Cat castiga o asistenta medicala in Europa?

Edit: articolul are cativa ani deja. Daca observa cineva un link expirat, il (o) rog sa imi semnaleze acest lucru, ca sa remediez. Multumesc.

Cel mai citit articol al meu este “cum devin Asistent Medical“. De cateva luni am adaugat acolo si un mic poll. “De ce vrei sa devii Asistent Medical?”: una dintre optiuni este “Am auzit ca e o meserie care se cauta in Europa.“. Cam 16% dintre cei care au citit articolul ala (si au votat) ar cam vrea sa plece din tara cu viitoarea lor diploma. Pentru ca eu sunt mai curios, de felul meu, am pierdut ceva timp incercand sa aflu cam cu cat este rasplatita aceasta meserie in restul Europei. Poate ajuta pe cineva rodul curiozitatii mele.

Am inclus si valoarea salariului mediu net/economie, pentru a oferi o comparatie simpla oricui e interesat. In principiu, in Europa de Vest (si nu numai) cu salariul mediu pe economie poti trai acceptabil spre bine in mai toate tarile. Daca esti platit cu salariul mediu pe economie, ar trebui sa ai suficienti bani pentru a plati o chirie, utilitatile, mancarea si… sa mai ramana niste bani pentru un concediu sau pentru o mica economie. Sau pentru vreo cheltuiala “inutila” (un hobby, o masina sau mai stiu eu ce). Ca realitatea nu e intotdeauna asa (mai ales in tarile Europei de Est)… e alta poveste.

asistenta medicalaConcluzia mea, dupa ce am citit forumuri, articole din ziare, bloguri pe tema asta de prin intreaga Europa e ca… nimeni nu e multumit cu salariul sau. Numai luxemburghezii nu se plang (nici n-au de ce). In rest… fie ca e vorba de asistente din Norvegia, Suedia, Finlanda, Germania, Franta sau M. Britanie, toata lumea e nemultumita de felul in care e recompensata munca de AM in tara sa. Nu chiar toate tarile mai sarace (membre mai noi ale UE) isi platesc asistentele medicale foarte prost (comparabil cu restul economiei). Cu toate acestea, atunci cand li se ofera alternativa unui salariu sensibil mai mare… de multe ori asistentele pleaca. Pentru un roman, un salariu de 1300 euro/luna ca asistent medical pare imens. Pentru un italian, care poate pleca in Elvetia sau Austria la mai mult… pare mic. Studentele Asistente Medicale din Spania nu stiu cum sa-si gaseasca un loc de munca in sistemul lor medical, altele care lucreaza deja acolo de ani buni nu se gandesc prea mult daca li se ofera alternative mai bine platite la arabi, in UK, Australia sau in alte parti.

Salariul e o chestiune de perspective. E incorect sa te uiti la niste cifre si sa zici “domne’, astia sunt BINE-platiti”. Trebuie sa iei multe lucruri in consideratie.

Ok. Revenind. Uniunea Europeana are 28 de tari. Voi oferi informatii despre salariul mediu din fiecare tara (sursa – cu linkuri pentru fiecare tara in parte), alaturi de informatiile despre salariul asistentelor medicale.

• Austria: Un salariu net de incepator pentru DGKp/s (asistent medical cu diploma): aproximativ 1357 euro/luna (brutto/netto rechner aici). La asta se adauga salariile 13 si 14 (in anumite conditii)! Sursa.

Daca ne luam dupa un forum, o debutanta (aprox. 10 luni de munca) castiga in 2009 cam 1650 euro net (cu 4 ture de noapte/luna). 14 salarii/an si 25 de zile de concediu/an.

Salariu mediu net/economie (est.) Austria: 2114 euro

• Belgia: Salariul net pentru Une infirmière salariée la debutul carierei este de aproximativ 1400-1500 euro net/luna. O asistenta fara diploma de licenta (de facultate) castiga ceva mai putin ca una licentiata. Sursa.

Caz 1: asistenta cu vechime de 6 ani intr-o sectie de oncologie a unui spital si care lucreaza 5-6 zile/luna part-time la pacienti privati prin firme de plasament. 3546 eu/luna BRUT, 2071 eu/luna NET (zice site-ul asta de calcul al salariului net din Belgia)

Caz 2: asistenta de TI pentru pacienti care au suferit arsuri grave, intr-un spital: 1660 euro net, la care se adauga niste bonusuri de TI si garzi.

De pe forumuri: 1550 – 1650 eu NET/luna in primii ani de munca. La asta se adauga al 13-lea salariu + o prima de Pasti (cred). Ca lucrator independent se poate castiga foarte bine – daca muncesti foarte MULT. Se pot castiga sume maricele mergand de la pacient la pacient, fiind platit /vizita la pacient. Un student belgian (din zona flamanda, e adevarat, unde salariile sunt o țâră mai mari) zicea ca ar fi castigat spre 6000 euro/luna NET – dar muncind de la 6 dimineata la 10 seara, 6 zile/saptamana. Parea cam mincinos patologic el de felul lui, dar, din ce am citit, poti castiga 4000 euro net muncind foarte mult ca asistent medical platit pe vizita la pacienti.

Zile de concediu: eu am gasit informatii ca ar fi cele standard in Belgia: 20-25/an. In anumite conditii se mai pot adauga anumite zile in plus. Plus: se lucreaza 38 h/saptamana (in mod normal).

Salariu mediu net/economie (est.) Belgia: 1946 euro

Bulgaria: Salariul mediu net/luna al unei asistente: 440 leva (225 euro).

Salariu mediu net/economie (est.) Bulgaria: 331 euro

Croatia: Salariul mediu net/luna al unei asistente: 4000 kuna (520 euro)

Salariu mediu net/economie (est.): 724 euro! Am verificat asta pe site-ul Biroului National de Statistici al Croatiei.

Cipru: Pe un forum am gasit 800-900 euro net/luna in clinicile private (care sunt si mai relaxate in privinta cunostintelor de limba greaca – engleza e relativ suficienta). Cam asta am aflat si eu in stagiul meu de practica intr-o clinica privata din Cipru – cu mentiunea ca in spitalele de stat salariile sunt mai mari (spre 1200-1500 euro net/luna) si ca exista si posibilitatea unui al 13-lea salariu. Se muncesc 38-42 ore/saptamana. Se pot castiga mai multi bani (sau suplimenta veniturile) din nursing privat (la casa pacientului).

Salariu mediu net/economie (est.) Cipru: 1833 euro.

Aici trebuie sa mentionez ca, din ce am vazut eu, cu exceptia mancarii in oras, preturile la chirie, utilitati si mancare (supermarket) in Cipru sunt comparabile cu orasele mari din Romania.

• Cehia (Republica Ceha): Salariul unei asistente: cam 19200 koroane brut/luna (aprox. 552 euro NET/luna)

Salariu mediu net/economie (est.) Cehia: 705 euro

• Danemarca: Pentru o proaspata absolventa se ofera un salariu de aproximativ 22.600 coroane daneze/luna BRUT (3031 euro). Cu schimburi de noapte/we se poate ajunge la 29.000 coroane (3800 euro/luna). Sursa. La 27.000 coroane/luna brut, netul este aproximativ 17930, adica 2404 euro. Zice un tax calculator pentru Danemarca – dar care era cam vechi. Varianta in daneza a site-ului de mai sus zice ca o asistenta cu vechime mare (+10 ani) poate ajunge la salarii brute de 44-55.000 coroane/luna.

Citat din comentariul-completare de mai jos: “marea majoritatea a asistentilor au un venit in jur de 2600 – 3000 euro net

Salariu mediu net/economie (est.) Danemarca: 3113 euro

• Estonia: Salariu mediu (brut, cred) al unei asistente: 953 euro.

Salariu mediu net/economie (est.) Estonia: 778 euro

• Finlanda: Salariu mediu pentru un asistent incepator: 2200 euro (brut, cred). 3200 euro/luna pentru o asistenta cu 25 de ani vechime (brut, din nou). N-am gasit un calculator brut-net de incredere. Aproximez ca netul e cam cu 40% mai mic.

Salariu mediu net/economie (est.) Finlanda: 2321 euro

• Franta: Infirmiers en soins généraux: zice un site ca ar castiga cam 2153 euro/luna in medie. Alt site (pare mai bine informat) zice ca la debut s-ar castiga 1400 euro/luna, suma ce creste spre 2000 euro, pe masura ce castigi experienta. Se adauga niste prime si bonusuri/ora (pentru ture de noapte/week-end/zile de sarbatoare). 25 de zile de concediu pe an!

Salariu mediu net/economie (est.) Franta: 2128 euro

• Germania: salariu brut intre 2300 si 3100 euro/luna. Teoretic, exista si un al 13-lea salariu, in anumite conditii. Pentru 2300 euro brut/luna, salariul net ar fi, conform cu nettolohn.de (care e si sursa valorilor), aproximativ 1536 euro.

Alte valori, conform Stepstone Gehaltsreport 2015 (link pt. download, cere o adresa de e-mail):

Salariul brut anual pentru niste incepatori (27.500 si 30.000 euro (in functie de ramura de ingrijiri in care se activeaza). Sporurile sunt incluse (sporurile fiind cam 5% din salariul total brut).

Cele mai mari salarii pentru asistenti medicali ar fi in sudul Germaniei, in landurile Bavaria si Baden-Württemberg, care au salarii cu aprox. 20%, respectiv 10% mai mari decat media/tara. Media pe toata tara ar fi la 32.954 euro brut/an.

27.500 euro brut/an inseamna (la un calcul simplu, clasa 1 de taxe, fara Kirche Tax, fara copii, 30 ani) 1533 euro net/luna. 38.000 euro brut/an (salariul mediu al unui asistent medical din Bavaria) inseamna 1993 euro net/luna.

Conform öffentlicher-dienst.info, pentru spitalele publice din Germania, nivelul 1 de salarizare, date din 2015, salariul net pentru o asistenta medicala ar incepe de la 1552 euro pe luna.

Zile de concediu: pana la 30 zile/an + 6 zile in plus daca se fac minim 2 ture de noapte/luna.

Salariu mediu net/economie (est.) Germania: 2054 euro

• Grecia: Am gasit 2 informatii, descifrate cu greu (mama lui de google translate, nu se pricepe la elliniki). O asistenta cu ceva vechime castiga in 2012, respectiv 2011 cam 860870 euro (la stat)

Salariu mediu net/economie (est.) Grecia: 804 euro

• Irlanda: Astia au statistici peste statistici. M-au ingropat in date. Asistentele sunt platite inca din timpul scolii (daca inteleg eu bine) cu intre 6,49 si 7,79 euro/ora.

Asistentele proaspat iesite de pe bancile scolii castiga intre 23.000 si 24.000 euro PE AN (aproximativ 1900 euro/luna). O Asistenta Medicala angajata (dupa 2 ani de la absolvirea scolii) castiga de la 27.000 pana la 40 si ceva de mii de euro/an. Veniturile e posibil sa fie nete, nu brute. Sursa.

Un site de job-search pune salariul median pe la 32.520 euro, luand in calcul 319 intervievati.

Salariu mediu net/economie (est.) Irlanda: 2160 euro

• Italia: 3 site-uri zic valori lunare intre 1300 si 2500 de euro, in functie de vechime si bonusuri. Unul dintre site-uri zice ca “stipendio medio di un infermiere” ar fi 1300 euro. Surse: 1, 2, 3, 4.

Un forum unde se explica (in romana) cum ajungi sa lucrezi ca Asistenta Medicala in Italia e aici. Edit: Linkul vechi nu mai mergea, nu s-a obosit nimeni sa-mi spuna ca era expirat. Am schimbat.

Salariu mediu net/economie (est.) Italia: 1898 euro

• Letonia: Salariul unei asistente medicale: intre 220-280 euro.

Salariu mediu net/economie (est.) Letonia: 504 euro

• Lituania: 10501500 lite lituaniene (304-434 euro)

Salariu mediu net/economie (est.) Lituania: 524 euro

• Luxemburg: Salariu de pornire pe la 2300 euro net. Poate ajunge la 3000 sau mai mult dupa 6 ani – cu garzi si sporuri. Tot de pe forumuri:

– 2800€/mois salaire de base
+ primes de nuit = 30% en plus (il me semble)
+ primes de dimanche = 50% en plus
+ primes de férié = 100% en plus!
+ 13ème mois (taxé à 40% par contre) d’environ 1600€ net, donc un salaire français
+ diverses primes touchées en milieu d’année: j’ai touché 1500€ à la fin de mon 1er CDD de 6 mois.
En gros je me fais des mois à 3000€ net sans compter les primes de fin d’année.

38,5 ore/luna.

Salariu mediu net/economie (est.) Luxemburg: 3189 euro

• Malta: Aici n-am gasit prea mute surse. Un anunt de job din 2014 specifica 24-27.000 eu/an. Nu stiu daca brut sau net. Daca e brut, asta corespunde unui net de aproximativ 1800 eu/luna. Pe un forum am gasit un salariu de 14.500 eu/an (in jur de 1200 eu/luna). Din nou, nu stiu daca e net sau brut.

Salariu mediu net/economie (est.) Malta: 1092 euro

• Marea Britanie:
Atentie: daca articolul asta e corect, la 27.000 lire/an brut, salariul net ar fi 1776 lire, dupa thesalarycalculator. Poti avea pana la 41 de zile de concediu/an si incepi cu 27!

EDIT 2015: De pe site-ul Royal College of Nursing am un tabel cu nenumarate variante de salarizare, in functie de diploma si vechime (au ei un sistem de bands).

The minimum starting salary for a registered nurse is £21,478.

Asta inseamna 1474 lire/luna net. Pentru un incepator. Adica 1997 euro. (la cursul din oct. 2015).

Am scris pasii de facut pentru a primi dreptul de munca (PIN de la NMC) aici.

Ce am facut eu pentru a ma angaja am strans in pagina asta (vizibila si in meniu).

Salariu mediu brut/economie (est.) Marea Britanie: 2063 lire.

• Olanda: Conform cu un studiu din 2007, salariul mediu net pentru o asistenta medical in Olanda era de aproximativ 1657 euro. Un site din 2014 zice ca ai putea castiga aproximativ  1735 euro brut/luna la inceputul carierei si ca poate ajunge salariul pana la 3370 euro. La asta se adauga un bonus de 8% pentru zilele de concediu si o prima de sfarsit de an. La 1735 euro brut, netul ar fi cam 1450 euro (calculator).

Salariu mediu net/economie (est.) Olanda: 2136 euro.

• Polonia: 1600 zloti/luna BRUT pentru o asistenta incepatoare. 1600 zloti/luna NET in medie pentru toate asistentele.

1600 zloti = 380 euro 1600 zloti brut = 1181 zloti net = 281 euro.

Salariu mediu net/economie (est.) Polonia: 681 euro

• Portugalia: Salariul de incepator (?) al unei asistente medicale: 760,17 €

Aprox. 980 euro salariul de baza pentru o asistenta cu peste 10 ani vechime.

Salariu mediu net/economie (est.) Portugalia: 805 euro

• Romania: conform cu informatiile pe care mi le-a dat o asistenta medicala la inceputul lui 2014, o asistenta medicala cu 1 an vechime ar castiga (la stat) cam 1400 lei net (cu sporuri, ture de noapte si week-end). La privat, la anumite clinici medicale, salariul de incepator porneste de la 1000 lei net + bonuri de masa. 1400 lei = aprox. 414 euro.

Salariu mediu net/economie (est.) in Romania: 367 euro

• Slovacia: Salariul brut pentru o asistenta medicala care lucreaza la Stat in Slovacia este (cu sporuri) de aproximativ 1022 euro (ian. 2014). Salariul de baza pare sa fie pe la 630 euro (brut/net? habar-n-am).

Salariu mediu net/economie (est.) Slovacia: 638 euro

• Slovenia: De pe un forum (din 2011) aflu ca salariul de incepator ar fi pe la 850-900 euro/luna. Net. 1040 euro (net) cu peste 15 ani vechime.

Un site mai oficial zice 1700 euro BRUT/luna (valori din 2009)

Salariu mediu net/economie (est.) Slovenia: 1000 euro

• Spania: Un site zice ca asistentele medicale ar castiga cam cu 20% mai mult decat salariul mediu/economie. Alt site zice ca ar castiga, in medie, cam 13-13,5 euro/ora, muncind cam 45 ore/saptamana, ceea ce duce cam la 2300 euro net.

O asistenta dintr-un reportaj (care a plecat din Spania intr-o tara araba) zice ca ar fi castigat in Spania intre 1800 si 2000 euro/luna.

Pare un pic implauzibil ca salariile sa fie atat de mari in Spania. La o cautare pe un agregator de joburi de enfermera din Spania, am vazut oferte salariale intre 1500 brut/luna si 21.000 euro brut/an. Daca sunt 12 salarii/an (e posibil sa fie 14), asta inseamna 1230-1380 euro NET/luna (calculator). Am vorbit cu niste studente din Spania. Se plangeau ca locuri de munca in spitalele de stat nu prea sunt (unde salariile sunt mai mari) si ca in spitalele private, salariile sunt de mizerie (1000 de euro pe luna ziceau ele ca ar fi o mizerie pentru Madrid, de ex.). Altfel, daca te uiti pe site-urile de joburi din Spania, e plin de oferte de munca pentru enfermeros in Reino Unido. 🙂 Deci nu tot ce e stralucitor e si realizabil…

Salariu mediu net/economie (est.) Spania: 1615 euro

• Suedia: Aici am gasit un site cu nenumarate statistici pe zone, orase, varsta, vechime pentru salariul unei Sjukskoterska. Pe scurt: Pe undeva pe la 20.000 coroane suedeze/luna pentru inceput. Poate ajunge la 30.000 de coroane.

Un alt site zice 28.900 coroane salariu de incepator. Cred ca aici e vorba de salariul brut. Site-ul asta zice tot de aproximativ 20.000 coroane salariul mediu de incepator.

Fyi: 20.000 coroane suedeze = 2175 euro.

Salariu mediu net/economie (est.) Suedia: 2268 euro

• Ungaria: Salariu de incepator: aproximativ 101.000 forinti (aproximativ 320 euro).

Salariu mediu net/economie (est.) Ungaria: 492 euro

  • Norvegia (nu e membru UE):

Salariul mediu pentru o asistenta licentiata: 33.600 coroane norvegiene. Pentru asistente specializate, salariul mediu e aproximativ 38.400 coroane norvegiene/luna. Cred ca e vorba de salarii brute.

FYI: 33.000 coroane norvegiene = 4017 euro.  Chiria pentru o garsoniera in Oslo e 10.000 coroane/luna.

Pentru cine e interesat sa lucreze ca Asistent Medical in Norvegia, exista un site facut de o romanca (din cate am vazut eu) foarte bine structurat, cu informatii si care re-publica (in romana) oferte de munca din Norvegia (din cand in cand): Asistentmedicalinnorvegia.ro

De pe un site de recrutare din Slovacia 🙂 am aflat ca ar oferi (pentru AM straini, cel putin): 11,7 euro net/ora la inceput, apoi (dupa 1850 ore muncite) 14,05 euro net/ora. Asta inseamna cam 2000-4000 euro net/luna, in functie de cat, cand si unde muncesti.

 Salariul mediu NET in Oslo e de aprox. 27.000 coroane (dupa numbeo).

P.S. La nivel estimativ (bazat pe informatiile oferite de vizitatorii unui site american), salariul brut al unui asistent medical cu <1 an vechime in SUA incepe de la 49.570$/an. In New York, de exemplu, asta ar insemna aproximativ 2980$/luna net (conform cu salary paycheck calculator). La asta ai mai adauga de plata asigurare de sanatate + asigurare de malpraxis.

Articolul asta a presupus ceva munca de cercetare. Daca gaseste cineva ca vreo informatie de aici e gresita, este invitatul meu sa ma corecteze. Pe cat posibil, am oferit linkuri catre toate salariile gasite si am cautat 2 siteuri diferite, atunci cand nu am gasit informatii cat de cat oficiale. In anumite cazuri am oferit mai multe surse, in alte cazuri am oferit doar 1 sursa si atat.

Exista o problema cu salariile nete/brute – in sursele (mai) oficiale sunt, de regula, trecute salariile brute, dar pe forumuri oamenii vorbesc despre salariul net. Repet: daca observa cineva o neconcordanta, corectati-ma sau completati cu informatii proprii.

34 Replies to “Cat castiga o asistenta medicala in Europa?”

  1. Felicitari pt munca ta de cercetare!cred ca ii ajuta pe cei interesati.te-ai gandit la o cariera in cercetare?:)
    Revenind la articol,am info despre Spania,unde chiar e greu de gasit job la stat,cum ai spus si tu, insa daca mai accepti un second job ca private nurse poti sa ajungi la aproape 2000.bine,lucrezi mai mult cu batrani,vizite private.dar lucrezi si weekend si fiestas (sarbatori).cred ca e cam greu din ce mi-a zis prietena mea…
    Raportat la medici, nici salariile lor nu sunt ft mari dar asta e alta mancare de peste.

    Ai omis Elvetia:)cred ca acolo sunt asemanatoare cu Luxemburg.dar mediul de lucru nu cred ca e prea prietenos,plus ca dialectul lor e de-a dreptul imposibil(in landurile de germana,acea schweizer deutsch sau cum ii zice).si cum banii nu sunt totul, trebuie sa ai nervi de fier.asta daca te accepta elvetienii, ca se feresc de europa de est .daca te accepta, vei face jobul pe care ei,elvetienii, nu vor sa il faca.in fine poate am eu un cui cu politica lor,am luat contact cu ei de multe ori si am un gust amar.dar stiu cateva cazuri de medici (chiar si rezidenti) plecati pe acolo si sunt ft incantati.

    Daca ar fi sa aleg o tara,ipotetic vorbind,in domeniul medical, eu personal as alege ori Spania ,pt ca ma simt apropiata de cultura lor(si am studiat-o la cervantes,nu din telenovele:))undeva prin andalucia.Sau,optiunea 2 Austria,pentru calitatea vietii.fireste asta fara sa iau in calcul alte zeci de coordonate care sunt importante.doar asa,la nivel declarativ.eu inca mai am mult drum de parcurs pana la o decizie.plus ca poate se mai schimba si la noi in tara ceva si poti sa iti faci meseria bine si aici.vezi cazul dr Sergiu Stoica,care s-a intors in RO si face performanta uimitoare aici.tot respectul pentru el si echipa lui.

    Ipotetic vorbind,tu ce ai alege?

    Like

    1. Mersi, dar nu e chiar munca demna de numele de “cercetare“. Am pornit la drum propunandu-mi sa caut doar surse oficiale si minim 2 site-uri/tara. Pana la urma am lasat-o mai moale, mai ales la tarile mai sarace… In principiu, cam astea sunt salariile la care se poate astepta cineva care vrea sa munceasca in alta tara din Uniunea Europeana (+Norvegia), dar valorile variaza mult. Deci ofer doar o minima informatie.
      N-am inclus Elvetia sau Islanda, Serbia, Macedonia, Bosnia, Muntenegru pentru ca nu sunt in UE. N-am inclus Monaco, Andora, Liechtenstein sau San Marino pentru ca sunt prea mici. Norvegia am inclus-o pentru ca obtinusem niste informatii cand cautam date despre Slovacia, am zis ca sa scriu si despre ea daca tot imi pica mura-n gura.

      Despre Elvetia o sa scriu (probabil) dupa ce ma intorc de acolo. La prima vedere, nu neaparat mentalitatea lor sau dialectul ar fi problema principala. Schwyzerdütsch suna foarte bizar pentru un om obisnuit cu Hochdeutsch, corect. Dar e folosit mai mult intre prieteni, sau cand sunt straini pe care nu-i au la suflet in jur. Altfel, din scurta mea experienta cu elvetienii, in scris/vorbit incearca sa foloseasca Hochdeutsch daca vorbesc cu un strain. Ca vorbesc toti nemteasca pe nas si cu vocale unde nu te astepti, zici ca sunt vocea care anunta trenul la gara… asta e altceva. IN opinia mea, cel mai greu e pana esti angajat acolo. Au quotas pentru romani, procesul de recunoastere a diplomelor si a experientei profesionale este scump si greoi iar procesul de recrutare este voit complicat pentru romani si bulgari (si croati, mai nou). Iar peste toate astea se adauga costul vietii foarte mare.
      Citeam despre niste medici din Brasov care s-au hotarat sa se intoarca in tara, pentru ca plateau in Zurich 2500 franci pe chirie si prea multi bani pe utilitati, benzina samd. Vin eu si ma gandesc: daca din 5000 de franci x 2 (salarii minime pentru niste medici in Elvetia) tu cheltuiesti (sa zicem) 5000… nu-ti raman oricum de minim 3 ori mai multi bani decat PRIMEAI IN TOTAL legal in tara?
      Btw, daca tot am adus vorba de dialecte de germana, sa stii ca si austriecii au cate un dialect pentru fiecare land. Aia din Tirol sunt denumiti Bauern (țărani) de vienezi, tocmai pentru ca vorbesc o nemteasca un pic pocita (cel putin intre ei). Cei din Voralrberg vorbesc un dialect asemanator cu Schwyzerdütsch, foarte melodica (multe vocale ascutite si mai pe nas). Si lista poate continua.

      Oricum, in completare la observatia ta despre Spania: in cam toate tarile (inclusiv in Romania) poti castiga sensibil mai multi bani decat baza daca esti dispus sa muncesti in mai multe parti. In Cipru aveam exemplul unei fete care lucra part-time la un spital de stat, part-time la unul privat si mai avea si cativa pacienti-privati la care facea house-calls. In total, castiga la 20 si ceva de ani cam 2500 euro. Legal 90%. Am mentionat in articol, mai sus, exemplul studentului belgian care lucra pe timpul verii ca house-nurse zi-lumina si castiga de cateva ori mai mult decat salariul lunar al unei asistente normale. Si in Romania isi rotunjesc veniturile multe asistente mergand acasa la cate un pacient. Ba pentru o recoltare, ba pentru niste injectii, ba pentru un sfat. Atata doar ca la noi aceste activitati sunt rar fiscalizate (doar daca se fac sub umbrela unei firme care ofera ingrijire temporara la domiciliu). Cat poti rezista sa muncesti asa? NU mi-am propus sa prezint extremele superioare salariale, ci doar sa ofer niste informatii de baza.

      Ca sa-ti raspund si la intrebare:
      Eu, sa plec din tara? Departe de mine acest gand. Doar a investit atata in mine țara, aici trebuie sa stau pana la adanci batraneti. :))

      Serios (dar IPOTETIC) vorbind, ordinea pentru mine ar fi: Elvetia, Austria, Marea Britanie, Belgia. Primele din cauza combinatiei nivel de trai crescut – munca rasplatita bine sau foarte bine – vecinatatea Alpilor (deh, snowboarder obsedat de munti…). Anglia pentru ca, desi stiu binisor germana (certificatul de la Goethe Institut zice ca la nivel de B2), in engleza nu am absolut nici o problema in a ma exprima sau a intelege ce mi se zice (inclusiv in termeni medicali). Daca ar fi fost engleza limba oficiala intr-una din tarile din Alpi, plecam acolo la studii direct. 🙂 Belgia pentru ca stiu si franceza si pentru ca tara e un fel de compromis (din toate punctele de vedere) intre Franta, Germania si Olanda.

      Like

  2. Elvetienii sunt foarte receptivi la persoanele poliglote,asa ca ai mari sanse dar trebuie sa te inarmezi cu muuulta rabdare (si ceva resurse financiare cred).ipotetic vorbind ofc.
    Am stat in zurich perioade scurte din an si e foarte scump totul chiar si pt ei.ba chiar unii se duc la granita cu DE si isi fac cumparaturi si tot ies mai ieftin.plus ca da,chiria e f scumpa , putini isi permit case proprietate personala.imi place buna lor organizare insa si chestiile lor cu controlul calitatii(gen si apa trebuia sa aiba 3 teste de calitate facute la nu stiu ce standarde ca sa poata sa fie imbuteliata si sa foloseasca eticheta aia cu steagul lor si sa scrie maaaare calitate elvetiana:))chiar si autobuzele erau verificate dpdv al calitatii.
    Daca vreti sa strangeti bani acolo,nu e o idee prea buna.daca vreti sa va mutati definitiv,sa va cresteti copiii acolo,etc da, e un mediu mai mult decat civilizat .se ajunge greu dar hei,nimic nu e imposibil nu?
    Mie personal mi se pare un mediu steril (poate e chestiune de perceptie).
    astept sa aud ce impresie v-a lasat.

    Like

  3. o mica adaugire pentru Danemarca.
    sursele tale sunt credibile, insa salariile acelea de 44-55.000 coroane lunar sunt pentru asistentele cu functii de conducere, aici ma refer la sefele de sectie, cele responsabile cu controlul calitatii, directorii de ingrijiri.

    personal, in cazul meu, in noiembrie 2014 :
    – asistent medical cu experienta de minim 8 ani( 3 ani precedenti in Romania,”recunoscuti” in Danemarca in ceea ce priveste incadrarea salariala), in jur de 6-7 nopti lunar, lucrez fiecare al doilea weekend, pe sectie de psihiatrie in spital public : salariu net este plus/minus 3200 euro.

    inainte de taxe ajung cam pe la 4500-4700.

    salariile sunt putin mai maricele pentru cei care muncesc in ambulator sau nursinng comunitar.
    concediu 5 sapt pe an + 1 sapt optional…aceasta poate fi platita, fiecare cu doreste.

    evident, salariul de incadrare creste daca ai specializare in domeniul tau, cum ar fi anestezie, psihiatrie, pediatrie.
    sau daca ai master/doctorat.

    insa, marea majoritatea a asistentilor au un venit in jur de 2600 – 3000 euro net, as crede.

    numai bine.

    Like

    1. Buna ziua.
      Multumesc foarte mult pentru completari!

      De curiozitate (desi stiu ca e putin probabil sa mai accesati blogul asta), ce inseamna “1 saptamana optional… aceasta poate fi platita”? Inteleg ca sunt 25 de zile de concediu cu plata in mod normal. La asta se adauga 1 saptamana care ori e cu plata, ori nu?

      Like

        1. Multumesc pentru raspuns.
          Mult succes in viata dumneavoastra in tara straina.

          P.S. Stiu ca e o cerinta un pic deplasta, dar ati fi interesata sa povestiti (pe scurt) cum ati ajuns sa lucrati fix in Danemarca, cat de greu a fost procesul, cum v-au acceptat danezii si cum a fost adaptarea la viata in sistemul sanitar intr-o tara nordica dupa 3 ani in sistemul nostru? Intr-un guest post pe blog.
          Daca e o cerere deranjanta, va rog sa ma iertati. Eu am inceput blogul asta fix pentru a-mi impartasi experienta si cu altii, in speranta ca vor invata din greselile/experientele mele si/sau poate vor lua niste decizii mai bune in viata. De asta as fi interesat de povestea dvs.

          Like

          1. Ok.
            Eu am sa postez drept reply, iar tu, dupa cum consideri, vei schimba postarea mea in guest post sau nu.

            Sa o luam cu inceputul.
            Nu am avut o dorinta de a munci in Scandinavia per se.A fost mai mult un impuls ori, daca vrei, o idee, sa vad daca pot sa ajung acolo si, mai ales, sa experimentez pe pielea mea societatea nordica.

            Nu am stiut absolut nimic despre procesul efectiv de recunoastere a calificarii, insa stiam foarte bine procedura.Suedia si Danemarca( tarile pentru care am aplicat) sunt state membre UE, deci sunt supuse anumitor conventii, printre care amintesc cea mai importanta, Directiva 2005/36(plus amendamentele de rigoare adaugate de-a lungul anilor), directiva care guverneaza migratia fortei de munca in spatiul UE.

            Asadar, am tras cu glontele catre Suedia si Danemarca.

            Primul pas a fost sa aflu care este denumirea suedeza, respectiva daneza, a titulaturii ”asistent medical”.
            A fost relativ simplu.Utilizand Google Translate, nurse a devenit sygeplejerske, asta fiind traducerea in daneza(syg = bolnav, plejer = ingrijitor).Renunt a mai mentiona Suedia, pentru ca nu am primit nici un raspuns pozitiv din partea lor.

            Asadar, eu sunt sygeplejerske.De fapt, sygeplejer(asistent medical), sygeplejerske insemnanad asistenta medicala.Oricum titulatura oficiala este de sygeplejerske.Inca o dovada ca traiesc intr-o societate axata pe egalitatea intre sexe?…Ma rog.

            Pasul urmator a fost atasarea in Google a termenului sygeplejerske de job, acesta din urma fiind un termen ”international”.Asa am gasit posturi de asistenti medicali in Danemarca.Dupa aceea, acelasi google m-a ajutat sa gasesc ”sygeplejerske job i psykiatrien”,adica joburi asistent medical in psihiatrie, acesta fiind domeniul meu de activitate.

            O pagina m-a condus la alta.Asa am aflat ca Danemarca este organizata pe regiuni si pe pagina oficiala a acestora pot gasi si aplica pentru joburi.

            O data gasite aceste joburi disponibile, nu trebuia decat sa utilizez din nou Translate pentru a avea o versiune in engleza a anuntului si, mai ales, pentru a gasi o adresa de email de contact.

            Astfel am aplicat, daca bine imi amintesc, pentru vreo 25-30 de posturi.
            Am explicat frumos cine sunt si ce pot, am atasat un resume actualizat si am multumit frumos, asteptand vreun raspuns.

            Am primit doar 2 raspunsuri concrete.
            Unul a fost de la o sectie de psihiatrie din Copenhaga, iar celalalt de la actualul meu loc de munca.
            Diferenta a constat in faptul ca cei din Copenhaga ar fi vrut sa am autorizatia de a profesa(adica sa-mi fi recunoscut diploma, pe romaneste) inainte de interviu, pe cand ceilalti nu, ei m-au chemat la interviu inainte.Pe banii lor.

            Zis si facut.

            Am rezervat un bilet cu Lufthansa si dus am fost catre Danemarca.
            In gara orasului unde este situat spitalul m-a asteptat o angajata de la Resurse Umane, care m-a condus catre garsoniera pusa la dispozitie de catre ei pe durata celor 5 zile.

            Interviul a fost un succes, altfel nu mai stateam acum, fiind de garda, sa scriu istoria mea.

            Pe scurt, interviul a decurs foarte profesional.Au fost prezenti 2 sefi de sectie, plus directorul de ingrijiri.Au mai fost 2 angajati de la Work in Denmark, o organizatie guvernamentala al carei scop este sa atraga forta de munca calificata in Danemarca.Apoi eu si inca un asistent polonez, in gluma fie spus, adus pe flilera poloneza(directorul de ingrijire este de origine poloneza, plus de asta tipul mai avea un frate si un var angajat in acelasi spital)

            Ni s-a explicat ce si cum, cum va decurge procesul de integrare, care este salariul de incadrare, ce drepturi avem etc.

            In timp ce eram in drum spre Copenhaga pentru a vizita orasul, primesc mesaj de la Lisbeth(tipa de la Resurse Umane) ca s-au hotarat sa imi ofere postul.
            Eram asadar angajat pe un post temporar de 1 an cu posibilitatea de a fi angajat permanent daca, dupa 1 an, voi atinge un anumit nivel al limbii daneze.
            Totusi, conditia cea mai importanta pentru mine era sa obtin autorizatia daneza, fapt care stiam ca nu va fi fara probleme.

            Nu cred ca are relevanta acum, insa pana la urma am primit dreptul de a profesa in Danemarca.
            Daca cumva doresti, am sa explic pe indelete, insa pentru cei din generatia ta recunoasterea calificarii in spatiul UE este absolut o simpla formalitate.

            Cum e sa muncesti in Danemarca?
            Raspuns, nu e ca in Romania.

            Am fost inclusi(eu si Pawel, polonezul) intr-un program de mentorship.Am avut-o drept mentor pe X, o daneza de vreo 1,60, putin dolofana, insa extrem de competenta, mai ales dpdv al calitatii serviciului medical.Actualmente este angajata a sectii de Cardiologie din cadrul Spitalului Universitar din orasul X, pe un post de udviklingssygeplejerske, adica o asistenta care are ca obiect de munca controlul serviciului medical si imbunatatirea lui.Are vreo 28 de ani si la anul va studia pentru doctorat.

            Primele 3 luni au fost structurate astfel : 1 zi pe sectie sub indrumarea lui X, restul de 4 zile la scoala de limba daneza.In treacat fie spus, in Danemarca strainii au posibilitatea sa studieze gratis limba daneza timp de 3 ani.

            Apoi, 2 zile la munca, 3 la scoala.

            Intre timp am fost platit ca si oricare alt asistent medical.

            Cum a fost integrarea?

            Grea.Primele trei luni au fost grele.
            Limba daneza este aproape imposibila.Germana e simfonie pe langa sunetele grosolane emise de danezi.Parca Regina Margareta(Danemarca este Regat) a spus odata ca limba daneza nu este o limba, ci o boala a gatului.
            Sincer, nu cred ca poti retine prea multe in primele 3 luni, decat dialogurile absolut conventionale.
            Gramatica este relativ simpla, au doar un timp de conjugare a verbelor(cum ar veni, eu mananc, tu ”mananc”, el ”mananc”), ceva verbe neregulate, apoi ordinea in propozitie(aici se aseamana cu germana).Pronuntia este aproape imposibila si asta face foarte dificil procesul de invatare a limbii daneze.

            Planul initial a fost ca in decurs de 6 luni sa atingem un anume nivel de proficienta incat sa putem munci independent pe sectie.Insa au fost putin cam optimisti, cel putin in cazul lui Pawel.

            In cazul meu, la 7 luni de la inceperea cursurilor, in luna mai 2010 am inceput sa muncesc independent, evident am mai primit ajutor.Insa am reusit in cele din urma.

            La 1 an am atins nivelul dorit de ei, ma refer la proficienta in limba daneza si, astfel, am obtinut fixarea pe post, asa cum se spune in Romania.

            Din pacate pentru Pawel lucrurile nu au decurs prea bine, desi a avut parte de tot suportul pe care il putea cere.

            Cum este munca de asistent medical in Danemarca?…Cred ca ramane pe altadata.

            Godnat.

            Like

            1. Buna ziua!
              Multumesc mult pentru relatare.
              Scuze pentru mai devreme, nu stiam ca vorbesc cu un asistent medical, de asta am folosit femininul in exprimare – este o meserie in care femeile sunt, totusi, majoritatea absoluta. 🙂

              Am pus textul intr-un nou post. Cum ati preferat sa va pastrati identitatea secreta, mi-am permis sa inlocuiesc numele danezei care v-a fost mentor si numele orasului unde a plecat cu un X. Pentru un pic de siguranta suplimentara.
              Daca veti avea vreodata timp si rabdare sa scrieti si o completare, o voi posta cu placere.

              Multumesc din nou si succes mai departe.

              Like

              1. Bună ! Sunt o eleva in anul 1AMG imi poti da te rog un sfat util in legatura cu voluntariatul în spitalele din București. In sensul ca dacă incep voluntar in anul 2 la terminarea scoli se va considera experiență cei doi an ?Mulțumesc !

                Like

                1. Buna.
                  Daca gasesti un spital dispus sa incheie contract de voluntariat cu tine, da.
                  Eu nu am reusit asta, tot ce am pentru cele 2 perioade de voluntariat dintre anii 1 si 2, respectiv 2 si 3 sunt copii xerox dupa cererile mele de voluntariat, atat.
                  Depinde de ce vrei sa faci voluntariat. Evident, sunt un mod excelent de-a castiga experienta.
                  Ca mod de-a castiga “vechime” pentru un eventual interviu, pentru Romania, sunt, probabil, suficiente. Pentru strainatate… nu stiu.

                  Like

    2. Buna ziua! As dori sa stiu daca este greu sa obtiii recunoastere profesionala in Danemarca. Sotul meu munceste in Dk si am dori sa merg si eu cu cei doi copii acolo. Eu am terminat anul acesta facultatea de asistenti medicali generalisti si nu am vechime.

      Like

  4. Salariu minim pe economie in Norvegia e 150 coroane / ora. Asta zice aproape 20 de euro(2400 euro lunar), eu ca si assistenta medicala iau 36.000 coroane pe luna , deci 4000 euro sau putin mai mult. Am mai multi prietenii ronanii care lucreaza cu spalatu pe jos si sa castiga 26.000 coroane pe luna, adica 3000 euro. Norvegia are cel mai mare nivel de trai din lume, si este considerata cea mai buna tara din lume la nivel de trai. E ff bogata. Veniti aici ca si AM, va recommand!

    Like

    1. Nu va suparati, dar:
      1. 150 coroane = 17,83 euro ( azi). La 30.000 de coroane, diferenta (20 euro-17,83 = 2,17 euro) inseamna 434 euro. Nu e chiar o suma neimportanta. 🙂 Altfel, da, 26.000 coroane inseamna aproximativ 3000 euro (3090).
      2. Conform The Norwegian Labour Inspection Authority (Arbeidstilsynet) NU EXISTA salariu minim stabilit prin lege in Norvegia (cu exceptia a 4 domenii: agricultura/horticultura, curatenie, constructii maritime si constructii).

      Nu fac mentiunile astea din dorinta de a fi pedant ci pentru ca nu vreau sa ofer informatii incorecte sau incomplete. De asta m-am si straduit sa ofer intotdeauna linkuri catre afirmatiile din aceasta lista si sa gasesc minim 2 surse pentru majoritatea tarilor.

      Like

  5. Buna Cristian!
    Mi se pare interesanta alegerea de a merge intr-o tara pe care nu o cunosti. Am terminat la Umf Iasi -AMG si am ajuns cu familia in Belgia. Mi-as dori sa trimit CV meu la cateva spitale si cred ca mi.ar fi de ajutor cateva sfaturi in legatura cu expunerea aptitudinilor si felul formularii scrisorii de intentie care, in cazul tau, cred ca au fost exceptionale. Multumesc!

    Like

    1. Buna.
      Nu e cazul sa ma laude nimeni, pentru moment n-am facut nimic (d-apoi ceva exceptional) – mai am cateva saptamani pana sa dau examenul final pentru a deveni AMG.

      Nu am trecut inca printr-un proces de recrutare pentru jobul de AM, dar mi-am depus candidatura de destul de multe ori in viata pentru alte joburi (inclusiv in strainatate). Bazat pe experienta mea de pana acum, pot sa-ti dau niste sfaturi, care sper sa-ti fie utile in vreun fel sau altul.
      IP-ul tau pare sa te pozitioneze pe langa Bruxelles. Am sa presupun ca vei depune candidatura in franceza. Daca vei merge la un job in Flandra (in afara Bruxelles-ului), pur si simplu adaptezi totul in flamanda.
      In primul rand, o scrisoare de motivatie ar trebui sa fie o combinatie de adresari standard + adaugiri personale. Pentru asta, pornesti de la un exemplu, cum ar fi asta, asta sau asta.
      Ar trebui sa fii f. atenta la greseli in scrisoare, e foarte dificil sa schimbi o prima impresie. Verifica-te cu un vorbitor nativ de franceza sau cineva care vorbeste foarte bine. Daca esti tu acea persoana, atunci doar fii atenta sa nu faci greseli.
      Apoi, e important sa afirmi ca, desi esti incepatoare (cel putin asta inteleg din ce ai scris), ai avut rezultate bune la scoala, iti place meseria asta (pentru ca…) si ca ai facut practica in sectiile x, y, z din spitalul nu-stiu-care din Iasi.
      Daca ai ceva scrisori de recomandare (sau poti face rost) de la profesori/personal medical, ar fi bine (si mentioneaza ca le atasezi). E evident ca ar trebui sa fie in franceza (sau macar in engleza) si semnate si sa ofere si o adresa de contact.
      Daca ai facut voluntariat, e perfect, mentioneaza si asta. Daca ai facut cursuri suplimentare (de prim-ajutor, de exemplu, sau de comunicare cu pacientii sau mai stiu eu ce), mentioneaza. Daca nu ai nimic dintre astea pana acum, incearca sa le faci pe acolo. Cursuri de prim ajutor presupun ca organizeaza si Crucea Rosie belgiana sau serviciile locale de ambulanta.
      Daca ai toate actele in regula din Romania si sunt legalizate, poti incerca sa faci voluntariat la ei, inainte de-a fi angajata. Dar asta e pur teoretic, nu stiu cat de usor te-ar primi ca voluntar la ei. Din ce am vazut eu pe indeed si jooble (la o cautare rapida), sunt cautate si infirmières étudiantes pe ici, pe colo, ai putea sa te interesezi daca ar cauta un voluntar (in caz ca nu te cheama direct la job).
      Apoi, trebuie sa arati ca ai citit si inteles anuntul si cerintele postului. De exemplu, daca se cauta un AM cu diploma in ingrijiri in oncologie sau cu experienta in asa ceva, e clar ca n-ai ce sa cauti la acest job. DAR, daca e un anunt cu cerinte generice, mentioneaza de ce ai vrea sa faci asta, ca esti sigura ca te potrivesti pentru acest job si adauga o informatie despre spitalul cu pricina. Viziteaza-le site-ul (in cazul de mai sus, aici), citeste cate ceva, eventual cauta informatii pe net si adauga o fraza care demonstreaza ca te-ai interesat si incearca sa le gadili orgoliul. Ceva de genul “Je crois qu’une carrière dans votre organisation me donnera la chance unique d’élargir mes connaissances et me permettra d’acquérir de l’expérience dans le domaine thérapeutique. Je suis sûre que je m’intégrerai parfaitement dans un hôpital comme le vôtre, connu pour ses valeurs d’ouverture et pour assurer des services de qualité.”
      Ma rog, franceza mea e cam ruginita, daca am gresit mai sus, scuze.
      Daca e vorba de un anunt cu cerinte specifice, afirma ca esti sigura ca le indeplinesti si de ce.

      In cel mai rau caz, poti apela la serviciile unei companii de intermediere a gasirii unui loc de munca. Te-ar putea ajuta mai mult, atata timp cat au contacte in domeniul medical.
      Succes.

      Like

  6. Bună dimineața,
    Încercarea de asistente medicale pentru a lucra în Anglia. Dacă sunteți interesat să știe ofertele sau să mă ajute să găsească candidații vor avea un interes în a vorbi cu tine.
    Mulțumesc.
    Rui Marguilho
    rui.careerrestart@gmail.com

    Like

    1. Hello.
      It would be better to simply communicate what you want to transmit here in english.

      If you have something that you want to personally tell me (not to whomever might read my blog), I have a contact form in the blog’s menu (upper-left area) or an e-mail address (my blog’s name, at yahoo.com).

      Like

  7. Pentru partenerul nostru din Germania, cautam asistente medicale.

    Cerinte:
    -Diploma de asistent medical
    -Experienta ca asistent/infirmier reprezinta un avantaj, dar nu este obligatorie;
    -Nivel de limba germana cu certificat B2
    Disponibil: ASAP
    Asteptam CV-urile pe adresa: office@medi-pvr.ro
    Nu se percep niciun fel de taxe sau comisioane.

    Tipul sectie si locatii disponibile:

    Reha – Bad Düben
    Reha – Bad Elster
    Akut – Bad Münder
    Reha – Bad Orb
    Reha – Bad Rappenau
    Reha – Burg
    Akut – Coswig
    Akut – Crivitz
    Reha – Donaueschingen
    Pflege – Donaueschingen
    Reha – Essen
    Reha – Königsfeld
    Akut – Lahr
    Akut – Offenburg
    Akut – Plau am See
    Reha – Reichshof-Eckenhagen
    Reha – Soltau
    Reha – Soltau
    Reha – Soltau
    Akut / Reha – Lingen
    Reha – Tabarz
    Akut – Waren
    Pflege – Königsfeld
    Reha – Bad Wildungen
    Reha – Trassenheide
    Pflege – Donaueschingen
    Reha – Bad Orb
    Reha – Bad Bodenteich

    Like

  8. Buna ziua am o intrebare: merita sa faci facultatea de asistenti: se castiga bine?, sau ca ce s-ar casiga bine tot ca asistent.

    Like

    1. Unde? In Romania sigur nu se castiga bine.
      Cum vrem sa masuram daca Facultatea de asistenti medicali “merita facuta” sau nu?
      Eu zic ca “merita” daca vrem sa invatam mai multe si sa fim ceva mai bine pregatiti dpdv teoretic pentru meseria asta. Argumente nu foarte importante pentru multi oameni in ziua de azi.
      Salariul in Europa e (pentru moment) de cele mai multe ori cam acelasi pentru asistentele cu 3 ani de scoala vs cele cu 4 ani.
      Dar daca masuram totul in bani inainte de a incepe scoala, va recomand sa incercati alta meserie, aceasta va va dezamagi – si cu siguranta nu va va imbogati in nici o tara din Europa.

      Like

  9. Salut Cristian, dacă tot este totul sub anonimat poate ne spui te rog cât ai câștigat net în fiecare dintre lunile petrecute în Anglia. După ce ies din UE crezi că mai pot primi romani? Mulțumesc

    Like

    1. In prima luna am primit salariul minim net de band 5. Apoi am primit cate aproximativ 30, respectiv 60 lire (net) in plus pentru fiecare noapte, sambata, duminica sau sarbatoare legala pe care am facut-o.
      Iar de cand am inceput bank shifts, cam 140 / 160 lire (net) in plus pentru fiecare tura extra.

      Nu stiu ce vor face DACA ies din UE. La ultimele calcule, 50.000 de europeni lucreaza in NHS. Fara ei si fara altii noi, sistemul lor de sanatate ar avea probleme mari de personal (deja are de-acum).

      Sigur, pot aduce filipinezi, dar dureaza mult mai mult.

      Eu cred ca personalul medical nu va fi afectat de un eventual Brexit. Pur si simplu nu pot renunta la noi.

      Like

  10. dute cat vezi de departe de romania , aici mori de foame , pleaca e sfatul meu ,
    aici e ca dupa razboi ,

    Like

  11. Salut, as avea si eu nevoie de niste informatii despre chiriile din Franta. Am vazut in multe locuri chirii cu 400-500 euro lunar la garsoniere mici 25-30mp si nu stiu daca au sau nu cheltuielile incluse(adica gaz,electricitate,apa) in banii astia sau trebuie sa le platesti separat! Vreau sa fac un calcul daca se merita sau nu sa-mi incerc norocul in Franta. Ma refer la salariu/cheltuieli si daca mai raman cu ceva la sfarsitul lunii sau nu. Nu sunt singur si suntem incepatori deci salariul va fi minim. Daca stii sau ai auzit ceva si ma poti ajuta cu orice informatie ar fi foarte binevenite. Multumesc!

    Like

  12. Bună,
    Eu lucrez in Spania ca asistenta medicala, va pot zice din prima mâna cum e situația.
    La centrele private se caştiga un minim de 1200 € pe luna, 14 salarii pe an, si o luna de vacanța. Asta e conveniul de conditii minime pt 40 de ore de lucru pe saptamana. Salariul poate creste putin cu festivele sau nopti.
    La centrele publice, e mare diferenta. E adevarat ca e mult mai greu sa intri. Salariul e de la 1800€ (la atentie primara de luni pana vineri de dimineata) 2000-25000€ (la un spital cu nopti si festive) si cu gărzi la centre de sanatate+ consulta de dimineata se poate ajunge la 4000…in functie de cate ore se lucreaza… Tot 14 salarii pe an si 1 luna de vacanta. La spital se fac 136 ore pe luna mi se pare.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.