Purtarea de pantaloni prea stramti poate fi periculoasa

Si nu, nu periculoasa in sensul omniprezent in Romania de “poti fi agresata skinny jeansverbal sau mai rau pe strada“.

Ci periculoasa in sensul medical, adica poti dezvolta sindrom de compartiment, care se poate manifesta cu pierderea senzatiilor in extremitati si poate duce la afectarea functiei renale sau infectarea/necroza tesutului piciorului. Bine, exista o mentiune importanta: asta se intampla daca stai multa vreme intr-o pozitie chircita.

O femeie de 35 de ani din Sydney si-a ajutat o ruda sa se mute. Pentru asta, a stat multe ore ghemuita, golind dulapuri si dulapioare. Purta blugi skinny si ii simtea (isi aduce aminte ulterior) din ce in ce mai incomozi si mai stramti pe parcursul zilei. Ulterior, pe drumul spre casa a observat ca nu isi mai simtea picioarele, si-a pierdut controlul asupra lor, impiedicandu-se si cazand.

A fost gasita dupa cateva ore si dusa la spital, unde medicii au observat ca picioarele sale erau foarte umflate (edematiate). Pantalonii i-au putut fi dati jos doar prin taierea lor cu foarfeca. “Tratament” standard mai degraba pentru pacientii care sufera fracturi sau accidente, nu pentru o femeie tanara care cade pe strada.

Evaluarea clinica a demonstrat diminuarea functiei neurologice la ambelepicior edem picioare. Explorarile imagistice au aratat edemul si necroza musculara la nivelul ambelor picioare, iar valorile de laborator ale Creatin Kinazei (o enzima prezenta in celulele mamiferelor, in special in cele care formeaza tesuturile musculare, cu rol in generarea de energie, a carei prezenta in sange denota afectare renala, sau necroza/distrugere musculara) erau de aproximativ 400 de ori mai mari decat cele normale. A fost diagnosticata cu sindrom de compartiment complicat in rabdomioliza.

Din fericire pentru pacienta, tratamentul de rehidratare intravenoasa a fost suficient si nu a ramas cu sechele de durata.

Totul s-a petrecut pentru ca, din cauza pozitiei in care a stat si a pantalonilor prea stramti, a fost oprita alimentarea cu sange oxigenat (arterial) a muschilor picioarelor pentru o perioada indelungata. In afara de asta, returul venos (de la extremitati catre inima) s-a oprit. Asta inseamna ca ar creste cantitatea de lichid dintr-un segment al membrului. Muschiul e inteligent, raspunde prin eliberarea de molecule-mesager (asemanatoare cu histamina), care cresc permeabilitatea capilarelor, permitand iesirea plasmei din ele. Sangele se “concentreaza” in zona afectata, inrautatind ischemia tesutului.

Dupa toate acestea, celulele muschiului incep sa se distruga (liza celulara), eliberand creatin kinaza si mioglobina (si alte elemente posibil toxice pentru rinichi si nu numai) in sange, crescand presiunea in compartiment, provocand un cerc vicios. Presiunea crescuta si ischemia duc la afectarea nervilor locali si moartea (necroza) tesutului muscular.

In momentul eliberarii punctului de presiune, totul se duce mai sus, catre inima si apoi la rinichi – putand bloca/distruge anumiti nefroni (cauzand insuficienta renala acuta).

Tratamentul este protectiv pentru rinichi (solutii cristaloide, eventual manitol si diuretice plus alte medicamente) si poate necesita interventie chirurgicala (fasciotomie). Anemia sau alte probleme de sanatate pot produce complicatii si trebuiesc tratate la randul lor. Am citit si despre utilizarea de tratament in camera hiperbarica (cu oxigen la presiuni peste cea atmosferica si in concentratii mari).

Informatii luate si de pe Medscape.

Articolul original “Fashion victim: rhabdomyolysis and bilateral peroneal and tibial neuropathies as a result of squatting in ‘skinny jeans’” a aparut in Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry al BMJ.

Drepturi imagini BMJ si sodahead.com

2 Replies to “Purtarea de pantaloni prea stramti poate fi periculoasa”

  1. Been there done that .Pe bune de nu! Imi amortise piciorul stang in asa hal incat aveam impresia ca in curand nu o sa il mai simt si o sa cad jos + o sperietura de toata frumuseata .Cand am ajuns acasa si m-am dezbracat am avut un sentiment asa…de usurare…si atunci mi-a picat fisa :))

    Like

    1. Eh, mie mi s-a intamplat ceva asemanator cu mana, cand ma uitam la un film cu sotia si statea sprijinita pe mana mea. Nici nu mi-am dat seama ca n-o mai simteam. Mi-a trecut abia peste noapte.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.