajarea in Nursing Homes verificarile sunt mai “blande”, dar tot e bine sa ai toate actele traduse.

O adaugare: din noul ghid NMC, valabil de pe 19 ianuarie 2016 vad ca apare necesitatea unui “certificate of current professional status” – care poate sau nu sa fie fostul “certificate of good character”, emis de OAMMR.

1.  Te duci pe site-ul NMC, completezi formularul  si iti vine plicul acasa, in aprox. 4 zile. Am auzit si de 1-2 saptamani. Atentie la adresa. 🙂 Mie mi-a venit luni-joi (completat formularul on-line luni, joi aveam plicul acasa).

Mentiune: Daca pleci in Anglia inainte sa-ti vina plicul al doilea, va trebui sa suni la NMC si sa-i anunti sa-ti schimbe adresa de corespondenta si sa iti trimita urmatoarele plicuri pe NOUA adresa, din Anglia. Trebuie sa trimiti formularele lor originale catre ei – nu scanuri (am sunat la NMC specific pentru problema asta pt. o colega), deci trebuie anuntata noua adresa de corespondenta.

2.  Iei si tiparesti de pe site-ul NMC formularul   care acompaniaza planul de invatamant pe care il vei lua de la scoala. Va fi completat cu datele din planul de invatamant de catre scoala si semnat si stampilat (sunt 2 pagini).

3. – Iei 2 caziere judiciare de la politie (platesti 19 x 2 lei la posta in prealabil – o experienta care va dura aproape invariabil MULT PREA MULT). 1 pentru “inscriere OAMGMAMR“, altul pentru “angajare Marea Britanie“. Textul de pe cazier poate varia (“NMC”, “angajare ca asistent medical”, chestii asemanatoare) – in principiu e acelasi lucru. Informatii suplimentare despre eliberare cazier pe site-ul Politiei Romane. Din ghidul antementionat, vad ca din 2016 vor cere cazier DIN FIECARE TARA in care ai locuit mai mult de 3 luni de-a lungul vietii.

4. Te duci la scoala, iei Adeverinta de promovare a examenului de certificare a competentelor profesionale sau, daca scoala o elibereaza deja (in Bucuresti se elibereaza in noiembrie, in alte orase am inteles ca s-a eliberat mai devreme anul acesta) DIPLOMA (la facultate, la postliceale este vorba de un Certificat de calificare nivel 5), foaia matricola (care pt. inscrierea in NMC nu iti trebuie, dar iti trebuie pentru OAMMR), platesti (probabil) o suma de bani pentru completarea formularului care acompaniaza planul de invatamant (cel printat, de la punctul 2), planul de invatamant (asta e suplimentar, in romana) care trebuie neaparat sa mentioneze / ateste orele de practica si astepti sa ti le elibereze.

Poti lua PIN-ul si DOAR cu adeverinta. Adica fara diploma. Dar nu e obligatoriu – angajatii NMC interpreteaza fiecare regulile diferit. Mie mi l-au dat. Vezi edit-ul din noiembrie 2015 de mai jos. Daca vrei sa fii sigur, e mai bine sa astepti si sa trimiti diploma (copia legalizata + traducerea, evident). Daca scoala/facultatea nu ti-o elibereaza, trimiti ce ai si hope for the best.

Mentiune: Mi s-a atras atentia asupra faptului ca anumite scoli (sau facultati) NU elibereaza foaia matricola prea curand dupa absolvire. Refuza. Partea buna e ca anumite Filiale OAMMR NU cer foaia matricola pentru primirea in Ordin. Daca scoala refuza si refuza, puteti sa va incercati norocul la OAMMR “doamna, scoala nu-mi da foaia matricola, ma primiti si fara?“. Oricum ar fi, chit ca scapi de OAMMR fara foaie matricola, nu scapi de NMC fara plan de invatamant (Transcript of Training).  Din pacate, universitatile pare ca nu sunt fortate sa elibereze actele de studii in acelasi termen de la absolvire ca postlicealele, pentru ca legea in cazul lor e mai laxa. Ordin 657/2014 (universitati) si Ordinul M. Ed. 3502 din 2005 (postliceale). Daca gresesc, corectati-ma.

Unele scoli elibereaza si o “adeverinta de practica“, in care mentioneaza numarul de ore de practica facute in spitale. Daca e scris clar in planul de invatamant cate ore de practica ai facut, eu zic ca adeverinta aia e in plus. Daca te uiti in lista de la NMC de mai sus, nu se cere specific asa ceva. Daca vrei sa pui o foaie (plus traducerea ei) in plus in plic, esti invitatul meu. Aici depinzi si de cat de bine face scoala ta actele…

Formularul meu (“form to accompany transcript of training”) arata ca mai jos, dar tineti cont ca fiecare scoala are un alt tip de plan de invatamant, care se poate traduce prin variatii la numarul de ore de practica/teorie. Daca nu corespunde planul de invatamant cu form to accompany transcript of training, POTI avea probleme. Eu am sters numele si PRN, nu uitati sa cereti sa vi le completeze scoala (si “Registered Nurse” la application to register as). Pix negru, majuscule.
Repet: nu copiati aiurea formularul asta, verificati-l sa corespunda cu planul VOSTRU de invatamant!

nmc form

Acest form to accompany transcript of training este oarecum optional, nu am gasit o mentiune pe site-ul NMC in care sa spuna ca e musai sa-l ai (desi de acolo il downloadezi!). Dar nu te costa cine stie ce sa-l incluzi (nu trebuie tradus sau legalizat), daca e facut corect si corespunde cu planul de invatamant (transcript of training) te scapa probabil de batai de cap!

5. Te inscrii la OAMMR (actele necesare pentru inscrierea in OAMMR sunt aici). Inscrierea se face pe loc. Cost aproximativ: cam 50 lei (certificat A5 de la Medicul Psihiatru, care va avea si semnatura unui Medic de Familie sau Medic de Medicina Muncii), 100 lei + cam 11 lei/luna ramasa din anul calendaristic la OAMMR pt inscriere. Intre timp, cerintele lor s-au mai schimbat, intrebati la OAMMR-ul local. Vei mai plati inca 100 lei pentru Adeverinta care sa ateste faptul ca nu ai avut abateri de caracter ca Asistent Medical(de Good Character) si stampila pusa pe formularul din primul plic. Poate sa dureze cateva zile sa puna stampila si sa elibereze adeverinta. Important: daca nu ai de gand sa muncesti in Romania (sau sa faci munca de voluntariat) inainte de a pleca, nu iti trebuie asigurare de malpraxis. Daca vrei, asigurarea costa intre 4 si 9 euro (in functie de asigurator sau agent).

6. Iei Adeverinta ca esti apt pentru a profesa meseria de asistent medical de la medicul de familie, si il rogi sa puna stampila si parafa si semnatura pe formular, in portiunea good health, sub good character. NU la section 5, o sa intelegi cand te uiti pe formular. Citez: “Please note that section 5 is only required to be completed if the supporting declaration of good health has not been completed on the ‘Supporting declaration of good health and good character for admission to a part of the NMC’s professional register’ form.

7. Faci copii legalizate dupa toate actele puse in lista din pagina 2 din formularul de la britanici (pasaport – sa fie musai partea cu semnatura si culoarea ochilor, daca nu ai, e suficienta si cartea de identitate, cazierul pentru Anglia, adeverinta de la M. familie, adeverinta de la OAMMR de “good character”, fisa de membru OAMMR, Adeverinta de promovare a examenului de certificare a competentelor profesionale de la scoala sau (daca o ai deja) DIPLOMA, planul de invatamant de la scoala). Cel mai bun pret pe care l-am gasit eu in Bucuresti e de 6,2 lei/pagina de copie legalizata notarial. Aici se adauga certificatul de casatorie (daca e cazul), adeverinte de vechime ca Asistent Medical (daca e cazul – dar eu am facut ghidul asta pentru cei in situatia mea, deci proaspeti absolventi).

8. Faci traduceri in limba engleza la originalele actelor de mai sus, FARA pasaport (nu e nevoie sa fie tradus). Eu am gasit traduceri cu 12 lei/pagina. Nu e necesar sa fie tradusa copia legalizata (adica sa se vada “stampila notarului”, care e de obicei pe verso-ul copiei legalizate), e suficient sa fie traduse originalele. Multi insista “trebuie tradusa copia legalizata“. Cei de la agentia de recrutare ziceau ca NU. Traducatorul unde am dus actele mi-a zis ca a mai facut asta pentru multa lume in ultimii ani si “nimeni nu s-a intors sa refaca actele“. Si era in interesul lui sa-mi ceara sa traduca mai multe pagini (adica sa-mi ceara cam dublul sumei de bani pentru fiecare document). Faptul ca dosarul meu (si cele ale unor colege) a(u) fost procesat(e) asa cred ca ar trebui sa inchida o data pentru totdeauna intrebarea cu “traduci copiile legalizate sau traduci originalul“.

9. Completezi formularul cu pix negru si majuscule, il bagi in plic, impreuna cu copiile legalizate si traducerile in engleza. La final (ultima pagina a formularului) completezi cu Order of Nurses, Midwives and Nurses from Romania, subsidiary (aici orasul tau); Qualification: Registered General Nurse; Date of registration: data de pe certificatul de membru OAMMR; Part of register: Registered General Nurse; Registration Number: seria si numarul certificatului de membru. Nu uiti sa INCLUZI si formularul care acompaniaza planul de invatamant (cel printat, completat acum, de la punctul 2)!

10. Platesti prima rata, 110 lire. Daca o faci on-line/telefonic, nu vei avea nevoie de nici o “dovada”. Se poate plati pe site-ul NMC de online payments (iti trebuie PRN-ul de pe formular, un card atasat unui cont cu minim 700 lei in el si o adresa de e-mail unde primesti confirmarea), telefonic (e un telefon in formular), sau altfel (o sa vezi pe formular – dar NU sunt variante aplicabile in Romania). Nu poti face plata din internet banking si NMC nu-ti ofera direct contul lor (ar trebui sa suni la ei) ca sa faci transfer bancar din Romania. Sfatul meu: ori iti faci cont + card, ori apelezi la cineva sa-ti faca plata.

11. Trimiti plicul, astepti max. 3-4 saptamani, apoi ii poti suna si intreba “what’s uuuup?” 🙂

 1. Pui originalele in romana in plic? Teoretic vorbind, poti face asta – mai ales cu documentele teoretic inutile ulterior (cazier sau adeverinta de la medicul de familie sau cea de “good character” de la OAMMR). Practic, daca se pierde plicul, ce faci? Oricum, recomandarea celor de la NMC este clara:

All accompanying paperwork requested as part of the registration process must be certified copies of the original documents, including both the original language version and an English translation.

Please do not send original documents such as passports and certificates to us, as we cannot return these to you.

EDIT: Mentiune despre Cum poti urmari plicul tau: cand trimiti plicul din Romania (pe mine m-a costat 25,2 lei, Posta Romana), primesti o factura. Pe factura vei avea un cod (Nr. Prezentare) de 13 cifre. Codul ala il poti folosi pentru a urmari daca a plecat si daca a ajuns plicul. Pentru Romania ai Track&Trace de la Posta Romana si pentru UK ai Royal Mail Track and Trace. Introduci codul si iti afiseaza datele.

Ca exemplu, plicul meu l-am predat pe 17 septembrie (sfarsit de zi), pe 22 septembrie era livrat. Joi-marti. De la posta mi-au zis ca poate dura pana la 7 zile lucratoare sa ajunga. Daca vrei apoi sa suni la NMC, pregateste-te pentru asteptari indelungate. In timpul zilei am prins locul 17 si 19 in coada de asteptare, dupa 30-40 de minute abia ajunsesem la 11 (si am renuntat). Intr-o marti si intr-o joi am prins totusi un consultant la telefon in maxim 5 minute de asteptare, in jurul orei 12 (ora Romaniei).

Edit: Plicul al doilea l-am trimis prin Posta Romana pe 7 noiembrie (sambata), a ajuns la ei pe 17 noiembrie. Din nefericire, track&trace-ul de la Royal Mail nu mi-a recunoscut codul romanesc de data asta. Desi a aparut in track&trace-ul romanesc drept expediat din Romania de pe 9 noiembrie (luni), nu ajunsese la ei pe 16, cand am sunat (si nu il puteam urmari on-line prin Royal mail). Nu ma grabeam, dar peste o saptamana m-am hotarat sa retrimit formularul al doilea prin DHL, a ajuns intr-o zi. Am putut face asta pentru ca NMC mi-a trimis (din greseala) de 2 ori plicul 2, prin care ma anuntau ca totul e ok. Am vorbit pe 26 noiembrie la ei, cand mi-au zis ca ajunsese deja plicul trimis prin Posta Romana. Bani cheltuiti degeaba.

3 sfaturi suplimentare: 1. inainte de-a te panica, suna la NMC si verifica daca ti-a ajuns plicul. Eu am asteptat 2 saptamani inainte de-a retrimite (inutil) plicul prin DHL, daca mai telefonam o a doua oara, nu mai cheltuiam aiurea bani. 2. Prin DHL poti trimite plicuri (de pana in 100 g) cu serviciul Express Envelope, cu livrare intr-o zi lucratoare si ridicare de-acasa. Te costa 168,5 lei DACA faci comanda on-line, de pe site-ul DHL.ro. Mie mi l-au ridicat la ora 1, a doua zi la ora 11 era la ei (si NU am platit pentru garantarea unei ore de livrare). 3. Plicul al doilea a fost recomandata simpla (nu recomandata cu confirmare de primire, ca primul). Poate din cauza asta nu m-a mai lasat royalmail sa-l urmaresc on-line?

Sfatul meu ar fi sa iti faci 1 copie xerox inainte de-a completa formularul (decapsezi). In caz ca ai completat ceva aiurea, macar ai o copie de siguranta.

Din momentul primei plati, PIN-ul il primesti in maxim 6 luni, dar, din ce am inteles eu, dureaza cam 2 luni in majoritatea cazurilor (daca nu e o problema cu actele). In cazul meu, daca trimiteam ambele plicuri prin DHL (next day delivery), probabil ca l-as fi primit in 2 luni si 1 saptamana. Plicul 2 l-am primit, asa cum am scris mai jos, la 6 saptamani si 3 zile (22 septembrie – 6 noiembrie) din ziua in care a ajuns la ei primul meu plic.

NMC se angajeaza sa iti evalueze dosarul in 40 pana la MAXIMUM 70 de zile de la primirea plicului:

Once we receive a complete application (with all correct required documents in accordance with the guidance pack) has been received we aim to assess your application within 40 working days and commit to doing so within a maximum of 70 working days.
If any of the requirements have not been met we will need to write to you requesting the missing or invalid information and a further assessment made when that is received.
Following a successful assessment, and on receipt of your final registration form and fee, we will aim to grant your registration within 5 working days and commit to doing so within a maximum of 30 working days

Cand ajunge la ei, este primit si introdus in queue. Dupa un numar de zile ajunge la verificat. Daca apare o problema, primesti plic cu noi cerinte, apoi retrimiti plicul la ei, apoi iar astepti, pentru ca iar intra in queue, iar ajunge la verificat (dupa un numar de zile).

Later Edit 3 Noiembrie: Azi am vorbit la NMC. Numerele sunt pe site-ul lor, trebuie sa suni cu 0044 urmat de 20 (nu 020), eu am sunat la 0044 20 7333 9333. Nu a durat decat 10 minute convorbirea (cu asteptare cu tot). Mi-au zis ca mi-au trimis plicul al doilea catre mine pe 31 octombrie (sambata!?), ca pot face plata finala (120 lire) deja si ca din momentul in care ajunge la ei plicul meu in care va fi formularul SEMNAT pe care ei ar trebui sa-l fi inclus in plicul respectiv, in maxim 15 zile LUCRATOARE am PIN-ul. Deci la mine a ajuns plicul la NMC pe 22 septembrie, a fost procesat total pana pe 31 octombrie.

Plicul 2 a ajuns la mine acasa pe 6 noiembrie. Nu stiu ce balarii zicea tipul de la NMC la telefon cu “we sent the envelope on the 31st of october“. Formularul e datat 3 noiembrie. Si nu, n-am inteles gresit, nu ai cum sa confunzi thirtyfirst cu third (sau october cu november).

20151106_191917
Raspunsul fericit

Nu uitati de plata on-line. Din ce se intelege din formular, NU e nevoie sa printezi si inserezi in plic dovada primita pe e-mail pentru plata facuta la telefon sau on-line. In primul plic nu am bagat nimic de genul asta. In plicul al doilea, dat fiind faptul ca oricum e gol (e doar formularul al doilea, o foaie), pun printul dovezii. PENTRU CA N-ARE CUM SA STRICE. 🙂 Mi se zice Romanul care sufla aiurea-n iaurt. 🙂

20151106_191933

O colega de-a mea a vorbit la NMC saptamana trecuta, ea trimisese plicul cu 4 zile inaintea mea. I-au zis APROAPE acelasi lucru ca si mie: adica i-au zis ca i-au verificat deja actele, PAR ok, dar asteapta o verificare de la Minister din Romania in legatura cu actul ei de absolvire (adica adeverinta temporara). N-am inteles de care minister e vorba, dar am mai citit si la altii ca se poate intampla acest lucru si asteptarea poate sa dureze saptamani. Inca un motiv sa multumim din inima partidului romanilor care-si fac treaba foarte constiincios.

Si inca un mic sfat: atentie mare la completarea formularului. Eventual rugati pe cineva (ruda, ceva) sa se uite pe el inainte sa-l trimiteti. O colega a uitat sa bifeze un X in formularul initial, acum trebuie sa retrimita formularul initial pentru asta…

Deci plicul meu 100% ca in ghidul de mai sus a fost considerat ok de cei de-acolo, al colegei… necesita niste verificari. Depinde, aparent, totul si de noroc – depinde peste ce functionar dai la NMC.

CUM verifici daca ti-a fost procesat plicul de NMC si totul e in regula fara sa stai la telefon? Test simplu:

Te duci pe site-ul de plati on-line al NMC, bagi PRN, adresa de e-mail si data nasterii, proceed, vezi daca ai plata a doua de facut. Daca nu apare nimic de plata, nu a fost procesat inca (mai precis, nu a fost trimis plicul al doilea inca).

scrn

Ca mentiune, stiu PRN-ul colegei sus-mentionate, ei ii apare “no payment”.

Ca ultima verificare non-telefonica pe care o mai poti face dupa ce ai facut plata a doua si stii ca ti-a ajuns plicul la NMC, poti intra pe site-ul lor si folosi optiunea “Search the register“. Bagi numele tau de familie (Last Name) si vezi daca apari sau nu. De cand ajunge plicul 2 la ei, primesti ultimul raspuns in 5 pana la 30 de zile LUCRATOARE. Raspunsul vine tot prin posta, la adresa data de tine. Daca vrei neaparat sa afli cand ai primit PIN-ul, poti face verificarea asta, daca nu ai rabdare sa ajunga plicul la tine (sau ai plecat deja din tara).

ULTIMUL EDIT: De pe 1 decembrie 2015 am primit si PIN-ul. Mai precis, apar pe site ca “Registered – no restrictions on practice”, astept sa imi ajunga acasa si plicul cu numarul efectiv.

Concluzie: la mine a durat fix 70 zile din momentul in care au ajuns actele la ei prima data pana la momentul in care am avut PIN-ul. Cele 2 colege care au predat plicul cu acte in aceeasi saptamana cu mine au avut probleme (1 a uitat un X in formular, celeilalte i-au zis ca vor sa vada si diploma de la scoala – adica n-au fost multumiti cu adeverinta) si inca asteapta. Ideal, PIN-ul vine in 2 luni (eu am trimis plicurile prin Posta Romana, am mai pierdut cam 10-15 zile cu asta fata de curierat rapid), dar poate dura si mai mult.

 

Din momentul in care ai facut prima plata, esti foarte atractiv pentru orice angajator britanic (sau intermediarii lor – agentii de plasament).

Eu am gasit job inainte de a face prima plata (sau de a primi toate actele), dar m-am grabit.

Multi zic sa “astepti pana ai PIN-ul“.

Eu zic sa pleci in momentul in care vrei tu, nu cand vor altii. Unii angajatori te vor lua fara PIN, pana in momentul primirii PIN-ului fiind incadrat ca un fel de super-infirmiera (senior carer), cu un salariu ceva mai mic decat o asistenta (1000 – 1100 lire net/luna).

Am 2 colege de scoala, au fost angajate in 2 spitale din UK pe post si salariu de Senior Carer (17.000 lire brut/an) pana la primirea PIN-ului. Primele saptamani sunt de acomodare, cazarea e platita, daca nu vrei sa stai in tara si sa nu faci nimic, eu zic ca e o alternativa ok asta (IN SPITAL, nu comentez despre ce se intampla in Nursing Homes).

Pentru ca am fost intrebat cum obtii dreptul de practica in Anglia ca Asistent Medical de stomatologie:
Inregistrarea se face la General Dental Council (detalii aici: https://www.gdc-uk.org/professionals/registration/route-to-reg/eeadcpassessment) si se cere ielts, luat cu 7(https://www.gdc-uk.org/professionals/registration/english-language-controls).

P.S. Pentru ca personal am avut experiente ok din conversatiile cu angajatii a 4 din 5 agentii de recrutare de mai jos, hai sa le fac putina publicitate gratuita:

Toate agentiile mai mari se cam dau peste cap sa te ajute cu elaborarea dosarului. Tocmai pentru ca e mai bine pentru ei sa primesti PIN-ul din prima. Daca iei interviul si te angajezi, sunt platiti cu o suma bunicica de angajator, deci sunt interesati sa te ajute. Si nu iti cer nici un leu tie.
Deci poti sa iti depui candidatura la CPL Healthcare, VPL Healthcare, (la ambele dureaza destul de mult = si 1-2 luni de la interviu pana la plecare, in special in spitale – deci fiti pregatiti) PCQ Recruitment, MMA Recruitment (observatie: nu prea te trimit la spitale = in NHS daca esti newly-qualified, altfel sunt f. ok), TFS Healthcare pentru un job. Dupa ce te suna (sau iti dau un e-mail, de regula in cateva zile), poti linistit(a) sa intrebi orice despre dosar sau sa verifici cu ei daca tot dosarul e ok INAINTE sa-l trimiti prin posta. Nu te costa nimic si nici macar nu esti obligat(a) sa mergi la interviu prin ei ulterior pentru asta.
Ca sa fie clar – prin una dintre agentiile de mai sus plec in Anglia, de discutat am discutat cu cineva de la fiecare dintre cele 5 agentii. NU mi-au cerut nimic, NU fac mentiunea asta pentru nimic.
Disclaimer: informatiile de pe aceasta pagina au un caracter pur informativ si orientativ si pot, la un moment dat, sa nu mai fie valabile. In caz in care aveti nelamuriri pentru un caz personal sugerez contactarea celor de la NMC. Eu am prezentat cazul meu (si al unor colege), nu am sustinut si nu sustin ca as fi expert – nici nu am cum, nu lucrez pentru NMC. Nu imi asum nici o responsabilitate pentru felul in care cititorii folosesc informatiile publicate pe aceasta pagina.
Advertisements

133 Comments

   1. buna

    as avea si eu o intrebare.am aplicat pt pin in luna mai 2015. acum imi cer iar planul de invatamant.secretara de la scoala mi a dat deja 2 modele…nici acum nu e cel bun.daca ai sa imi trimiti un model BUN .adresa mea de email vladut_katalin@yahoo.com
    multumesc

    Like

     1. wow…..unde lucrez avem 1 romanca asistenta care s ia luat pin in 3 luni(ea nu a lucrat ca si asistenta in rom.) am rugat o sa imi dea si mie planul de invatamant (fara datele personale) si a zis ca nu il mai are.cei de la nmc mi au zis ca doar acesta hartie imi mai lipseste.in 12 aprilie merg in tara ,mi ar fi de mare ajutor daca mi ai trimite.MULTUMESC

      Like

     2. buna.
      te rog sa nu uiti de mine.astept sa imi trimiti, cand ai timp modelul planului de invatamant.

      Like

       1. multumesc frumos, o sa incerc sa imi fac unul dupa acest model si sa merg cu el in tara….sa vad daca imi pot elibera unul la fel. daca iau pin ul fac party…si esti invitat .:)
        multumesc

        Like

        1. Buna.
         Daca te uiti mai sus, vei vedea in comentariul meu de pe 25 martie, la 01:36, 3 cifre. 3, 2, 1. Daca apesi pe fiecare, o sa vezi planul de invatamant (cu scuze pentru pagina 3, care e blurata pt. ca am facut o poza in graba atunci).

         Like

 1. Foarte bune informatii, multumesc! Azi am primit plicul de la NMC. Mi-ai putea da o adresa de mail, in cazul in care as avea ceva intrebari? Multumesc mult!

  Like

 2. Multumesc din suflet pt informatii, sunt cele mai bune din tot ce am gasit …Iti urez succes si multa sanatate!

  Like

  1. Precum scrie mai sus, am trimis plicul pe 17 septembrie, la ei e de pe 22 septembrie. 40 zile lucratoare ar insemna 8 saptamani.
   Am 2 colege care si-au trimis plicurile in aceeasi saptamana cu mine (mai devreme). Ele au vorbit la NMC deja. Uneia i-au zis ca pachetul pare sa fie ok si ca urmeaza sa primeasca plicul in care sa li se ceara plata a doua in urmatoarea saptamana (deci prima din noiembrie), a doua a primit raspunsul mai sec “va primi scrisoarea urmatoare in noiembrie”.
   Eu n-am avut rabdare la telefon.
   Daca ele primesc PIN-ul, ar trebui sa-l primesc si eu la distanta de cateva zile – toti 3 am trimis pachetul cu aceleasi acte.

   Like

 3. spune-mi te rog Cristian,ultimul formular din cate inteleg eu se refera la experientele anterioare adica daca am mai lucrat in domeniu nu ??? dar eu daca am terminat acum scoala,il mai completez cu ceva ??? eu am mai lucrat dar nu in domeniul asta medical… merci…

  Like

  1. Buna. NU completezi nimic pe foaia aia (la experienta) daca NU ai lucrat in medicina (infirmier sau voluntar).
   Unii pun acolo lunile de voluntariat (din timpul scolii sau dupa), eu zic ca n-are sens pentru proaspeti absolventi, pe cei de la NMC nu-i intereseaza voluntariatul nostru, ci sa fie in regula actele. Personal, n-am pus lunile mele de voluntariat, era prea mare bataie de cap sa fac rost de adeverinte cu semnaturi si stampile de la spitale pentru a demonstra cele 3 luni de voluntariat.
   Cel putin pentru cei care au terminat dupa 2010 – prima generatie care a terminat scoala dupa intrarea in UE, din 2007 – experienta e relevanta doar daca au trecut multi ani de la absolvire fara a profesa… dar si in cazuri din astea am auzit de PIN primit fara probleme (prea mari).

   Like

   1. aha,,, atunci sa inteleg ca voi completa ultima parte a aceluias formular… adica la Section 2 : Registration details si atat nu ???

    Like

    1. Pe Employment Record Form, la Section 1 Nu scrii nimic daca nu ai lucrat, asa cum am scris mai sus. La Section 2, pui numele si adresa filialei OAMGMAMR, Qualification: Registered General Nurse, DoR: ziua cand ai primit inregistrarea la OAMR (foaia aia rosie cu “stampila” aurie), Part of Register: Registered Nurse; Reg. no: Series (serie) No: (numarul). Toate le iei de pe adeverinta de membru OAMMR.
     Succes!
     Btw, tocmai am vb la NMC, mi-au trimis plicul 2 (cu un formular nou) pe 31 octombrie, pot face plata a doua si voi primi PIN-ul in maxim 15 zile lucratoare de la momentul cand vor primi ei plicul de la mine cu formularul al doilea semnat.
     Deci ghidul meu pare sa fie corect.
     Pentru mine a fost corect.

     Like

     1. Sa inteleg ca mai trimit inca un formular nou ??? dar daca plec in Londra pana atunci cum fac cu al doilea plic ?? il pot primi acolo ?? ma bucur mult pt tine,, sa ai parte doar de succese… multumesc mult pt ajutor,ghidul tau e perfect…

      Like

      1. Da. In al doilea plic este un al doilea formular, care trebuie semnat si trimis la ei. Eu asa am inteles.
       Poti suna la ei ulterior sa le spui ca ti s-a schimbat adresa si sa iti trimita urmatoarele comunicari pe adresa noua. Sau poti sa le ceri celor de-acasa sa-ti trimita formularul scanat, il semnezi si il trimiti prin posta din UK.
       Succes.

       Like

       1. merci m-ai ajutat enorm…. azi merg la dr.meu de familie,sa imi semneze formularul si sa imii dea adeverinta… din cate am citit in ghidul tau trebuie sa-i dau sa semneze al doilea formular nu pe ala de la section5…. tot pe al doilea semneaza si cei de la OMNAPR ok….. atunci la primul formular nu mai semneaza nimeni ??? am la section 2 Education and training,aici trebuie completat de cineva ??? sau mai bine zis in primul formular mai completeaza cineva ??? sunt stresata rau sa nun gresesc 😦

        Like

        1. Sunt un set de 3 hartii, plus 3 formulare, mai precis. Cele 3 formulare sunt completate de tine (cu exceptia locurilor rezervate pentru OAMMR si Medicul de familie).
         Setul initial are 3 pagini (marcate prin page 1 of 3, 2 of 3, 3 of 3), pe care ai PRN-ul tau si adresa, lista de acte pe spate (prima poza din post), flowchartul (fata/verso) si apoi informatii despre traducerea actelor si plata. Setul acesta de 3 hartii nu trebuie trimis inapoi la ei. Daca n-ai ce face, poti sa-l trimiti. Eu l-am trimis, mai degraba din prostie 🙂

         Apoi urmeaza EU registration application form (fata-verso). Aici completezi (in ordine, incepand cu mijlocul paginii 1): nr. telefon, adresa de e-mail, numele scolii si adresa (in engleza), General Registered Nurse, Data inceputului scolii si data terminarii ei. Eu m-am uitat cand a picat prima zi din septembrie 2012 in jurul lui 15 septembrie si stiam ca am terminat la finalul lui iulie 2015. Pe pagina 2 completezi doar cu X la No, semnezi si pui data. La Section5, asa cum am scris mai sus, NU SCRIE NIMENI NIMIC daca ai semnatura, stampila si parafa pe formularul urmator (Supporting declaration of good health and good character for admission…).

         Apoi urmeaza Supporting declaration of good health and good character for admission to professional register. Aici pune semnatura si stampila OAMMR (si data). Trebuie sa iti ataseze si o adeverinta eliberata in aceeasi zi, adeverinta pe care o traduci. Apoi pune o semnatura, data, denumirea sa (ceva gen Family Medicine Doctor), stampila, parafa Medicul de familie (sau un medic de medicina muncii).

         Apoi ai Employment Record Form. Daca ai facut voluntariat si ai adeverinte cu stampile si datele in clar, pui asta acolo. Daca nu, nu. Eu n-am pus. Pe verso completezi numele si adresa filialei OAMMR, Registered General Nurse, data inregistrarii, seria si numarul la Registration number. Un ultim X la No, semnatura si data.
         Atasezi toate actele traduse si legalizate in plic, mergi la posta, trimiti plicul.
         The end.

         Like

  1. Buna.
   La 5 minute de OAMMR Bucuresti exista o cladire de birouri mai mica, in statia de 335 de pe bvd. Mihai Bravu.
   La etajul 1 este un birou notarial si unul de traduceri (engleza, germana, spaniola etc.).
   12 lei pagina tradusa in limba engleza, 25 lei in germana, 6,2 lei pagina de document de legalizat.
   Adresa lor o gasesti si in articol, o repun aici.

   Like

 4. Buna,Cristian…Mai stresata ca acum n-am fost niciodata.Sper sa ma ajuti..Section 2:education and training..numele si adresa scolii.Ma gandesc ca,daca tot trimit planul de invatamant,pe care scrie pe fiecare pagina numele si adresa,asta ar trebui scrisa si in formular?Iar pe plan scrie asa: SCOALA POSTLICEALA “CAROL DAVILA”GALATI
  Str.Unirii,nr 6
  so…CAROL DAVILA NURSING SCHOOL GALATI
  6,UNIRII STREET
  Daca gresesc pana aici,corecteaza-ma,te rog..
  Mai trebuie trecut si orasul,codul postal si tara???

  O alta nelamurire:data de pe section 4(self declaration by the applicant) trebuie sa fie aceeasi ca cea de pe ultima pagina(de dupa section 3:declaration)?

   Raspunsul tau mi-ar fi de mare ajutor...
  

  Like

  1. Sfatul meu ar fi sa completezi formularul numai dupa ce ai traducerea actelor de la un traducator autorizat – apoi folosesti in formular fix denumirile pe care acesta/aceasta le-a folosit in traducerile actelor.
   Pentru a exista continuitate in toate actele.
   Eu am pus numele scolii (am folosit Nursing College, dar repet – foloseste termenul pe care il pune si traducatorul in actele tale), nr si strada, sector (deh, Bucuresti), cod postal, oras, tara.

   Tot formularul il completezi in aceeasi zi, deci data e aceeasi. Sa fii atenta la semnatura (sa fie aceeasi pe formular si sa corespunda cu cea de pe pasaport).
   Si atentie la tot ce e de bifat (X-uri), nu lasa ceva necompletat.
   Succes.

   Like

   1. Multumesc muuult!!Apropo de traduceri…traduceri de pe actele originale,cu toate datele traducatorului autorizat,etc..nu de pe copii legalizate..corect?

    Like

   2. dar are vreo legatura data in care completeaza oammr sau medicul de familie cu data in care completez eu ?

    Like

    1. Aici sunt aproape sigur ca nu.
     Semnaturile de la medic si OAMMR au venit mult mai devreme decat ziua in care am completat formularul si l-am trimis.
     Scoala s-a miscat mai incet decat am reusit eu sa fac rost de restul de acte, altfel trimiteam plicul din august.

     Like

 5. Buna seara! Pe acel form to accompany transcript of training , la sectiunea application to register as, cei de la facultate mi-au scris adult general nursing in loc de registered nurse. Sa fie vreo problema ?

  Like

  1. Cred ca nu.
   Tehnic vorbind, toti AMG suntem la adult general nursing.
   La ei exista specializari diferite fata de Romania, dar noi (AMG) am fi toti “nurses responsible for general care (adult nursing in the UK)”
   Exemple de specializari diferite:

   nurses who have undertaken a training leading to a qualification as a children’s, mental health or learning disability nurse •
   nurses who have undertaken a two year training leading to a qualification as a
   second level (enrolled nurse) in general, mental health or learning disability nursing •
   nurses or midwives who have undertaken a training leading to a qualification as a public health nurse.

   De pe site-ul nmc.

   Like

  2. Esti registered nurse dupa ce ai pinul, nu inainte, esti de fapt general practice nurse sau adult general nurse.

   Like

 6. Am reveniiiit:((( Name and address of training institution/registration authority.. Trebuie scrisa adresa completa?cu oras,cod postal,judet,tara.?? Pe adeverinta de la oammr e detaliata adresa(fara cod postal),dar pe planul de invatamant de la scoala :Scoala postliceala carol davila-(orasul),strada si numarul.Atat! Asa o scriu si eu?sau adaug cod postal,judet,tara?

  Like

 7. Bună! Din diverse motive tind sa cred ca am terminat aceeași școală :).. Am o întrebare.. Pe form to accompany transcript of training școală mi a completat în spațiul destinat numelui și adresei acesteia în romana….. Ce fac acum? Traduc formularul sau trimit în romana? Pentru ca cei de la școală nu completează în engleza. Mulțumesc, aștept răspunsul tău!

  Like

  1. Si scoala mea mi-a completat la Name and address of training institution in limba romana, e posibil sa fi fost colegi. 🙂
   In traducere libera – nu cred ca e vreo problema daca pe formularul ala e adresa scolii in romana. Angajatul de la NMC care mi-a prelucrat dosarul meu n-a avut o problema cu asta.

   Like

 8. Mulțumesc pentru răspuns!! Eeee, sigur sigur am fost colegi :* 🙂 atunci am sa trimit în romana formularul și sa speram ca norocul va fi și de partea mea! Te pup, dacă mai am nelămuriri sa știi ca am sa te mai caut 🙂

  Like

 9. Genial blogul dumneavoastra, atat de multe lucruri utile si de actualitate! 🙂
  Multumim mult pentru toate informatiile oferite, sunteti o persoana deosebita! Mult succes in cariera, Dumnezeu sa va ajute in tot ce va propuneti!

  Like

  1. Buna. Am un formular de contact in stanga sus sau adresa de e-mail cu numele blogului (asa cum e sus, legat, fara .wordpress, evident) la yahoo.

   Like

    1. Este o intrebare vaga.
     Am scris putin despre asta in postarile cu tag-ul Anglia.
     Daca aveti intrebari specifice, o sa incerc sa va raspund la ele – cu mentiunea ca eu mai am aproximativ 1 luna pana plec, tot ce stiu e de la colegele (colege de clasa, colege din generatia de anul trecut) care au plecat deja sau din discutii cu altii plecati. Adica am informatii de “mana a doua”, pentru moment.

     Like

 10. Buna,

  Tu ai trimis toate actele in plicul acela mic pe care l-au trimis ei la inceput cu formularul? Sau ai mai pus in alt plic, mai mare?

  Mersi frumos 🙂

  Like

  1. Da, am folosit plicul lor, dar l-am lipit cu scotch sus, ca sa fiu sigur ca nu se deschide.
   Alte colege au folosit un plic nou , mai mare – daca nu presezi toate actele sub ceva greu, nu prea intra in plic.
   Plicul nu conteaza, doar expeditorul si destinatarul.

   Like

  1. Buna.
   PRN = Practitioner Registration Number, este numarul atribuit temporar de catre NMC tuturor celor care au completat formularul on-line pentru a primi kit-ul acasa. Se gaseste pe prima foaie din kit-ul primit de la ei (in plic).
   Poti verifica:
   – sunand la ei (nu stiu daca lucreaza in perioada asta)
   – prin track&trace de la posta romana si apoi de la royal mail. Daca ai trimis prin curierarat rapid, prin serviciul lor de urmarire a plicului (cu AWB samd).

   Daca nu ai pastrat foaia cu PRN-ul, poti suna la ei si poate ti-l dau, dupa ce verifica identitatea cerand restul datelor oferite la completarea formularului on-line.

   Like

 11. Buna! Vreau sa iti multumesc pentru informatiile date. Sunt de mare folos 🙂 Totusi, am si eu o mica nelamurire si sper sa ma poti ajuta 🙂 Eu sunt in Anglia de 3 luni. Am terminat postlicealul in aceasta vara. Nu prea am vrut sa muncesc in acest domeniu, dar pana la urma toate drumurile au dus tot in aceasta directie:) Acum lucrez la un Nursing home ca si carer, si vreau sa aplic pentru PIN number, dar, eu nu sunt inscrisa in OAMMR in Romania. Deci, nelamurirea mea…pot aplica pt PIN number, daca eu sunt deja aici, fara sa fiu inscrisa in OAMMR? Multumesc anticipat! PS: cand completezi primul formular, bifezi prima casuta: Adult Nurse (RN1)? 🙂

  Like

  1. Pt PS: da, RN1
   Pt OAMR: eu cred ca da, asa e procedura la ei, trebuie sa ai dreptul de practica in tara unde ai facut scoala inainte de a-l cere din alta tara. Dar e posibil sa ma insel. Mai bine suna la NMC sa verifici asta. Sunt aproape sigur ca asa e. Daca ei iti vor spune altceva, te rog sa revii si sa ma corectezi. Multumesc si succes.

   Like

 12. buna ziua.As dori sa va intreb daca am obtinut prn in noiembrie mai trebuie sa dau testul de limba

  Like

  1. Buna ziua. Din cate am inteles eu, daca primul plic a plecat din Romania inainte de 16 ianuarie, ar trebui sa nu se ceara ielts-ul.
   Dar cel mai corect raspuns l-ar da cei de la NMC, am pus un nr de telefon si eu mai sus.
   Succes.

   Like

 13. Este adevarat ca daca lucrez timp de doi ani intro tara vorbitoare de limba engleza, dupa ma pot inregistra la nmc fara sa dau examenul ielts? Am intrebat si la agentii, unele spun ca este posibil, alte ca nu imi garanteaza nimeni acest lucru…

  Like

 14. Pe siteul NMC scria ceva de genul asta despre STUDII facute in engleza. Nu stiu nimic de partea cu munca intr-o tara cu engleza limba oficiala.
  Suna la NMC, doar ei iti pot da un raspuns pertinent.
  Later Edit: Daca ai primit dreptul de lucru (ca AMG), ai lucrat 2 ani intr-o tara in care engleza e limba oficiala SI ti s-a cerut un test de limba engleza in tara respectiva (ca sa muncesti) – da, experienta pare sa fie suficienta.

  Like

  1. buna, stii cumva unde pot obtine mai multe detalii despre ce STUDII facute in engleza ar fi vorba? musai sa fie terminata scoala in domeniul medicinei? multumesc frumos!

   Like

 15. Salut Cristian, am dat de curand examenul IETLS Academic si am obtinut Overall Score de 6, este obligatoriu 7 sau se poate si asa?

  Like

  1. Salut.
   Din cate inteleg, nu. Minim 7 la toate 4 categoriile. NMC zice:

   There are a number of pieces of evidence that we are likely to accept, and these are set out in detail in our guidance for EEA applicants. These are:

   A recent overall score of 7.0 in the academic version of the International English Language Testing System (IELTS) test, with a score of at least 7.0 in each of the modules of reading, writing, listening and speaking.
   A pre-registration nursing or midwifery qualification which was taught and examined in English.
   Registration and practice of at least two years in a country where English is the first and native language, and where a successful pass in an English language test was required for registration.

   We may consider other evidence on a case-by-case basis but this evidence would have to meet all of our requirements.

   Like

 16. Buna,multumim pentru toate informatiile,as dori sa aflu si eu ceva daca imi poti raspunde,ai scris : ,, Faci traduceri in limba engleza la originalele actelor de mai sus, FARA pasaport (nu e nevoie sa fie tradus). Eu am gasit traduceri cu 12 lei/pagina. Nu e necesar sa fie tradusa copia legalizata (adica sa se vada “stampila notarului”, care e de obicei pe verso-ul copiei legalizate), e suficient sa fie traduse originalele. ,,
  Intrebarea este ; traducerile trebuiesc si ele legalizate?unii imi spun da altii nu,nu mai inteleg. Multumesc anticipat

  Like

  1. Eu NU am legalizat traducerile.
   Trei colege de scoala am in total care au facut acelasi lucru ca mine (la acelasi traducator si notar) – toti 4 lucram aici, cu PIN-ul primit de ceva vreme.

   Like

 17. Salut Cristian! Am trimis primul plic cu toate actele pentru NMC pe data de 19 mai.Crezi ca voi fi obligat sa dau examen IELTS( avand invedere ca am facut inregistrarea pe data de 7 ianuarie)?Crezi ca cei de la NMC imi vor da un raspuns pana pe data de 18 iulie 2016? …

  Liked by 1 person

 18. Salut! Am si eu o intrebare. Eu am facut inregistrarea la NMC pe data de 6 ianuarie si am trimis primul plic pe data de 19 mai cu toate actele necesare. Stie cineva daca ma incadrez cu examen Ielts sau scap de el? Credeti ca dosarul meu va fi corectat pana la acea data 18 iulie 2016? sau se corecteaza dosarele si dupa acea data? …..

  Like

  1. Cred ca ai scapat fara IELTS.
   Dar e mai bine sa intrebi asta la NMC. Suna-i, acum iti raspund mult mai repede, de cand cu IELTS a scazut numarul de scrisori trimise.

   Like

 19. Buna am si eu o intrebare, am primit kit-ul de la NMC, la finalul lui imi cere IELTS-ul sau o dovada a cunoasterii mele a limbii engleze,singura dovada ar fii competenta de la bac , pot sa le trimit o copie tradusa si legalizata a ei provizoriu pana dau testul sau nu pot face nimic pana nu il dau?

  Like

 20. buna am si eu o intrebare am aplicat la NMC sapt trecuta,in kit spune de IELTS pe care nu l am dat inca,trebuie sa mi completez kit-ul numai dupa ce dau testul, sI sa le trimit toate documentele o data nu?

  Like

  1. Poti sa le trimiti toate actele de acum, dar daca nu iei IELTS-ul in 6 luni, trebuie sa o iei de la inceput.
   Programeaza-te pentru IELTS cat mai repede.
   Daca vrei sa iti proceseze actele, trebuie sa le faci prima plata. Daca ti le proceseaza si tu nu iei IELTS-ul, e posibil sa pierzi banii. Dar nu sunt sigur de asta, ar trebui sa verifici la NMC.
   Succes.

   Like

 21. Buna,eu am trimis actele la cei de la NMC dar eu mi-au trimis ca si raspuns cum ca nu ar fi corect legalizate,adica spun ei ca notarul mi-a legalizat doar traducerile nu si actul in sine…si imi cer sa le fac din nou…Imi trebuie cumva si apostila pe langa stamplila notarului?Multumesc ! O zi buna ! 🙂

  Like

 22. Buna!
  In momentul de fata lucrez in Anglia si in cateva zile ma intorc acasa sa dau licenta.
  Intrebarile mele sunt
  Ai facut cererea pentru application form inainte sa termini scoala?
  Sau nu prea poti face nimic pana ai macar adeverinta de la scoala?
  IELTS-ul l-ai dat in tara?

  Like

  1. Buna.
   Am facut cererea in iulie, plicul-raspuns l-am trimis in septembrie.
   Noi nu am avut nevoie de ielts, s-a introdus dupa ce am plecat la munca (cu PIN luat).
   In uk ai mai multe locuri unde sa dai ielts-ul, dar nu stiu daca e mai ieftin sau costa la fel ca in Ro.
   Succes la licenta.

   Like

   1. Mulțumesc frumos pentru sfaturi, au fost de mare folos.
    Este cred cea mai corectă prezentare a modului cum trebuie să aplici la MMC. fără prea mult stres.
    Îndemn pe toți doritorii să urmărească indicațiile tale si totul e ok. în final.
    Mulțumesc.

    Like

 23. buna .ca si alti astept de mult acest faimos PIN dar de fiecare data trebuie sa trimit alte documente,tin sa precizez ca lucrez ca si carer pana imi vine PINUL. Acum de curand am primit o alta scrisoare de la NMC precum trebuie sa trimit alte documente,tin sa mentionez ca nu am lucrat ca asistenta in ROMANIA ,am terminat scoala in 2012 dar lucram in ITALIA. Acum cei de la NMC imi cer CERTIFICATE OF CURRENT PROFESSIONAL STATUS si GENERAL CORRESPONDENCE dilema este ca nu stiu ce trebuie sa trimit? Spuneti si mie ce sunt aceste documente,ce trebuie sa trimit? Multumesc

  Like

  1. Buna seara.
   Ati trimis certificatul de membru oammr si scrisoarea care atesta ca nu exista abateri profesionale sau ca nu ati lucrat in Romania ca amg (certificate of good conduct)?
   Daca nu – e posibil sa fie unul dintre cele 2.
   Dar cel mai bine este sa sunati la NMC si sa le puneti intrebarea asta, apelul nu e taxat in mod special si tot timpul raspunde cineva.

   Like

 24. Buna ! Tocmai ce am primit si eu actele de la ei . Iar la certificate of current profesional status ce poate fii? Mai e nevoie de certificatul de comformitate ??
  Multumesc

  Like

  1. Buna.
   Din lista de documente de la inceputul articolului se intelege ca e vorba de certificatul de conformitate. Dar ala nu e necesar decat pentru cei care au terminat inainte de 2010.
   Daca nu ai terminat mai demult, ar fi bine sa ii suni si sa ii intrebi ce vor, de fapt.

   Like

 25. buna! ati aflat cumva ce este acel certificate of current professional status, also known as a certificate of compliance or verification? multumesc frumos!

  Like

  1. Am sunat la OAMMR Brasov si am intrebat de adeverinta care sa ateste faptul ca nu ai avut abateri de caracter ca Asistent Medical(de Good Character): m-am gandit ca la aia se refera dar eu cum nu am profesat, ce adeverinta trebuie sa cer de la OAMMR? ar fi buna o adeverinta prin care sa ateste ca nu am profesat pe teritoriul tarii noastre? multumesc in avans 🙂

   Like

   1. Se numeste certificat de statut profesional curent . Pe care mie la filiala din olt nu vor sa mi-l dea si nu inteleg de ce . Ei spun inca sa mai astept publicarea in monitorul oficial insa aceasta publicare s-a facut in iulie 2016 . Chiar nu stiu ce se intampla si te rog anunta-ma daca reusesti sa iei acest certificat !!

    Like

    1. De curiozitate, cum arata pagina 2 din formularul trimis de NMC acum?
     “Certificatul asta de statut profesional” nu mi l-au cerut anul trecut.
     La NMC ati sunat?

     Like

     1. Am sunat da . de anul acesta cer acest certificat pe care oammr nu vrea sa il elibereze . Si azi am vb cu cei de la nmc si imi spun sa insist . Am sa atasez maine o poza de la noul dosar de anul acesta . Si plus fata de anii trecuti cred imi cer IELTS exam ..

      Like

 26. Salut Cristian! Eu am depus dosarul la NMC in decembrie 2015. Dupa 6 luni m-au contactat sa-mi spuna ca Transcript of Training nu este bun. Vroiau legalizat la notar. Dupa 6 saptamani mi-au trimis plic ca nu este bun. Am sunat la ei si mi-au spus ca vor in romana si engleza acest document. L-am trimis asa cum vroiau ei si acum din nou am primit plic de la ei, imi cer din nou acest document. Ai vreo idee ce poate fi, cu ce gresesc eu? Te rog ajuta-ma sa inteleg ca simt ca imi pierd mintile cu ei!

  Like

  1. Buna.
   Le-ai trimis o copie legalizata (in romana) a planului de invatamant + o traducere a actului in limba engleza?
   Daca da, ar fi trebuit sa fie suficient. Atunci trebuie sa-i resuni si sa-i intrebi ce nu le place la actele trimise.
   Daca nu, atunci trebuiesc trimise exact in felul asta (copie legalizata in romana + traducerea actului initial). Pentru un pic mai multa siguranta, form to accompany transcript of training ar putea fi completat si el (de scoala, cu pix negru) si trimis (in original) la ei impreuna cu cele 2.

   Like

 27. Buna !
  Eu sunt in Anglia dar as dorik sa imi depun si eu dosarul la NMC . Spunem daca se poate daca sunt aici si nu in tara ?
  Multumesc !

  Like

  1. Se poate cere echivalarea studiilor din orice tara din lume.
   Dar trebuie obtinute niste acte de la organizatia care reglementeaza meseria de asistent medical din tara unde s-au facut studiile.
   Daca studiile de amg au fost facute in Romania, trebuie obtibute actele de la oammr.

   Like

 28. Eu am toate actele in tara in afara de acel ”certificate of good standing ” .
  Dar por sa imi depun dosul pentru NMC si sa il trimit de aici ?

  Like

  1. Da, dar daca nu sunt TOATE actele in pachet, NMC-ul va refuza sa il prelucreze si va tot trimite scrisori “lipseste asta, sa se inlocuiasca asta etc.” Adica trebuie si “certificate of good character”

   Nu in ultimul rand, fara IELTS academic luat cu 7,0 (sau certitudinea ca examenul va fi luat in urmatoarele 2 luni), plicul e trimis degeaba.

   Like

 29. Pai o sa imi scot si acel certificat . Altii mai ziceau de adeverinta de la medicul de familie . Ii nevoie de asa ceva ?

  Like

  1. Da. Dar de la gp-ul din uk, daca adresa actuala e din uk.
   Lista cu acte e in articol. Cu mentiunea ca din 2016 ei cer si IELTS si (posibil) inca un certificat de la oammr.

   Like

 30. Am inteles dar eu nu am un medic de familie aici 😦 . Numai luni merg la Nino si apoi imi fac contul bancar . Stiu de acel examen .Dar nu stii cer sa iei C1 ?

  Like

  1. Ielts 7 inseamna aprox. C1.
   Daca mergi in Romania pentru hartia de la oammr si poti obtine adeverinta de apt pentru munca si semnatura de la un medic roman, e ok si asa.

   Like

 31. Da asa o sa fac .. dar cand imi complectez formularul de inscriere trebuie sa il duc la scoala de asistenti unde am terminat sa imi puna ei stampila ?
  Au nevoie si de adeverinta de vechime de la locul de munca din tara ..eu am lucrat aproape 2 ani in stoma .

  Like

  1. Scoala trebuie sa puna stampila 100% doar pe planul de invatamant. Dintre cunoscutii mei, toti au trimis in plus si “form to accompany transcript of training”, care trebuie completat si stampilat de scoala. Dar unii au primit PIN-ul si fara el (nu e obligatoriu).

   Pentru NMC nu e neaparata nevoie de demonstrat vechime de la locul de munca din tara, atata timp cat diploma e obtinuta dupa 2010 (adica au fost absolvite cursuri dupa programa introdusa in 2007, cand Romania a intrat in UE).
   Doar pe un eventual angajator il intereseaza vechimea.
   Daca diploma este de asistent medical in stomatologie, atunci situatia e diferita si e posibil ca nu NMC-ul sa se ocupe de recunoasterea ei, ci HCPC.

   Like

 32. Ok . Nu diploma mea ii de asistent general . Iti multumesc pentru informatii iar daca voi mai intampina alte obstacole o sa iti mai scriu .
  O zi buna !

  Like

 33. Foarte utile sfaturile tale.iti multumesc.o intrebare:medicul de familie a semnat si datat cu pix albastru,la fel si adeverintele sunt scrise cu albastru..ar fi asta o problema avand in vedere ca nmc cere pix negru si majuscule?mersi

  Like

  1. Vei trimite adeverintele in forma “copie legalizata” plus “traducere autorizata”. Deci nu se va vedea pixul albastru (asta daca nu face notarul copia color).

   Pe formularul ala… nu stiu ce sa zic. Cred ca nu e o problema, atata timp cat e lizibil. Poti suna la NMC sa-i intrebi, daca vrei sa fii 100% linistita.

   Like

   1. La tine sau la cunoscuti a fost cu negru?practic e lizibil si e doar medicul de familie care a semnat cu albastru…mersi.🤗

    Like

 34. Imi poti spune daca trebuie si traduse in engleza si legalizate in romana si in engleza … certificat de nastere.. buletin ..cazier judiciar si adeverinta de la medicul de familie .

  Like

  1. Toate actele trebuiesc traduse in limba engleza. Toate actele se trimit si sub forma de copii legalizate (nu originale).

   Nu e necesara traducerea legalizarii si nu e necesara legalizarea traducerii sau mai stiu eu ce.

   Like

 35. Buna seara. Ati putea sa imi spuneti ce trebuie scris in formularul NMC in sectiunea “Print Name” si “Designation” (de la pag.2) ? Si pentru inscrierea la OAMMR e nevoie de doar cateva acte banuiesc? Pe site-ul OAMMR e o lista de aproape 20 de acte daca imi aduc bine aminte..

  Like

  1. Cred ca formularul s-a schimbat fata de acum 2 ani. Desi am zis asta de cateva ori mai sus, nimeni nu s-a obosit sa-mi trimita noul formular. Aveti adresa mea de e-mail, daca il puteti poza si trimite atasat, v-as fi recunoscator.

   Print Name ar fi numele si prenumele persoanei care aplica la NMC, cred eu. In formularul meu erau deja printate pe foaie in momentul cand a venit formularul la mine. Designation ar fi Registered Nurse, in opinia mea.

   Pentru inscrierea la OAMMR e un link in articol care inca e valabil: http://www.oammrbuc.ro/informatii/obtinere_certificat_membru/4/2/ Diploma de BAC, Diploma de absolvire a postlicealei/facultatii (sau certificatele temporare, dupa caz), cazier, adeverinta de la medic familie + medic psihiatru, certificat de casatorie (daca e cazul), asigurare, carte identitate si o declaratie si cerere completate si semnate.

   Like

 36. sper sa ai timp de 1 bucata baba cu ajutor daca poti…eu am terminat liceul sanitar in 1980 si am lucrat ca si asistenta medicala apoi au schimbat in sora medicala cu liceu sanitar…aprox.20 ani ATI chirurgie cardiaca chirurgie generala transfuzii camera garda urgenta tot chirurgie generala cardiologie cateterism etc …apoi m-am reprofilat sau reinventat catre privat alt domeniu decat asistenta medicala…iar acum plec in UK post de care assistant…si vreau sa incerc fiind in UK sa obtin PIN pentru a lucra doar in UK ca sora medicala cu LS(liceu sanitar) : ai idee sau ceva sfaturi ? concret habar nu am ce sa te intreb …not yet…dar asa de test spune-mi ceva ca sa “vad” ca m-ai citit…multumesc anticipat

  Like

  1. Buna seara.
   V-as recomanda sa faceti rost de un certificat de conformitate de la Ministerul Sanatatii – asta daca e posibil pentru generatia dvs. Oammr primeste actele pentru el, dar Ministerul il elibereaza, deci cele mai bune informatii le veti primi de la cineva de la Minister (ce trebuie facut pentru a obtine unul in situatia dvs.).
   De asemenea, toate actele si diplomele v-as recomanda sa le aveti traduse si legalizate din Romania, e mai complicat sa faceti asta aici.
   Nu in ultimul rand, inarmati-va cu rabdare.

   Desigur, nu uitati ca va trebuie IELTS luat cu minim 7 din 9 la toate cele 4 parti ale examenului.

   Like

 37. Buna! Am aplicat pentru EU request form acum 1 luna,am sunat la ei si imi tot zic sa astept. Inca nu am trimis nici un act la ei,Aceasta este primul pas care trebuie sa il fac inainte sa trimit actele necesare? Mersi

  Like

  1. E posibil sa fi dat adresa gresita?
   Daca nu ajunge plicul in 4 saptamani… e probabil sa existe o problema cu posta.
   Da, acesta e primul pas. Asta si examenul IELTS academic luat cu minin 7,0.

   Like

 38. Buna, vad ca ai cunoștințe si dai sfaturi tuturor. Am su eu o mica problema, este obligatoriu certificatul de conformitate eliberat de OAMMR ??? Am tot citit comentarii pe ale site-uri si unii spun ca e Ok si fara daca am terminat școala dupa 2014. Multumesc anticipat

  Like

  1. Mie si nici unui cunoscut (din generatia mea sau cu o generatie “mai mare”) nu ni l-au cerut. Din cate stiu eu, nu e nevoie de el pentru cei care au terminat studiile dupa 2010.
   In lista de acte din pack-ul primit de la ei nu scrie nimic despre el.
   Pentru a risipi orice frica, se poate suna la nmc pentru a-i intreba.

   Like

 39. Buna, Am o nelamurire, in sensul ca am facut copii legalizate ale actelor apoi le-am dus la tradus insa pe ultimele pagini ale traducerilor este un inscris cu datele traducatorului autorizat cu care trebuie iar sa merg la notar sa-mi legalizeze semnatura traducatorului. Asa ati primit si voi traducerile?
  Si mie medicul de familie mi-a semnat cu pix albastru cum am vazut ca a mai patit cineva.

  Like

  1. Partea cu pixul albastru… e o recomandare. Daca dai peste un nene mai strict la NMC, e posibil sa faca urat. Daca nu, e probabil sa fie ok. Ideea cu pixul negru se bazeaza pe lizibilitatea pe documente dupa multi ani – negru tine mai multa vreme. Englezism…
   NU e nevoie de copie legalizata a traducerilor sau de traducere a copiilor legalizate.
   1 set de copii legalizate (in limba romana) si 1 set de traduceri in limba engleza e suficient.

   Like

   1. Multumesc. Era evident din indicatiile pe care le-ai dat insa ma derutase fila cu inscrisul din spatele traducerii.
    Mi-au fost de mare ajutor toate informatiile date de tine. Am trimis ieri plicul catre NMC prin posta.

    Like

 40. BUNA !CARE ESTE A DOUA PLATA SI DE CE TREBUIE SA-TI TRIMITA 2 PLICURI?CARE ESTE SUMA TOTALA CARE TREBUIE SA O TRIMITI?EU AM TRIMIS UN PLIC CU FORMULARUL LOR COMPLETAT SI TOATE ACTELE LEGALIZATE SI TRADUSE.APOI AM PLATIT 110 LIRE,CAT MI S-A CERUT. MULTUMESC !

  Like

 41. BUNA ZIUA ….AM SI EU O MARE NEDUMERIRE:POT SA-MI OBTIN PIN-UL DACA INCA NU AM DAT TESTUL DE LIMBA,ABIA IN MARTIE 2018 AM SA AL SUSTIN???AM PRIMIT ACASA PLICUL CU ACTELE NECESARE,DAR UNII SUSTIN CA DACA NU AM IN PLIC SI REZULTATELE TESTULUI SI NOTA ,NU OBTIN PIN-UL.DACA MA POATE AJUTA CINEVA…..MULTUMESC FRUMOS

  Like

  1. Buna seara.
   Daca nmc-ul nu primeste dovada trecerii examenului ielts sau oet, nu ofera PINul. Nu exista exceptii pentru europeni.
   Se pot trimite celelalte acte, e in regula, asa se poate afla daca exista vreo problema, dar NMCul le va verifica si va insista apoi sa primeasca si dovada examenului de limba engleza luat.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s